Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det handlar om Garrincha till HIF och KFF-MFF

Allsvenska Bloggen

När jag gjorde intervjun med Wolff Eikrem så frågade jag om Kalmar FF inför cupsemin. Det enda fokuset på svaret var Rasmus Elm.

– Rasmus Elm är tillbaka, och han är väldigt, väldigt bra. Jag har sett honom några gånger på La Manga och sånt, och han har alltid varit den bästa i CSKA Moskva. Nu när han är frisk och klar så tror jag att han kan berika Allsvenskan.

Kontraktet för Rasmus Elm går ut i sommar, och skulle jag skriva om allt som hörs så täcks varenda framtida scenario in. Lämnar, korttidsförlänger, långtidsförlänger, förlänger för att säljas och ge KFF pengar, väntar…

***

Om jag förstod språket kring Hammarbys Romulo: han provspelade med albanska mästarna Skënderbeu Korçë i somras. Som de skrev på den officiella hemsidan då så verkade de bara ha detaljer innan han var klar, men en månad senare lämnade han efter ett träningsläger i Österrike.

Annons

En brassefavorit är från Helsingborgs IF. I slutet på 60-talet började de ta hjälp av ett lokalt nätverk som bland annat hjälpte till för att köpa Inge Danielsson från Ajax, där han precis spelat motsvarande Champions League-final, för 200 000 kronor. Svenskt rekord, trots att Helsingborgs IF var i andradivisionen.

De ville fortsätta att glittra på. En annan spelare de senare försökte med var Garrincha. Problemet: Garrincha hade slutat spela fotboll flera år tidigare, och var vid den här tiden kraftigt alkoholiserad.

Gillar också föreningens inkomster 1978:

Reklamintäkter: 253 000 kronor
Matchintäkter: 207 000 kronor
Lotteri- och bingointäkter: 917 000 kronor
Övriga: ca 330 000 kronor

Rekommenderar ”Spel fotboll bondjävlar, del 1” om man vill ha mer kring historia och identitet kring Helsingborgs IF (och Malmö FF, Landskrona BoIS, Mjällby AIF, Östers IF, och Göteborgsklubbarna). Ger än mer kontext till projektet Mjölkkossan, där HIF-supportrarna nu har samlat in 520 000 kronor till föreningen.

Annons

***

Kalmar FF mot Malmö FF i cupen. För de MFF-supportrarna och de andra som inte följt KFF under vintern:

Peter Swärdh är kvar. Har inte sett tecken på att det var aktuellt att göra ett byte där, trots plats 13 i Allsvenskan, utan bytet som har skett är att assisterande tränaren har blivit Henrik Rydström istället för Jens Nilsson.

Spelar varianter av 4-4-1-1-formation, där de själva pratar om två saker de ska förbättra inför säsongen: skapa tätare block för en bättre grundstabilitet, samt förbättra djupledsspelet (“bli mer konkreta i offensiven” är standardfrasen). Spelfokuset hamnar ofta på centralt mittfält, med Rasmus Elm men lika mycket kring underskattade Ismael.

Ungefärlig startelva för 2016:

Antonsson
Romário**
Ring – R.Elm – Ismael – Eriksson
Agardius – Starke Hedlund* – Biskupović – Nouri

Annons
Söderberg

Numera mittbacken Viktor Elm* och avgående lagkapten David Elm** saknas för operation respektive matchpaus efter hjärnskakning, svårbedömd säsongssituation där. Ring är också frånvarande mot MFF.

De invärvade är Sebastian Starke Hedlund (GAIS), Marko Biskupović (klubblös, tidigare Universidad Católica), och ex-MFF-provspelaren Lumala Abdu (Mjällby AIF).

Noterbara försvinnanden: Marcus Nilsson (Fleetwood Town), Ludvig Öhman (Nagoya Grampus), Lars Cramer (Aalesunds FK), Nenad Đorđević (IFK Berga), och Tor Øyvind Hovda (Sarpsborg 08).

Kortfattade förändringar: ny mittbacksuppsättning, att Rasmus Elm är upptränad för att starta, och Söderberg valdes som målvakt.

Huvudämnet är annars de unga spelarna, en satsning framtagen baserad på en blandning av den ekonomiska situationen samt framgångarna på ungdomssidan.

Annons

Svante Ingelsson (1998), Benno Magnussons systerson Carl Johansson (1998), Filip Sachpekidis (1997), Lumala Abdu (1997), och lillebror Herman Hallberg (1997) ska få speltid i Allsvenskan, de fyra första någorlunda kontinuerligt, och sett till den tunna truppbredden finns det speltidsmöjligheter för Adel Ziarat (1998), Anton Maikkula (1997), och till och med Edvin Crona (2000).

KFF gick minus 15 miljoner kronor år 2015, på grund av eget ägande av arenan. De har dragit ned kostnaderna (primärt spelartrupp, kansli, och småsparande) på ungefär fem miljoner inför i år, och vill sälja för liknande summor, där det än så länge har fått runt en miljon för Cramer, men samtidigt också betalat för nyförvärv, exempelvis trodde Blekingesporten på 400 000 (och 20% vidareförsäljning) för Lumala Abdu.

***

Vad har vi för siffror från transfermarknaden? Bara andra mediers uppgifter, som ska saltnypas för de flesta.

Annons

Malmö FF

Christiansen: 9,3 miljoner (Ekstrabladet)
Kjartansson: 3 miljoner + 8 miljoner i sign on (Expressen)
Safari: 5 miljoner i sign on (Aftonbladet)

Mehmeti: Oklart
Kroon: knappt 4 miljoner (Sydsvenskan)
Fadi, Hammar, Özen, Blomqvist, Nazari: Oklart och/eller utgående kontrakt

Helsingborgs IF

Hallenius: Oklart
Christensen, Rusike, Eriksson, Ljung, C.Wede, Chencinski: Utgående kontrakt

Boateng, Simović, Uronen: ~8 miljoner, varav HIF behöll 0,3 miljoner (HD)
Prica, Smárason: Gratis (HD)
Hansson, Widlund, Jarl: Utgående kontrakt

Kalmar FF

Abdu: 0,4 miljoner (Blekingesporten)
Biskupovic, Starke Hedlund: Utgående kontrakt (ev. bidrag till GAIS)

Cramer: ~1 miljon (Drammens Tidende)
Hovda: Oklart
Nilsson, Öhman, Đorđević, Gutu, Westberg: Utgående kontrakt

@jonas_hansson

Publicerad 2016-03-17 17:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto