Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Inför avgörande CL-matchen: hur ineffektiva är MFF?

Allsvenska Bloggen

Idag har Malmö FF matchen som kan avgöra säsongen. CL-returen mot FK Vardar efter “bara” 1-1 hemma. MFF måste få ett bra resultat, men på senare tid har det pratats deras ineffektivitet. Bara en magkänsla eller är det korrekt?

Statistik är inget substitut för ett matchresultat, men kan ibland visa något i prestationen. Tränaren Magnus Pehrsson har också tryckt på det flera gånger i år, att kunna värdera hur bra laget har presterat.

Under de senaste tolv tävlingsmatcherna har MFF ett snitt på ett mål var tolfte avslut. Motståndarna: ett mål var knappt åttonde avslut.

Ett motargument kan vara att dominerande lag har fler avslut, eftersom de möter samlade försvar. Men, jämför siffrorna med år 2016 som då var tvärtom. Då gjorde MFF ett mål var 8,8:e avslut. Motståndarna behövde 13,2 avslut per mål.

Fortsatta jämförelse: MFF har tagit 18 avslut/match (näst högst: Häcken med 16,6). De har släppt till 8,8 avslut bakåt/match (näst lägst: AIK/Östersund med 10,9). Smått förbättrade siffror jämfört med fjolåret. Här ska det dock in en del kontext.

ANNONS

MFF 2016 tog extremt få distansskott. I hela serien var det bara Gefle som totalt sett tog färre. I år är det inget lag som tar fler distansskott än MFF. Så. Att MFF kräver fler avslut för mål, och tar fler avslut, kanske beror på att de avslutar anfallen tidigare? Att de inte försöker ta sig fram till ännu bättre läge, utan chansar med ett tidigare avslut?

Kanske. Men MFF har också *väldigt* bra siffror när det gäller att ta sig in/nära straffområdet med passningar. Enligt twitterkontot @11tegen11 har MFF totalt haft 382 passningar avklarade in i farliga områden i år. Motståndarna har haft 156 på MFF. Färre än hälften.

Samma konto går också vidare med att säga att de målchanserna MFF har skapat i år har varit värda 22 mål, och att motståndarnas har varit värda 12. Det Twitterkontots modell tenderar att vara målsnål och brukar ge en lägre siffra än matchresultatet, så i så fall är det ändå nära de 27 gjorda mål och 15 insläppta som MFF faktiskt har i allsvenskan 2017.

ANNONS

En stor skillnad mot 2016, och något som har varit problematiskt, har varit fasta situationer. 2016 hade MFF +10 i mål på fasta situationer (antal gjorda mål minus antal insläppta). I år är det +1. Av de fasta situationerna är det på hörnorna som det ser sämst ut.

MFF: 100 hörnor, 44 avslut, 3 mål.
Motståndarna: 56 hörnor, 17 avslut, 4 mål.

Det här är en några av alla siffror som finns där ute. Om jag ska bygga en känsla av att kolla fler saker, som videoklipp och skottkartor: MFF har högt tempo i försvar- och anfallsspel, och blivit något av ett kvantitetslag. Det skapas många anfallssituationer, fler än 2016, men utan att det blir överlägset många hundraprocentiga chanser.

Det ska bli intressant att se MFF:s utveckling. Kommer laget fortsätta att vara ett kvantitetanfallslag, som skapar många anfallssituationer men kräver mycket för att göra mål? Eller kommer förbättrade samarbeten, starkare form, och höjd kvaliteten på de offensiva spelarna göra att MFF går från ”många OK-lägen” till fler bra lägen och fler mål?

ANNONS

Går man in på spelarform är det bara två spelare som har känts genuint bra under hela säsongen, Markus Rosenberg (fyra mål, varav ett på frispark och ett på straff) och Yoshimar Yotún. Vissa saker kanske bara är en spelarformsfråga? MFF 2016 hade Vidar Örn Kjartansson och Magnus Wolff Eikrem.

MFF kan bli mer effektiva. De har haft en del slarv i framför allt de senaste matcherna, där avsluten inte varit tillräckligt bra. Däremot är förbättringspunkterna kanske ännu större när det kommer till att få anfall till bra målchanser, och att förbättra fasta situationer.

Siffrorna gäller endast för allsvenskan om inget annat står.

Källor: WhoScored, Transfermarkt, Svenskfotboll, @11tegen11

@jonas_hansson

Publicerad 2017-07-18 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto