Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

RFEF:s diskriminering av damfotbollen fortsätter - spelarna fick plocka medaljer själva

Alexandra Jonson

I helgen vann Fridolina Rolfö och hennes Barcelona årets första titel när de besegrade Real Sociedad med 3-0 i den spanska supercupfinalen. Men det är inte Aitana Bonmatís player of the match prestation eller att det var Barcelonas 57:e raka vinst i inhemska turneringar som blivit den stora snackisen I Spanien. Utan istället är det en video på när spelarna får ta emot sina medaljer som spridit sig över sociala medier.

Efter att Marta Torrejón fått ta emot supercup bucklan från det spanska fotbollsförbundets president Luis Rubiales uppe på läktaren, så fick Barça spelarna själva gå och hämta sina medaljer från ett bord vid sidan av planen och hänga de runt halsen. Det var alltså ingen som delade ut medaljerna till spelarna.

Videon där spelarna själva plockar sina medaljer har snabbt gått viral och spekulationerna till varför varken Rubiales eller någon annan i förbundet delade ut medaljerna till spelarna tog självfallet snabbt fart.  

Annons

Många tror att det kan ha att göra med den spricka som finns mellan det spanska landslaget och främst FC Barcelona. Efter att 15 landslagsspelare, majoriteten från Barça, i september förra året mailade förbundet och meddelade att de inte längre ville bli kallade till landslaget tills det att en “signifikant förändring” skett. Då spelarna enligt Mundo Deportivo menade att situationen i landslaget var ohållbar, där förberedelserna och nivån på träningarna inte höll måttet samtidigt som förbundskaptenen Jorge Vilda var extremt kontrollerande, på en nivå som var “ohälsosam” och på en nivå som kunde klassas som “diktatorisk”.

Det är en infekterad konflikt (som ni kan läsa mer om här) och som bara blivit värre. Där förbundet vägrar att göra några förändringar medan spelarna i sin tur vägrar att återvända till landslaget.

Annons

De ledande personerna i konflikten är Barcelonastjärnorna Aitana Bonamtí, Sandra Paños, Mapi León, Mariona Caldentey, Claudia Pina och de har även fått offentligt stöd från flera av sina internationella lagkamrater, däribland Fridolina Rolfö. Efter gårdagen spekuleras det nu om det var därför spelarna själva fick hämta sina medaljer, då Rubiales helt enkelt inte ville synas skaka hand med och hänga medalj på de spelarna som bråkar med honom och hans förbund.

Efter att videon gått viral och stor kritik riktats mot det spanska förbundet gick de igår ut med ett pressmeddelande för att ge sin förklaring till varför spelarna fick hämta medaljerna själva. De skyllde då på klubbarna och menade att proceduren i Copa del Rey och Supercopan alltid är densamma, att det vinnande laget får ta emot bucklan på läktaren för att senare få medaljerna av klubbrepresentanterna i omklädningsrummet. 

Annons

Var den logiken dock fallerar är att det inte gick till så när herrarnas supercupfinal spelades helgen innan. Då fick Xavis mannar gå upp på ett podium mitt på planen där Rubiales väntade och med ett leende hängde medaljer runt spelarnas nackar.

Spelarförbundet AFE har senare uttalat sig om frågan där man kritiserar det spanska fotbollsförbundet: “Barcelona och Real Sociedad-spelarna fick inte den bekräftelsen de förtjänade, bland annat i samband med medaljutdelningen. Det var helt klart undervärderande av det spanska fotbollsförbundet som inte erkände de briljanta finalisterna i den spanska supercupen så som de förtjänar.”

Spelarförbundet pratar även om “diskriminering” som även varit uppenbart i andra aspekter av finalen, såsom att VAR inte fanns med i damernas turnering men i herrarnas.  

Annons

Om “medaljgate” hade med den pågående konflikten att göra eller inte låter jag vara osagt, men att det spanska fotbollsförbundet negligerar damfotbollen är det omöjligt att missa. Exempelvis kan man ju fråga sig varför supercupfinalen spelades i lilla Mérida på en arena som tar mindre än 15 000 och med avsparkstid kl 12:00 på en söndag. 

Eller hur lite de verkar bry sig över det faktum att de under en tid då Spanien har sin bästa generation damfotbollsspelare någonsin, i sommar kommer åka till VM i Nya Zeeland och Australien utan dem. De skulle kunna haft ett landslag som varit storfavorit till att vinna VM, nu får de vara glada om de tar sig ur gruppspelet. 

————————

Svenskkoll (Läs djupgående om svenskarnas 2022 i Spanien här)

Williot Swedberg (Celta de Vigo)
Celta de Vigo har det extremt kämpigt just nu, i helgen åkte de på en 1-0 förlust borta mot Real Mallorca och är nu bara en placering från nedflyttningsplats. Trots att huvudtränaren Carvalhal har uttryckt att Swedberg ska få mer speltid så blev det på nytt 0 minuter för svensken som återigen fick se matchen från bänken. 

Annons

Isak Jansson (Cartagena)

Cartagena har verkligen hamnat i en svacka och helgens 0-1 förlust mot Tenerife var lagets åttonde match i rad utan vinst. Isak Jansson har dock fått mer speltid och spelade 68 minuter i helgen efter att på nytt fått spela från start.


Max Svensson (Deportivo la Coruña)

Efter att ha skadat sig mot Alcorcón förväntades Max Svensson att missa Depors match mot Rayo Majadahonda i helgen men en mirakulöst snabb återhämtning så svensken ta plats i truppen ändå. Depor vann matchen med 1-0 och Svensson fick endast spela tre minuter i slutet av matchen men hann under den tiden dra på sig sitt femte gula kort för säsongen vilket gör att han inte får spela nästa helg.

Santino Samuyiwa (Real Sociedad Juvenil B)

Samuyiwa startade och spelade 54 minuter i Real Sociedads 1-1 match mot Barakaldo. 

Annons

Fridolina Rolfö (Barcelona)

Den första men säkerligen inte sista titeln för året har bärgats och Rolfö spelade hela matchen både i semifinalen mot Real Madrid som i supercupfinalen mot Real Sociedad, Barcelona vann finalen med 3-0.

Freja Olofsson (Real Madrid) 

Freja fick starta för Real Madrid mot Barcelona i supercupsemifinalen, en match där Real Madrid imponerade och tvingade Barcelona till förlängning. Freja blev utbytt i 63:e minuten. 

Publicerad 2023-01-23 18:04

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto