Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Olsson anklagar Madsen för smutskastning: ”Lömskt av honom”

MALMÖ. Lars-Åke Lagrell slutar 2012 och Lars-Christer Olsson vill ta över.
Han rasar mot ”smutskastningen”:
- Inte svårt att räkna ut att Bengt Madsen ligger bakom, säger Olsson till fotbollskanalen.se.

Kampen om att ta över efter att Svenska fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell slutar 2012 hårdnar alltmer. I grunden finns fyra kandidater i form av Jörgen Eriksson, Susanne Erlandsson, Karl-Erik Nilsson och Lars-Christer Olsson.

Fast i verkligheten står fajten mellan Olsson och Nilsson och det är inga snälla tag.

Motståndarna till förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson sprider nu uppgifterna om att han är omöjlig som svensk ordförande sett till hans konflikt med Uefa-presidenten Michel Platini. I valet 2007 jobbade Uefa-vd:n Olsson tydligt för Lennart Johansson och slutade (eller fick sluta) när Platini besegrade Johansson.

Lars-Christer Olsson slår tillbaka mot det:

- Det har aldrig skurit sig mellan oss, sedan förstår jag att han inte är förtjust i mig som person sett till valkampanjen. Jag var tydlig med att jag stöttade Lennart eftersom Sepp Blatter uppmuntrade honom att kandidera och sedan aktivt stöttade Platini. Så tycker inte jag att man kan göra och därför sa jag att jag slutar om Lennart inte blir vald, säger Lars-Christer Olsson till fotbollskanalen.se.

- Det tror jag att Michel Platini upplevde som att jag var aktivt emot honom, men jag var ju bara för Lennart, även om jag förstår att man ser det annorlunda om man är på andra sidan.

Vad tror du det betyder då om du blir vald?

- Det är ju samma situation som det svenska förbundet befann sig i, förbundet stöttade ju också Lennart i valet, men det redde Lars-Åke Lagrell ut på tio minuter med Michel Platini. Jag tror inte det har någon betydelse alls och Sverige ska väl välja den ordförande man vill ha.

Jag har uppgifter om att Michel Platini vägrade sitta i en VIP-loge där du satt under U21-EM och att du fick flytta – vad säger du om det?

- Det är direkt felaktigt. Jag träffade och pratade med Platini. Det är irriterande att det sprids, den typen av uppgifter har bara ett syfte och det är att minska mina chanser i ett eventuellt val.

Förvånad?

- Att smutskasta på det sättet är konstigt och de borde vara så modiga att de ställde upp och berättade om det. Visa mod, ta debatten och verifiera att det är sant. Det är lömskt att hålla på så. Jag har givetvis också hört det här och har kollat med Pelle Svensson (Malmös förre vd) om det och det stämmer inte.

Lars-Christer Olsson blir förbannad när han hör uppgifterna och säger att han är övertygad om att MFF:s förre ordförande Bengt Madsen ligger bakom smutskastningen. Madsen jobbar ihop med förre IFK Göteborgs-basen Gunnar Larsson för att Karl-Erik Nilsson ska ta över efter Lagrell

- Det är inte svårt att räkna ut att Bengt Madsen ligger bakom det, den enda som var där förutom Pelle Svensson var Madsen. Det är lömskt av honom. Jag står själv inte för sådant skitsnack.

Har du tagit det med honom?

- Nej.

Den förre Uefa-vd:n är tydlig med att han inte till fullo uppskattar den svenska modellen av dolt arbete i smyg när en ordförande ska ersättas och där kandidaterna inte kan presentera vad de står för, bland annat för att slippa just den typen av skitsnack som nu cirkulerar om honom i fotbolls-Sverige.

- Processen bör vara mer öppen och tillgänglig, säger Olsson.

När du framträdde i SVT framställdes det som att Lars-Åke Lagrell valt dig något han dementerar – kom de uppgifterna från dig?

- Nej, det hade nog den reportern snurrat till. Det stämmer inte.

I den för svensk idrott så laddade fråga om en spärr på 51 procent eller ej när det gäller medlemmaras ägande av föreningar, och om fotbollen själv ska besluta om det eller det ska vara Riksidrottsförbundet så är Olsson inte för en rak avreglering:

- Jag tror inte att det är nödvändigt att slopa 51-procentsregeln, det finns andra sätt att åstadkomma att klubbarna växer ekonomiskt. Jag är en folkrörelsemänniska och är för ett medlemsinflytande men debatten har hamnat fel, säger Lars-Christer Olsson.

- Det finns andra demokratiproblem. Ta bara Malmö FF som har riskkapitalbolag där ägarna till det antingen sitter i klubbens styrelse eller nära den. Vad är det för demokrati? Och det är likadant i andra föreningar.

Publicerad 2011-03-22 kl 12:53
Annons
Annons
Annons