POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SVERIGE (DAM)
2v

Sveriges facit - tre matcher och 16 mål: "Kan vara helt avgörande"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

GÖTEBORG. Tre matcher - 16 mål.
Mot lag som Blågult ska slå, men målproduktionen imponerar till trots under EM-kvalet.
- Vi vågar tro på det, säger Madelen Janogy.

Sverige har under de tre inledande matcherna av EM-kvalet visat att man vet var målet står. Mot Lettland borta blev det fyra mål framåt, mot Ungern fem fullträffar - och mot Slovakien sju. Det betyder att Sverige gjort 16 mål på bara tre matcher, vilket är klart mest i gruppen.

Vad det beror på?
- Mod framför allt, att vi vågar ta bollen framåt och vi gör väldigt fina mål. Vi har mycket folk inne i boxen och vi vågar tro på det, säger Madelen Janogy.

Fridolina Rolfö, som nätade i sitt inhopp mot Slovakien har inget lika tydligt svar, men slår fast att det är viktigt att målen kommit på så många olika sätt.

- Svårt att säga, vi gör lite olika mål i dag. I första halvlek lite mer fasta situationer vilket vi alltid varit bra på, medan i andra var det många spelmål. Man märker att de blev trötta och vi håller upp ett bra tempo och bryter oss igenom. Kul att det är en blandad kompott.

Mot Slovakien var det sex olika målskyttar. Bara Stina Blackstenius satte två.

- Alla är delaktiga och för oss handlar det mest om att fylla de ytorna vi har pratat om och sedan spelar det egentligen inte så stor roll vem som gör målen. Det är rörligheten i anfallsspelet som var lite av segerreceptet de här matcherna, säger Kosovare Asllani.

Förbundskapten Peter Gerhardsson förklarar att den fina målskillnaden eventuellt inte behöver få så stor betydelse i och med att inbördes möten går före om två lag slutar på samma poäng och att man inte ska dra för stora växlar av att Sverige har klart bättre målskillnad än grupptvåan Island, men menar ändå att det är bra att ha den försäkringen med sig.

- När det gäller Island så kommer det att vara inbördes möten som avgör där (förutsatt att både Sverige och Island vinner alla sin andra matcher) så det är inte säkert att målskillnaden på de andra lagen har betydelse. Men vi spelar för att i varje match göra så många mål som möjligt för vi vet aldrig var vi hamnar någonstans. När vi byter spelare och leder med mycket är det inte så att vi säkrar upp någonting, att det ska vara roligt att se någon spelare som kanske inte spelat något eller någon debutant, utan vi spelar för att göra ett eller två mål till. Därför är alla matcher viktiga och alla mål kan vara helt avgörande.

Av de lag som spelat tre matcher i gruppspelet är det bara ett lag, Norge, som noterats för fler gjorda mål. Grannlandet har gjort otroliga 26 mål de första tre matcherna. I EM-kvalet räknas, vid samma poäng mellan två lag, i första hand inbördes möten, därefter inbördes målskillnad följt av flest gjorda mål i inbördes möten. Om alla de punkterna är lika räknas målskillnaden i gruppspelet in.

Publicerad 2019-10-09 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå