Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Om bra och dåliga bollar: "Du hittar inte en målvakt som gillar den"

Allsvenska Bloggen

Mats Johansson är inte bara målvaktstränare i BK Häcken.

Han är också en bollnörd. Den kanske största som finns i Göteborg.

Därför var det självklart att slänga iväg ett samtal till honom när det nu står klart att allsvenskan och superettan får en gemensam matchboll till nästa säsong. Märket blir Select.

– Vad roligt att höra! Äntligen samma bollar. Jag tror att alla målvakter i allsvenskan blir glada. Det är mer rättvist om alla använder samma boll, konstaterar han.

Är det målvakterna som påverkats mest av att det är olika bollar?

– Det tycker jag. Det känns lite extra viktigt för dem att veta hur bollarna fungerar. Och att få träna med rätt sort inför matcherna.

Annons

Hur stor skillnad är det mellan de olika bollarna i dag?

– De beter sig olika i flykt, studs, hur långt de går, grepp och så vidare. Sedan beter de sig även olika på konstgräs och naturgräs. Det kan vara det där lilla som avgör. En boll kanske studsar lite fortare mot dig än vad du är van vid. Man har inte råd att strunta i de där små marginalerna.

IFK Göteborg använder redan Select. Har de en stor fördel av det?

– Det är ju lite halvsmart av dem, men det går ganska snabbt att spela in sig med en boll. Får vi den i januari, så kommer vi hinna lära oss hur den fungerar. Sedan är det en annan sak om man gillar den eller inte.

Vilken är den värsta bollen du har upplevt?

– Adidas Jabulani som kom till VM i Sydafrika. Du hittar inte en målvakt som gillar den. Jag lovar dig. Man kunde kasta den tio meter så flyttade den sig en meter i riktning. Jag tror att de skapade den bara för att det skulle bli spektakulära mål.

Annons

Vad tycker du om Select?

– Vi har tränat och spelat ett par matcher med den och den är inte min favorit, men okej. Bara alla har samma boll så spelar det ingen roll vilken.

 Vilken är din favoritboll då?

– Jag måste ju säga Nike eftersom vi har den nu…

När blev du en bollnörd?

– Det började nog när jag stod själv. När jag släppte in mål som jag inte tyckte var mitt fel utan bollens! Haha! Nej, men då hade man inte kommit på tanken att träna med samma boll som det laget man skulle möta använda sig av. Jag började fundera mer och mer och tog med mig det när jag blev målvaktstränare. Nu har vi nästan bollar av varje sort. Och har vi inte någon boll så försöker vi låna av lag. I början hade vi bara en boll så att målvakterna fick känna på den, men sedan tyckte Peter (Gerhardsson, tränare) att spelarna också skulle köra med samma boll.

Annons

Känns det inte lite tråkigt för dig nu när det blir samma boll? Då har du ju inget att analysera längre.

– Haha! Nej då. Nu får jag skita i bollarna och lägga tid på målvakterna istället!

***

Även Häckens tränare Peter Gerhardsson ser positivt på beslutet att införa en gemensam matchboll.

– De flesta ligor kör med samma boll. Det är klart att det höjer den totala kvaliteten. Det är tillräckligt att byta underlag, vi ska inte behöva byta bollar också. Vid ett tillfälle tror jag att det var sju olika bollar. Att det blir samma är ett steg framåt. Det visar att man tar det här med bollar seriöst, konstaterar han.

Vad säger du om Select? 

– När jag spelade själv för 130 år sedan älskade jag att spela med Select. I dag har jag ingen riktig uppfattning om dem, men det viktiga är att det blir samma bollar. Det kommer höja kvaliteten och öka utrymmet i alla förråd.

Annons

***

Till sist: Listan på vilket bollmärke de allsvenska lagen använder sig av i dag.

Nike: Häcken, Jönköpings Södra, IFK Norrköping, Falkenberg.

Adidas: GIF Sundsvall, Östersund, AIK, Djurgården.

Puma: Örebro, Helsingborg, Malmö FF, Hammarby.

Select: IFK Göteborg.

Umbro: Elfsborg, Gefle.

Hummel: Kalmar FF.

Rätta mig gärna om jag, av någon anledning, har placerat fel lag på fel plats… Sådant händer ibland.

***

Twitter: @Linus_Petersson

Mail: l.petersson@outlook.com

Publicerad 2016-05-11 17:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto