POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hjälp domarna med offsideteknologi, det är redan femton år för sent

Jag gillar delvis att fotbollen har en konservativ anda. Jag kan förstå att många gillar tryggheten att fotboll är fotboll när så mycket annat förändras.

Men däremot är fotbollen fortfarande för konservativ och blind för det uppenbara: en assisterande domare kan inte längre veta vad som är offside eller inte.

Eller. “Kan inte längre”? Det är över 15 år sedan som de första forskningsavhandlingarna kom in kring ämnet. Alla har sagt samma sak: felmarginalen är hög, människan är inte kapabel att klara av offside i realtid.

Vi kan ta några av de första studierna.

Vi hade en spansk forskare som gjorde en matematisk uträkning på hur ögat och hjärnan fungerar. Ögat kan behöva göra fem olika rörelser för att se linjen. Flytta på ögonen, hitta nytt fokus, följa med i spelarnas rörelse, skifta djup, och anpassa sig om en rör på huvudet. Allt det här gör att det förloras ett antal hundra millisekunder.

Forskaren räknade ut att en spelare kan hinna flytta sig flera meter innan hjärnan har uppfattat allt. Det vi får är assisterande domare som måste bygga sin karriärer på att bli bra på att chansa.

En annan avhandling tog upp teorin ”flash-lag”.

Kort förklarat: om ett objekt rör sig och går förbi en punkt, så kommer vi i ögonblicket när de är jämsides med varandra uppfatta den rörliga punkten som längre fram.

flashlagh

Tänk en spelare som springer förbi en stillastående försvarare. Även om de är precis jämsides när bollen slås, så kommer hjärnan hos den assisterande domaren att uppfatta det som att den springande spelaren är offside.

Den här rapporten visade att felmarginalen på en fotbollsplan kan bli så mycket som 0,64 meter. Så, om en spelare är en (1) centimeter onside så kan den assisterande domarens hjärna uppfatta det som att spelaren är 63 centimeter offside.

Det här går inte att göra något åt. Skyll på evolutionen.

En annan studie testade tre assisterande domare på elitnivå vid 200 offsidetillfällen. 40 gånger fick de fel. Var femte gång. Det är ungefär lika vanligt att ett domarteam har rätt om offside som en spelare sätter en straff (75-80% av gångerna).

Samma personer (inkluderat Raymond Verheijen) gjorde en annan studie, där de försökte räkna ut hur ofta en assisterande domare kommer att ha fel om offsidemarginalen är mindre än en meter.

20% även där.

Vi har fler saker att ta hänsyn till. I majoriteten av fallen står en assisterande domare ungefär en meter fel åt något håll. Att stå fel går att fixa till, men studierna har visat att den assisterande domarens position sällan är ansvarig för felaktiga beslut.

Ögat får också problem att göra korrekta bedömningar när avståndet till punkten är längre än 10 meter. Till detta ökar felmarginalen när de assisterande domarna måste springa, och dessutom kan de ibland behöva ha koll på fem-sex olika spelare samtidigt som de ska veta när bollen passas.

Det måste hittas ett sätt som inte förstör rytmen av matcherna. Men det måste hittas ett sätt. Idag kan de ha gjort att “fel” lag gick till semifinal i Champions League. Under 2017 lär det avgöra en mängd allsvenska matcher. Och de assisterande domarna kommer få kritik för att de inte har superkrafter.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-04-18 kl 23:35
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto