Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

MFF:s tyngsta vecka på länge - klarar Kuhn att vända på det?

Malmö FF:s tyngsta vecka på länge. Det är klart att cupförlusten var otroligt tung för MFF. Sista chansen att få spela i Europa i höst, ledning med 2-0, sedan ett otroligt dumt rött kort av Oscar Lewicki, och Häcken hämtade upp och avgjorde på straffar.
Som om inte det var nog så åkte laget på söndagen på ännu en jobbig förlust när Helsingborg vann derbyt med 2-1.

Det är ingen kris såklart, men det är klart att om man är guldfavorit och har spelat i Champions Leagues gruppspel två år i rad så finns det en del förväntningar. Så här långt har man inte klarat av att leva upp till dem, men det är många matcher kvar och jag jag tror fortfarande att man kan vända det. Kapaciteten finns, men spelet måste bli bättre.

Den som ska vända på det är Allan Kuhn. Tycker att MFF-tränaren känns stressad och pressad. Under flera av matcherna har man hört honom skrika och gestikulera som en galning åt sina spelare, hur de ska ligga i sina positioner, vem man ska passa med mera. Efter de två senaste matcherna har han gnällt på domarna, mot Helsingborg var han arg för att det inte blev mer än fem minuters tillägg. Dessutom kan man ställa sig frågorna om Kuhn börjar få spelare mot sig och vad det är som har hänt med Enoch Kofi Adu?

Rasmus Bengtsson var frisk och ville spela cupfinalen, men Allan Kuhn ansåg inte att mittbacken var redo utan ville sätta honom på bänken. Det tyckte Bengtsson var konstigt vilket han berättade väldigt öppet om i media.

Enoch Kofi Adu har varit en av Malmö FF:s bästa spelare under de två senaste åren, men under Allan Kuhn får han inte spela. Fyra andra spelare har använts på det centrala mittfältet och något verkar ha skurit sig mellan Adu och MFF:s ledning. För om man ser till kvalitet så är inte Adu femte bästa centrala mittfältare. Om det nu har hänt något som gör att de inte vill spela honom blir det ändå konstigt att ha honom på bänken, då hade någon annan kunnat få den platsen.

Det är intressant att gå igenom Malmö FF:s senaste säsonger. Hur stor del hade den förre tränaren Rikard Norling och förre sportchefen Per Ågren i guldet 2014 och framgångarna i Champions League? Att duon tillsammans med scoutchefen Vito Stavljanin var bra på att värva spelare är det inget snack om.

Malmö FF tog SM-guld 2013 och 2014 och spelade i Champions Leagues gruppspel 2014 och 2015. Fantastiska prestationer som bland annat betydde att klubben cashade in rejält.

Men förra säsongen slutade laget femma i allsvenskan, vilket är deras sämsta placering sedan 2009. Och i år förlorade laget cupfinalen vilket betyder att man missade chansen att spela i Europa i höst samt att det i allsvenskan har blivit tre förluster efter sju omgångar.

Efter sju omgångar av säsongen 2015 ledde Malmö FF allsvenskan. Efter tolv låg man tvåa. Sedan kom sommarens transferfönster och Champions League och kanske var det en kombination av båda delarna som gjorde att det började gå sämre?

Säsongen 2013 ledde Rikard Norling Malmö FF till SM-guld. Då var Per Ågren sportchef och trots att de båda var oense om en hel del så levererade laget. Norling och Ågren hade tillsammans med scoutchefen Vito Stavljanin del i fina värvningar som Emil Forsberg, Miiko Albornoz, Magnus Eriksson, Simon Thern, Erik Johansson, Guillermo Molins och Tokelo Rantie, samt kontraktsförlängning med bland annat Markus Halsti.

Efter guldet hoppade Norling av och ersattes av Åge Hareide. Trots att laget hade tagit guld ville den norske tränaren ändra spelstilen och spela mer rakt, framför allt i Europa där MFF i Europa League under Norling fick en del kritik för att man spelade för mycket.

Dessutom lämnade Per Ågren och han ersattes av Daniel Andersson som innan det var assisterande tränare till Norling.

Daniel Andersson värvade hem Markus Rosenberg och tog även in Zlatan Azinovic som andramålvakt. Erik Friberg såldes till Bologna och Dardan Rexhepi till Brommapojkarna.

Malmö FF dominerade allsvenskan och ledde serien från omgång ett till trettio.

Under sommaren såldes Miiko Albornoz till Hannover för 15 miljoner kronor, Pontus Jansson till Torino som Bosman för ett utbildningsbidrag på 4,5 miljoner och Jasmin Sudic gick gratis till Mjällby.

Vito Stavljanin tipsade Daniel Andersson om Isaac Kiese Thelin som hade det tungt i IFK Norrköping. MFF värvade anfallaren billigt, vilket man även gjorde med Åtvidabergs högerback Anton Tinnerholm. Agon Mehmeti återvände gratis och klubben tog även in Enock Kofi Adu för ungefär 5 miljoner.

Laget tog sig in i Champions Leagues gruppspel och där bjöd man upp till dans. Man hamnade i samma grupp som Atletico Madrid, som året innan slutade tvåa i hela turneringen, samt Juventus och Olympiakos. På hemmaplan besegrade man Olympiakos och förlorade mot de två andra trots ganska jämna matcher.

På bortaplan föll man bara ihop i en match och det var i Madrid.

Juventus slutade tvåa i hela turneringen, Atletico åkte ut mot Real Madrid i kvartsfinal.

Efter SM-guldet och fina prestationer i Champions League ryckte utländska klubbar i flera av MFF:s spelare. Efter säsongen lämnade Simon Thern, Markus Halsti och Ricardinho som Bosman. Matias Concha slutade. Magnus Eriksson såldes till Kina för 15 miljoner kronor, Isaac Kiese Thelin till Bordeaux för en summa som ryktades ligga mellan 35-38 miljoner, Emil Forsberg till RB Leipzig för runt 35 miljoner.

Nu började det bli en utmaning för Daniel Andersson som värvade in den norska duon Magnus Wolff Eikrem och Jo Inge Berget, båda som Bosman efter misslyckade sejourer utomlands. Ytterligare en Bosman togs in i Oscar Lewicki från Häcken. Tobias Sana köptes loss från Ajax, Yoshimar Yotun från Peru, Erik Andersson från Landskrona, Andreas Vindheim från Brann och Rasmus Bengtsson från Twente.

Man åkte ur Svenska Cupen i kvartsfinal mot Örebro. I allsvenskan började man bra och låg tvåa efter tolv omgångar. I CL tog man sig återigen till gruppspel.

Under sommaren såldes Filip Helander och Robin Olsen, som båda hade ett halvår kvar på sina kontrakt, till italienska Hellas Verona och grekiska PAOK. Belgiska Gent köpte Erik Johansson.

Kári Árnason köptes loss från engelska Rotherham United. Uruguayanen Felipe Carvalho värvades från Tacuarembo FC. Johan Wiland rekryterades från FC Köpenhamn. Reservmålvakten Fredrik Andersson från Örgryte. Vladimir Rodic från serbiska FK Rad och på lån kom den serbiske anfallaren Nikola Djurdjic från tyska FC Augsburg.

CL-gruppspelet blev tungt. Man vann en match, 1-0 hemma mot Shakthar Donetsk, vilket var lagets enda mål på sex gruppspelsmatcher. Returen slutade 0-4, och sedan blev det sammanlagt 0-7 mot Paris SG och 0-10 mot Real Madrid.

Och i allsvenskan tappade man och slutade femma, tolv poäng efter ettan IFK Norrköping, sämsta placeringen sedan 2009.

I årsredovisningen för 2015 skriver Malmö FF att den sportsliga verksamheten inte till fullo presterade som önskat under 2015.

Inför 2016 lämnade tränaren Åge Hareide och blev dansk förbundskapten, och ersättare blev Allan Kuhn som inte hade varit huvudtränare sedan 2009-2011 då han ledde Midtjylland. Efter det var han assisterande tränare i Ålborg mellan 2011-2015.

Nikola Djurdjic återvände till Augsburg. Simon Kroon och Amin Nazari gick som Bosman till danska Sönderjyske och Falkenberg. Mahmut Özen och Johan Hammar bröt kontrakten och flyttade till Turkiet och Örgryte.

Den danske mittfältaren Anders Christiansen köptes loss för cirka nio miljoner från italienska Chievo Verona och isländske anfallaren Vidar Örn Kjartansson köptes loss för ungefär tre miljoner från kinesiska Jiangsu Suning FC plus att han fick cirka åtta miljoner i sign on.

Man kan säga mycket om alla värvningar och försäljningar. Men ett mönster som man kan se är att klubben har gått från att värva allsvenska spelare på uppgång, som Erik Johansson, Anton Tinnerholm, Simon Thern, Miiko Albornoz, Emil Forsberg, Isaac Kiese Thelin, till att på senare tid värva nordiska ”hemvändare”, som Rasmus Bengtsson, Kari Arnason (som nu är vice lagkapten), Anders Christiansen, Magnus Wolff Eikrem, Jo Inge Berget, Vidar Örn Kjartansson, Johan Wiland och Behrang Safari som kommer i sommar.

En förklaring till detta kan ju vara att allsvenska klubbar begär överpriser av Malmö FF efter deras CL-framfart.

Hittills är allsvenskan jämn den här säsongen, det är IFK Norrköping som känns lite bättre än de andra lagen. Men ”Peking” ska spela i Europa och lär bli av med flera bra spelare så det kan bli ett tapp i allsvenskan. MFF ska inte spela i Europa och lär inte tappa så många spelare i sommar. Så jag tror fortfarande att Malmö FF tar guld, men då måste spelet snabbt bli bättre.

Publicerad 2016-05-09 kl 16:16
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons