Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Mušović: "Fotbollen tar ett stort samhällsansvar"

Det som på en första anblick utifrån såg ut som negativa reaktioner till ett inlägg på Fotbollskanalen, var för mig ett önskvärt resultat.
Mitt inlägg ledde diskussionen precis dit jag ville.

Cirka en vecka har gått sedan jag skrev mitt föregående inlägg där jag efterfrågade fler klubbar som skulle ta sitt ansvar i samhället och som skulle "dra sitt strå till stacken". Reaktionerna blev många, från olika håll runtomkring i Sverige. Supportrar från olika lag var missnöjda med mitt "gnäll" och tyckte att jag hade missat det deras favoritklubb redan gjorde för att bidra i denna kris. Det uppstod snabbt en diskussion om vem som gjorde vad och delningar av olika samhällsinitiativ kom fram.

ANNONS

När jag fick frågan om att bli krönikör för Fotbollskanalen och flytta det fotbollsrelaterade skrivandet från min egna hemsida till den här sajten, så kände jag mig tacksam. Jag var tacksam dels för att jag skulle få möjlighet att skriva för en större publik, men även för att jag genom mitt skrivande helt plötsligt kunde börja driva diskussioner i frågor som jag anser är viktiga. Genom att vinkla mina texter skulle jag även ha möjlighet att kunna styra åt vilket håll diskussionerna skulle gå åt.

Min förra text valde jag att vinkla åt det hållet så att det skulle framstå som att merparten av fotbollsklubbarna i Sverige enbart sitter och tigger efter pengar från omvärlden, speciellt i dessa tuffa tider. Åt vilket håll ville jag ha diskussionen? Jag satt länge och funderade på hur jag skulle skriva min text. Skrev jag om klubbar som gjorde något väl och enbart öste beröm, så skulle det bli en "jaha, vad trevligt"-text, utan någon större genomslagskraft. Tar man fram motorsågen och börjar såga hej vilt, då tror jag att det snabbt blir något som enbart ses som bittert och något som jag personligen inte tycker är något lockande att lyssna på, eller i det här fallet läsa.

ANNONS

Jag försökte hitta en mellanväg, där jag trampade på tårna en aning för att väcka känslor och få igång läsaren, men utan att överdriva och attackera enskilda klubbar. Jag valde att berömma en gnutta i min text, egentligen mer för att kunna "skydda" mig mot de som jag visste skulle komma med: "du har ingen koll". Jag räknade med de kommentarerna, men hoppades även på att kunna få konkreta exempel på vad klubbarna gjorde. Snabbt började det skapas en tråd där olika personer delade olika klubbars initiativ i samhället. Det gillades och det svarades. Både offentligt och till mig i privata trådar. AIK delar ut matlådor till vårdpersonal och andra riskgrupper. Kristianstad DFF hjälper till med att få äldre i rörelse genom balkonggympa. Kalmar FF levererar smörgåstårta. Vi i FC Rosengård tillverkar skyddsvisir. Några enstaka exempel.

ANNONS

Helt plötsligt hade vi skapat ett forum, en diskussion och möjliggjort en inblick för andra i vad fotbollssverige gör för samhället. Fotbollsvärlden kan tyckas leva bekvämt, vilket det säkerligen också gör på vissa håll och kanter. Det går däremot inte att undgå att fotbollen tar ett stort samhällsansvar, medveten såväl som omedvetet. Se bara så många som känner stark abstinens när den enda liveidrotten vi får följa är när RF och SvFF har kapplöpning om ifall fotboll kan eller inte kan spelas ”utan närkontakt”.

Publicerad 2020-04-10 kl 15:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto