Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kunde varit värre för AIK och Blåvitt - fråga MFF:s tränare

AIK-IFK Göteborg slutade 3-3 i en match som det svängde om.
Ingen av tränarna jublade för en poäng.
Men det kunde ha varit värre.
Fråga Malmö FF:s tränare Allan Kuhn.
Det svängde på Friends Arena. Häng med nu. Klassikermötet mellan rivalerna AIK och IFK Göteborg slutade 3-3. Fem av sex mål gjordes på fasta situationer. Stefan Ishizaki gjorde ett mål på frispark och servade in två hörnor som lagkompisarna satte. IFK Göteborg hämtade upp två underlägen och ledde med 3-2.

På presskonferensen efter matchen satt två tränare och log.
– Jag ler inte för att jag är nöjd med en poäng utan för att matchen var så konstig, sa Andreas Alm.

ANNONS
– Jag får vara nöjd med en poäng sett till hur matchen såg ut, sa Jörgen Lennartsson.

Det var en match mellan två lag som lär vara med i den allsvenska toppen. AIK har en bra och bred trupp med många unga jättetalanger som Alexander Isak, Niclas Eliasson och Carlos Strandberg blandat med rutinerade killar som Stefan Ishizaki, Jos Hooiveld och Nils-Eric Johansson. Och så är laget bäst i serien på fasta situationer.

IFK Göteborg har en stark defensiv, dansk dynamit och många rutinerade spelare med ovärderliga Tobias Hysén i spetsen, som efter tre omgångar har gjort tre mål och fixat en straff som det blivit mål på.

Allt detta såg vi i måndagens match.

Jörgen Lennartsson hade varnat för AIK:s fasta situationer. Ändå tog det bara nio minuter innan Ishizaki slog en frispark som nådde Haukur Hauksson som nickade in 1-0.

ANNONS

IFK Göteborg såg chockat ut och hade svårt att hitta in i matchen. Det centrala mittfältet med Sebastian Eriksson och Mads Albaek föll ner i mittbackarnas knän och hämtade boll och försökte bygga upp ett spel – gärna genom att hitta ut till sina kantspelare – men AIK-spelarna förstörde.

Blåvitt försökte spela, men lyckades inte. AIK var fysiska vilket man var bra på och slog ofta långt till Carlos Strandberg, som vann allt på huvudet. Det var heta dueller och jag tappade räkningen på hur många gånger hemmaspelarna tryckte ner Sebastian Eriksson i gräset.

Då fick IFK Göteborg ändra taktik och testa samma taktik som AIK. Fysisk och fasta situationer.

Tobias Hysén är så viktig för IFK Göteborg att när han får en chans så sitter den oftast. Efter 29 minuter fick han en.

Mads Albaek slog in en fin frispark i straffområdet, där dök Hysén upp och nickskarvade in kvitteringen på ett väldigt fint sätt.

ANNONS

Stefan Ishizaki fick inte pris som AIK:s bästa spelare, men det borde han allt ha fått. “Ishi” vann dueller och var säker och fin i passningsspelet. Och så var det ju det där med hans fasta situationer.  Nio minuter in i den andra halvleken la han upp bollen strax utanför Blåvitts straffområde och smekte in 2-1 på en frispark.

Men IFK Göteborg har också en vass fot på fasta situationer. Den är dansk och tillhör Mads Albaek. Tre minuter efter 2-1 slog han sin andra frispark i matchen, den gick över alla hemmaspelarna och fram till en fristående Hjalmar Jonsson som nickade in 2-2.

Starkt av Blåvitt att hämta upp två underlägen. Svagt av AIK att tappa två ledningar.

Inte nog med det. När Jakob Ankersen tog en smart djupledslöpning, hamnade 50/50 med Patrik Carlgren, gick in i duellen så att andrabollen hamnade hos Tobias Hysén, och ni vet ju hur det är när Hysén får en chans, så var vändningen ett faktum.

ANNONS

Nu föll IFK Göteborg tillbaka för att försvara ledningen. Jörgen Lennartsson tog ut Ankersen och in med defensivt skickligare Martin Smedberg-Dalence och ut med Gustav Engvall och in med fysiske anfallaren Mikael Boman.

Men om AIK ligger under med ett mål är det aldrig kört innan domaren har blåst av. Det är en sak som är säker. För om laget får en fast situation så är det en bra målchans. Och med elva minuter kvar fick man en hörna.

Stefan Ishizaki träffade Fredrik Brustads panna, John Alvbåge tvekade och styrde in bollen i eget mål. 3-3. Allsvenskan när det svänger som mest.

AIK tryckte på mest i jakt på ett ledningsmål men lyckades inte. Båda lagen lämnade planen med en poäng och är därmed obesegrade efter tre omgångar. Om det var något lag som förtjänade tre poäng så var det hemmalaget.

Ingen av tränarna jublade för en poäng. Men det kunde ha varit värre. Fråga Malmö FF:s tränare Allan Kuhn åkte på en ny stjärnsmäll. 1-2 hemma mot Gif Sundsvall betyder att MFF bara har tre poäng efter tre omgångar med två raka förluster mot Jönköpings Södra och Sundsvall. Kommande matcher är: Elfsborg (b), Djurgården (h), Göteborg (b) Häcken (h) samt en cupfinal mot Häcken. Känn på den.

ANNONS
Publicerad 2016-04-11 kl 22:52

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto