Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

18 månaders maximering i MFF - följt av föryngring i vinter?

Allsvenska Bloggen

Malmö FF:s VD Niclas Carlnén återkom till en punkt efter matchen mot Örebro SK: balansen mellan erfarenhet och ungt. Han pratade om det kring Markus Rosenbergs möjliga ersättare och även om truppen i övrigt. Även Rosenberg själv kom in på det.

– Kolla på de yngre som kommer upp nu.

– De ska få chansen, samtidigt ska de ta den. Det får vi hoppas på. Det är en fin fotbollsskola, Malmö FF. Jag tror många känner likadant, att det gärna kommer upp fler.

Det har slagit över kraftigt mot erfarenhet i år, så pass mycket att MFF kommer ha chans att slå Europa League-rekord med den äldsta startelvan någonsin. Det har varit en extrem säsong, där Malmö FF tidigare så stolt har slagit sig för bröstet kring talangarbetet och etablerandet av unga egna i A-truppen. Det har varit en identitetskris, och det har varit frågor internt om vad MFF egentligen ska vara för förening.

Annons

Laget har heller inte direkt uppfyllt det årliga ungdomsmålet. Carlnén:

– Nja. 50 procent av spelarna i truppen – sedan beror det på hur man räknar de utlånade – ska vara egna produkter. Nu har det varit några färre. Sedan har vi ett mål att spelarna ska etablera sig och spela, och det har flera av de utlånade gjort. Vi har inte riktigt kommit hela vägen, men en bit.

Uwe Rösler har inte släppt fram de unga även när chanserna har funnits där, men allt ligger inte på hans val och tidigare i karriären har han agerat annorlunda. Om han är kvar eller inte nästa år får vi se, det lutar åt att han inte är det, men jag tror att han hade sett fram emot en föryngringsprocess och vara delaktig i den.

MFF hade en sådan redan 2017, en ungdomsvåg som då blev misslyckad. De gjorde flera unga och dyra nyförvärv, men de utförde också idéerna kring tunnare trupp, många lärlingar, och Andreas Georgson som en brygga mellan U och A. Truppen breddades igen ett transferfönster senare. Sju spelare fick lärlingskontrakt och frågan är om ens en av dem etablerar sig i MFF:s A-lag. Georgsons roll blev fokuserad på annat än de unga. Allt sprack på sex-tolv månader.

Annons

Det är inte fel att kalla ungdomsvågen 2017 för ett av Daniel Anderssons största misslyckanden som sportchef, och han säkrade istället upp med en resultattränare och den dyraste och djupaste truppen vi har sett i allsvenskan i modern tid. Jag undrar om MFF någonsin har tänkt såhär mycket ”här och nu” som under de senaste 18 månaderna. Allt skulle maximeras kortsiktigt, det sista ska tryckas ut ur varje spelare.

Man ska inte underskatta hur mycket bra resultat kan göra för en förenings utveckling, resultat är det bästa knepet för att bli större, men någon gång måste det byggas mer för framtiden.

I Kvällsposten pratade Carlnén om att en av de största punkterna som MFF måste göra framöver är fler stora spelarförsäljningar. En försälja då-å-då gör inte mycket för att närma sig större europeiska klubbar, och ska man sälja för 40-50-60 miljoner krävs det större ungdomsfokus.

Annons

Det finns redan spelare i organisationen.

Adi Nalic kände sig redo redan i somras, men nu kommer chansen. Anel Ahmedhodzic är Hobros bästa spelare match efter match, utan överdrift, och fortsätter det bör det göras mittbacksplats i MFF till sommaren. Amel Mujanic tokhyllas. Tim Prica vill ha fler minuter nästa år. Pavle Vagic är ett bra lånehalvår ifrån att få en chans. Hugo Andersson ska inte glömmas bort. Det finns fler.

Och det lär värvas. Det känns inte omöjligt att någon av stjärnorna på centralt mittfält lämnar och behövs ersättas. Det finns en plats i anfallet. Det går kanske att värva en ving- eller ytterback, eller något annat projekt. Troligen blir det inte fyra-fem stora talangvärvningar som under ungdomsvågen 2017, men åtminstone några stycken.

Jag tror också att MFF, med sitt täta matchschema och sin intensiva och fysiska spelstil, skulle må bra av att ha färre äldre spelare som kräver mer återhämtning och som har svårare med konstgräs. MFF är förmodligen ledande i Sverige inom fysdelen, men Ben Rosen, Jesper Robertsson, Alexander Nilsson, och alla andra kan inte trolla fram perfekta lösningar på allt. En kollega beskrev MFF som ett ”Milanlab 2.0”, med extra resurser på fyssidan och en gammal trupp, men tänk vad de hade kunnat göra med bättre förutsättningar på spelarsidan. Jag tror att MFF hade kunnat bli ett fysiskt extremt jobbigt lag att möta.

Annons

@jonas_hansson

Publicerad 2019-11-03 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto