Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

45v

Malmö FF har tappat sin nyfikenhet

Det är en sak som jag tycker att Malmö FF har tappat under året.

Vårens stora förbättringar syntes på träningarna. Träningarna var kreativa och utmanande, men ändå med matchliknande övningar. Farten, kvaliteten, och samarbetet mellan Jo Inge Berget, Markus Rosenberg, och Pawel Cibicki verkade lova en anfallstrio i absolut allsvensk toppklass. Även om man inte ofta gick på MFF:s träningar så var det enkelt att se vad Magnus Pehrsson ville få ut för spelsätt. Det var en rejäl kvalitetshöjning i träningsupplägg jämfört med tidigare.

Därefter tycker jag det har försvunnit mer och mer. Malmö FF känns inte lika nyfikna på att utveckla sitt spel som de var i våras.

Det finns såklart anledningar. Tätt med matchande gör att träningarna har blivit färre och återhämtningen viktigare. Under en försäsong är det tydligare tid för att bygga och testa. MFF verkar dessutom ha ett belastningsmässigt bra upplägg, så där är det svårt att ha negativa synpunkter. Få skador, spelarna orkar oftast mer än motståndarna i 90 minuter, tio poängs serieledning.

Samtidigt kan jag känna att det har blivit monotont på träningsplanen. De känns inte lika utmanande för spelarna. Det är oftast 15-40 minuter kvadratliknande övningar, följt av någon enstaka övning (oftast inriktad på avslut), och sedan matchspel. Så är en vanlig träning, och det är få nya övningar eller tydliga saker som visar hur laget ska vara bättre efter träningspasset. Inte ens de kreativa övningarna från försäsongen används.

Träningarna känns som att de är där för att hålla igång spelarna, inte att få dem att lyfta sig kollektivt eller individuellt. För en förening som säkerligen siktar på konstant utveckling kan inte det var det som MFF är ute efter.

Jag kan också tycka att Malmö FF tränar för sällan på fasta situationer, men samtidigt tror jag att de tränar ungefär lika ofta på det som ett “normalt” allsvenskt lag. Även om MFF kanske borde träna oftare på det, sett till hur deras statistik har varit där i år?

***

Förutom Pawel Cibicki till Leeds så är det tveksamt om det sker fler MFF-försäljningar innan transferfönstret stänger på torsdag. Några länder stänger på fredag, och några fönster stänger senare enligt Fifa.

5 september: Israel, Mexiko
6 september: Bulgarien
8 september: Tjeckien, Turkiet
12 september: Saudiarabien
30 september: Qatar
2 oktober: Förenade Arabemiraten
16 oktober: Australien

***

Status på Malmö FF:s spelare

Landslagsspel:
Jo Inge Berget, Franz Brorsson, Mattias Svanberg, Carlos Strandberg, Erdal Rakip (+ Hugo Andersson, Teddy Bergqvist, Laorent Shabani)

Strandberg: spelar eventuellt med U21-landslaget. Problem med axel, om han kan spela eller inte mot Cypern avgörs utefter hur snabbt problemet försvinner.

Brorsson: stel i vad/hälsena. Ska kunna spela om det inte förvärras.

Christiansen: missar max en match, mot Örebro SK. MFF hoppas dock att han är tillbaka till den.

Nielsen: har fått någon eller några smällar, men ingen fara och vilan kommer lägligt.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-08-30 kl 16:45
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER