TV: Sverige klart för EM 2022 - Schough sänkte Island med drömmål

Sverige är klart för spel i EM 2022.
Detta efter seger mot Island med 2-0 på Gamla Ullevi.
- Det är en enorm lycka, säger Olivia Schough till TV4.

Se målen i Sporten i spelaren ovan.

På förhand var saken enkel, seger mot Island och Sverige skulle bli klart för EM-slutspelet i England 2022. Så blev det också i slutändan, men inledningsvis var Island piggt.

Island tryckte nämligen i början av första halvlek på mot Sveriges mål, men ändå utan att komma riktigt nära ett ledningsmål. I stället växte sig Sverige in i matchen och i den 25:e minuten utnyttjade Sofia Jakobsson ett försvarsmisstag i Island genom att distinkt sätta bollen i mål till 1-0-ledning i paus.

Sverige var sedan bättre i andra halvan av matchen och hotade mer mot Islands mål, vilket också gav resultat. För i den 57:e minuten stod Olivia Schough, som ersatte en skadad Lina Hurtig i Sveriges startelva, för en fin prestation. Schough tog sig in i straffområdet, gick igenom två isländska backar och smällde upp bollen i det vänstra krysset.

- Jag tog fart och "Kosse" (Kosovare Asllani) löpte runt, men jag kände att jag hade läge att driva inåt, fick en bra yta, klippte till och såg att den gick rakt upp i krysset, säger Schough till TV4 och fortsätter:

- Jag hann inte titta upp. I det läget är det bara att trycka, och då gick det väldigt bra.

Sverige hade därefter bud på fler mål, men kontrollerade samtidigt också matchen till seger med 2-0 och är därmed klart för spel i EM 2022.

- Det är en enorm lycka. Det är helt otroligt att vi tar oss till ännu ett mästerskap. Vi visste att det skulle bli väldigt tufft i dag, men jag tycker att vi har kontroll under hela matchen och vinner med klara 2-0, säger Olivia Schough.

Är det "helt otroligt" att ni är klara för mästerskapet?
- "Helt otroligt" är det inte, men känslan är jäkligt go, säger Schough och skrattar.

Sverige har en match kvar att spela i EM-kvalgruppen mot Slovakien borta, men det resultatet spelar ingen roll, då Island endast kan gå upp på samma poäng som Sverige vid två raka segrar och förlust för Sverige mot Slovakien. I det fallet vinner ändå Sverige gruppen på bättre resultat i inbördes möten med Island. Sverige kryssade nämligen i september mot Island (1-1) på bortaplan.

Sverige: Falk - Glas, Sembrant, Eriksson, Andersson - Björn, Asllani, Seger - Jakobsson, Anvegård, Schough.

Island: Sigurdardóttir - Jónsdóttir, Viggósdóttir, Sigurdardóttir - Vilhjálmsdóttir, Gunnarsdóttir, Jóhannsdóttir, Gísladóttir - Eiríksdóttir, Jensen, Jónsdóttir.