Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Betyg på allsvenska klubbarnas värvningar 2019 – del 1

Allsvenska Bloggen

Varje vinter är 16 allsvenska lag optimistiska. Den nya stjärnan ska fylla truppens uppenbara lucka, de invärvade talangerna kommer att säljas för många miljoner om några år, och även mediokra spelare kan bidra från bänken. Det är fotbollsvärldens mest optimistiska period. Allt låter så bra.

Efter ett år är det många spelare som definieras annorlunda. Nu när vi har sett nyförvärven i sina klubbar, hur blev det egentligen?

Nyförvärven gäller endast vinterfönstret 2018-2019 och sommarfönstret 2019. Betygen baseras bland annat på prestationer 2019, potential, förväntningar, och truppbehov.

Betygen
A: Superbt
B: Starkt
C: Godkänt, men måste göras bättre framöver
D: Underkänt, något drastiskt måste hända
E: Alla måste avgå

AIK, C-

Nyförvärv: Karol Mets, Kolbeinn Sigthorsson, Magnar Ödegaard, Anton Salétros (lån), Daniel Granli, Chinedu Obasi, Saku Ylätupa, Jack Lahne (lån), Nabil Bahoui, Felix Michel

Annons

AIK:s mästarlag gick isär, och spelare som Alexander Milosevic, Kristoffer Olsson, Robin Jansson, och Daniel Sundgren skulle ersättas. AIK har inte varit i närheten av att ta in liknande kvalitet, varken för 2019 eller framåt.

Ett par bra nya spelare till defensiven (Mets! Granli!), och det mest glädjande till offensiven var att Bahoui kom tillbaka på ett långtidskontrakt. Sigthorsson har grundkvaliteten (och Ylätupa åldern) för ett bättre 2020, men sportchef Wesström måste bättra sig.

BK Häcken, C+

Nyförvärv: Kwame Kizito, Ahmed Yasin, Oskar Sverrisson, Alexander Nadj, Gustaf Nilsson

Häcker brukar ha lugna transfervintrar. Så även denna gång. Yasin kom tillbaka (han gjorde få poäng, men hade OK underliggande siffror). Kizito blev ett nytt projekt. Under sommaren tunnades offensiven ut för att några unga egna skulle få fler minuter, och Nilsson ersatte Alexander Jeremejeff.

Annons

Svårbedömt, eftersom en stor del av betyget påverkas av om Kizito eller Nilsson är bra nog som startanfallare nästa säsong. 2019 var ett år för att komma igång, 2020 är ett år för att prestera.

Falkenbergs FF, B-

Nyförvärv: Nsima Peter, John Chibuike, Kirill Pogrebnyak, Marcus Mathisen, Carl Johansson, Jacob Ericsson, Melker Nilsson

Sex stycken vintervärvningar. Tre var helt ordinarie (Mathisen, Johansson, Ericsson), övriga tre fick speltid i de flesta matcher när de var tillgängliga (Peter, Chibuike, Pogrebnyak). Då ska vi komma ihåg att Mathisen inte ens var helt ordinarie i Halmstad i superettan 2018, och att Johansson var fjärde/femte mittbacksval i Helsingborg hösten 2018.

För en förening som sportsligt ligger på de allsvenska marginalerna, och som har en liten ekonomi, är det nödvändigt att träffa så pass rätt.

Annons

Det negativa: Chibuike är inte i närheten av Chibuike-klass längre, och Falkenberg hade en sämre anfallsuppsättning än vad de hade i superettan. Bästa målskytt i år gjorde fyra mål, trots att FFF brukar dra fram någon fin (ofta yngre) anfallare per år.

Gif Sundsvall, D

Nyförvärv: Tobias Eriksson, Alexander Blomqvist, Omar Eddahri, Pa Konate, Pol Roigé, Marc Mas Costa, David Mitov Nilsson, Johan Blomberg (lån), Dennis Olsson

Visst är inte Linus Hallenius, William Eskelinen, och Maic Sema kvar, och Dennis Olsson gjorde ett halvår i Vitryssland, men Gif kunde för första gången på många-många-många år värva flera allsvenskt etablerade spelare. Detta skulle Gif klara av, trots spelar- och ledarförlusterna.

Flera av nyförvärven höll någon form av godkänd nivå, även om exempelvis Marc Mas Costa var usel sett till förväntningar. Men. Laget åkte ur och sportchef Urban Hagblom presterade sämre med stora summor pengar än vad han tidigare har gjort med små summor pengar. Spanien-spåret har också uteslutande varit en besvikelse efter värvningen av Juanjo.

Annons

Helsingborgs IF, C-

Nyförvärv: Alexander Farnerud, David Boysen, Kundai Benyu (lån), Noel Mbo, Tom Glover (lån), Alhaji Gero, Ibrahim Bancé (lån), Daniel Hafsteinsson, Anders Lindegaard, Alexander Nilsson (lån), Tobias Mikkelsen, Tashreeq Matthews

Farnerud hade sina fysiska utmaningar, men när han spelade var han bland de bästa på plan. Gero är ju vad han är i targetspelet. Lindegaard är en bra allsvensk målvakt. Bancé har fin potential, och vi får se om de har kvar honom.

Men truppen blev snarare sämre än bättre under året, vilket främst berodde på tappen av Darijan Bojanic, Rasmus Jönsson, och Andri Bjarnasson, och hur många av nyförvärven är ens kvar i föreningen 2020?

Boysen, Mikkelsen, Matthews, och Benyu gav inte mycket som temporära offensiva alternativ. Mbo och Hafsteinsson övertygade inte, även om bägge är unga. Lägg till floppen Wanderson, värvad sommaren 2018, och man förstår varför HIF den här hösten har ändrat sin transferstyrning. Granqvist som spelande sportchef får ses som ett misslyckat test.

Annons

Sirius, C-

Nyförvärv: Kebba Ceesay, John Alvbåge, John Junior Igbarumah, Adam Ståhl, André Österholm

Svagt comeback-år för Ola Andersson som sportchef. Alvbåge var inte bra nog, och de hade hoppats på mer från JJI. Ståhl har något, men också en säsong med skador som gjorde det svårare att bedöma. Ceesay blev åtminstone en bra mittbacksvärvning.

Bättring krävs om Sirius ska genomföra en trupprenovering i vinter, annars kan laget få det svårt att vara i allsvenskan 2021.

@jonas_hansson

Publicerad 2019-11-18 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto