Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Yotún blir allt bättre – borde Malmö FF förlänga hans utgående kontrakt?

Allsvenska Bloggen

Malmö FF letade bokstavligt talat hela världen runt för en ny vänsterback och tog Yoshimar Yotún. Nu är han mest mittfältaren som används när andra saknas/inte presterar.

Magnus Pehrsson gav ingen statusförändring på försäsongen. Yotún fick endast 165 minuter, utspritt över fyra matcher, och ett OK att lämna träningslägret för att tidigare åka på landslagssamling.

Samtidigt har Yotún fått en prestationsförbättring sedan i höstas, när han flyttades bort från en fyrbackslinje. Berget hyllade honom igår (”riktigt fin match”) utan att ha fått en fråga om det, och Safari var generös med orden när han fick en direkt fråga efter Gif Sundsvall.

– Det är en fantastisk spelare med extremt mycket kvalitéer och han är jättesmart. Vi snackar igenom hela matchen (på spanska) och han sköter sig riktigt bra.

Annons

Eric Larsson, höger vingback, är Gif Sundsvall kanske överlägset bäste spelare och förmodligen en delanledning till MFF:s systemskifte i tisdags. Yotún, och Safari, var näst intill optimala på att få bort Larsson ur matchen.

Dessutom har Yotún väldigt bra siffror efter att han flyttade från fyrbackslinjen till mittfältet (eller som i tisdags: som vänster vingback), där han även spelar med Perus landslag.

Åtta starter, sju assist i allsvenskan. Hade en spelare inlett en säsong med de siffrorna hade vi i media varit duktiga på att hylla. Nu blev det mesta istället i slutet av året, en mer bortglömd period och med andra vinklar i fokus.

Enligt WhoScored har han på de åtta matcherna (+ ett inhopp) ett snitt på 2,8 ”key pass” per 90 minuter. Key pass = sista passningen innan ett avslut. Kollar man på 2016 hade endast Wolff Eikrem ett högre snitt över en hel säsong (3), Bärkroth tvåa med 2,5.

Annons

Jag ser några andra sticksiffror som fortsätter med samma tendens, men också några svaga (för många bolltapp). Det hade varit intressant att veta hur MFF:s klart större statistikdatabas värderar Yotún.

Lägg dock in siffrorna vi vet om och och prestationerna sedan i höstas, tillsammans med att han är enkel att få in i ett lags spelsätt (till skillnad från exempelvis Wolff Eikrem) och är bra på många saker. Då blir det enda stora frågetecknet kring om han presterar tillräckligt stabilt för att vara en startspelare.

Förlänga eller inte? Yotúns avtal går ut efter säsongen, vilket hamnat i skugga av andra MFF-spelares utgående kontrakt.

Jag tycker en kan bygga många bra argument till att Yotún ska spela mer och få förlängt, eller åtminstone få chans till det då många mittfältare inte är i fin form (Svanberg, Sana, Wolff Eikrem). Yotún har varit genuint bra, startelvan-i-MFF-bra, i ett gäng matcher nu.

Annons

Samtidigt kan en också förstå om Daniel Andersson vill ha något bättre än en 27-åring som kanske aldrig kommer att vara helt ordinarie, särskilt med ett ökat talangfokus de kommande åren.

***

Det här, från @11tegen11, är några intressanta kartor efter MFF – Gif Sundsvall.

MFF ”förväntades” göra 1,7 mål sett till skapade målchanser, Gif Sundsvall 0,24.

Kanske för många distansskott från MFF? Även om ett gäng var via frispark.

Passningskartan är nära på skolboksexempel för en 3-4-1-2. Safari, Christiansen, och Brorsson med bäst siffror. Väldigt rörliga anfallare, kanske bästa med hela kartan. Brorsson spelade mest vidare till Safari och Nielsen. Behövs ännu fler linjer mellan vingbackarna och de tre offensiva? Alternativt involvera Rakip mer?

Annons

Gif Sundsvall var låga. Peter Wilson sällan delaktig. Eric Larsson hade bra rörelse som höger vingback, men hittade inte lagkamraterna som mot AFC.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-04-13 17:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto