Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Halvstökig väg mot damlag i MFF – stora frågor redan i förslagsstadiet

Allsvenska Bloggen

2004 trycktes damsektionen ut ur Malmö FF, och både 2012 och 2016 rekommenderade styrelsen att rösta nej till motioner om att återinföra damfotboll i MFF.

2019 är inte ens huvudfrågan om MFF ska ha ett damlag eller inte – den delen röstas med stor sannolikhet igenom i kväll. Huvudfrågan är om MFF ska starta eget i division 4, eller ta över LB07 i näst högsta divisionen.

MFF har argumenterat för att det finns fler delar i fusionen än elitlag på damsidan. Det är korrekt, men det finns många andra sätt än en fusion för att bredda ungdomsverksamheten eller för få ett samarbetslag på herrsidan. Damlaget är knäckfrågan.

En stor mängd supportergrupperingar har tryckt på alternativet att starta eget damlag, men styrelsen föreslår LB07-spåret. Jag tror heller att inte man är för konspiratoriskt lagd om man även utgår från att en del sponsorer vill se ett bra damlag i MFF snabbt, och att det kommer att påverka MFF:s sponsorintäkter.

Annons

– Att starta från noll i division 4 tar för lång tid, sa ordförande Anders Pålsson i september.

Varför styrelsen inte rekommenderade att starta ett eget division 4-lag år 2012 eller 2016, som då hade kunnat gå upp i divisionerna under de här åren, är ett frågetecken.

Fotbollskartan har ändrats om i damfotbollen, de största klubbarna har nu oftast damlag, men har det varit en explosionsartad utveckling av damfotbollen som inte gick att förutspå redan 2016? Nja. Mycket har hänt, men damfotbollen har vuxit starkt i många år och trenderna har pekat mot det här hållet.

Att MFF:s styrelse vill göra ett snabbpaket 2019 visar mer att man inte gjorde analysen rätt 2016.

(Det var ju medlemmar som röstade om det även 2016, men det brukar ju vara så att en viss mängd medlemmar alltid röstar på styrelsens förslag.)

Annons

Det är dock inte ens en av de mest gnisslande delarna. Det har gnisslat på många håll sedan Fotbollskanalen för ett par månader sedan avslöjade den möjliga fusionen. Det finns flera små och stora saker att notera.

1. När förslaget presenterades satte LB07 munkavle på spelarna. Sånt är alltid varningsflagg, och LB07:s ordförande Robert Lenir gjorde det inte lättare för sig i en intervju med Kvällsposten när han kommenterade MFF Supports hållning i frågan.

– Jag har läst deras romantiska brev.

– Uttalandet är från MFF Supports styrelse, inte från deras medlemmar. Jag har ingen riktig förståelse för hur de formulerar det..

Det skapade irritation här och var, särskilt eftersom många MFF-supportergrupperingar har en positiv hållning kring kring damlag, men negativ kring fusionen. Ingen bra fingertoppskänsla kring hur vindarna blåste.

Annons

Rätt eller fel i en föreningsdemokrati – vill man få igenom något på ett årsmöte så är det illa att irritera de grupper som har möjlighet att kraftsamla röster.

2. När MFF gick isär med damlaget 2004 var den ekonomiska problematiken en stor faktor, och det var även en huvudfaktor när en utredningsgrupp sa ”Nej” 2010. MFF:s ekonomi har vuxit, men det är anmärkningsvärt att den föreningen som MFF kan gå samman med har bland de sämsta ekonomierna i dameliten.

De två senaste åren har LB07:s ekonomi varit så katastrofal att till och med SvFF-representanter har skrivit att det ser ”alarmerande” ut och att de har en ”fortsatt hög riskexponering som inte är hållbar i längden”. Förändring har skett, främst i form av nedskärningar, men det är ett stort ekonomiskt frågetecken att ta sig an.

3. MFF:s identitet har byggt mycket på att inte ta omvägar och att göra saker på sitt eget sätt. Sånt faller platt om man tar över en annan förening. Det blir som att spräcka ballongen.

Annons

4. Även MFF har famlat. Det finns en del obesvarade frågor och de hade kunnat göra det bättre med att paketera och presentera förslaget. Det har varit många ord, men lite sagt.

***

Det är också anmärkningsvärt att MFF har missat damfotbollens kraft fram till slutet på 2019. Staden och regionen osar potential, oavsett om det handlar om att FC Rosengård var Sveriges överlägset bästa damförening under 2010-talet eller när inte ens ett år gamla Malmögäris slår publikrekord för division 4.

Sverige som land är också etta i Europa när det kommer till flest damspelare och flest registrerade damspelare, visade en studie framtagen av Fifa i år.

Trots det har MFF knappt ens fått ihop 20 spelare när de har försökt med flickfotboll de senaste åren. Sett till MFF:s status och de tillgängliga resurserna så är det en stor flopp. Kanske en av de största flopparna under MFF:s 2010-tal.

Annons

Vid en möjlig fusion kommer MFF att få med sig en del kompetens från LB07, och det går alltid att anställa fler, men vilken kompetens har MFF i dag kring dam- och flickfotboll? Har de problem att ens få ihop 20 flickspelare så är frågan hur väl de kan hantera en hel dam- och flicksektion.

Jag har långt ifrån full koll på dam- och flickfotbollen i staden, men jag vet om att det finns kompetens (med MFF-hjärta) att hämta där. Har MFF ens haft intresse att använda den?

För oavsett hur stökig resan har varit fram till dagens årsmöte – skulle det röstas ja till ett damlag så blir det höga krav på MFF om de ska ta laget till den absoluta toppen. Om MFF har problem att ens presentera förslaget, kan de då förväntas utföra planen på ett bra sätt?

@jonas_hansson

Publicerad 2019-11-26 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto