POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Därför är Häcken allsvenskans formstarkaste lag

Nio raka matcher utan förlust – Häcken stormar mot Europa.

Vad är förklaringen till formtoppen?

Ja, dels detta:

***

Yasin-show:
Den stora förklaringen, den alla pratar om. Ahmed Yasin har gjort succé i Häcken sedan han anlände på lån från AIK. Sju mål på nio matcher, plocka bort dem och laget är inte tabelltrea. Fullträffarna är dock inte det enda Yasin har bidragit med på Hisingen. 26-åringen har dessutom fått andra offensiva krafter att lyfta sig och prestera bättre. Exempelvis Nasiru Mohammed (tre mål på de fyra senaste matcherna) och Paulinho (som spelar som Paulinho ska). De tre fungerar finfint tillsammans.

Värvningarna:
Ahmed Yasin har vi pratat om. Sommarvärvningarna Mathias Ranégie och Mervan Celik ska också nämnas. Duon har visserligen inte satt något större avtryck i allsvenskan ännu, men de har gett tränaren Mikael Stahre fler ingredienser att laborerar med och de har inneburit en kvalitetshöjning på träningarna. Innan de anlände var flera juniorer uppe och fyllde luckor, både på träningar och avbytarbänkar. Häcken är en av få klubbar som har ekonomiska muskler att kunna addera den typen av spelare till en redan bred och dyr trupp. De har utnyttjat det på ett bra sätt.

Mittfältsgubbarna:
Erik Friberg (31), Mohammed Abubakari (31) och Alexander Faltsetas (30). Det är rutin, det är krigarhjärta och det är framförallt en extremt hög lägstanivå. Tillsammans bildar de tre ett sällan sviktande mittfältsblock. Ännu bättre blir det när Faltsetas droppar ner som mittback och Häcken trollas om till ett 5-2-3 (3-4-3 om ni så vill). Som mot Elfsborg (3-0) senast. På tal om Faltsetas: Häcken plockar 1,92 poäng per match med honom, 1,64 utan. Häcken släpper in 0,5 mål per match med honom, 0,91 utan. Laget har dessutom bara förlorat en allsvensk match med honom på planen. Det säger det mesta om hans betydelse för det här laget.

Spelschemat:
“Lätta matcher” är alltid en definitionsfråga. Vill man så kan man säga att det inte finns några sådana i den här serien. Det går dock inte komma ifrån att Häcken, under sina nio raka obesegrade matcher, inte har mött något av lagen som just nu ligger topp sex. Istället har det varit bottengängen Jönköpings Södra (gånger två), Halmstad och GIF Sundsvall. Dessutom svajiga Elfsborg, IFK Göteborg, Örebro och Hammarby. Plus Sirius då. Det blir tuffare för Häcken framöver då IFK Norrköping, AIK och Östersund kommer på rad. Sedan väntar även Djurgården och Malmö FF.

Försvarsmuren:
Som ny tränare var Mikael Stahres stora uppgift att förbättra Häckens defensiv. Det är en underdrift att säga att han har lyckats. 16 insläppta mål på 23 matcher är minst i serien (AIK har 17). Skillnaden mot Peter Gerhardssons offensiva Häcken 2016 (som släppte in 45 på 30 matcher) är enorm. På de nio senaste matcherna har laget bara släppt in sex mål. Försvarsmuren är grunden till Häckens framgång och ger dem en trygghet oavsett var de spelar och vilka de möter.

***

Just det: Alhassan Kamara tvingas till operation och blir borta i upp till ett halvår.
– Det blir som att man startar igång nästa år med ett nyförvärv, konstaterar sportchef Sonny Karlsson som även kan räkna in långtidsskadade Jasmin Sudic och Alexander Farnerud i den kategorin. Häcken behöver knappt värva i vinter. Deras trupp är imponerande.

***

Till sist: IFK Norrköping väntar för Häcken under tisdagen.
Stahre mönstrade inget spel under måndagens träning, men det mesta talar för att det blir samma startelva som mot Elfsborg (3-0) senast. Kanske kliver Juhani Ojala (tillbaka från skada) in och ersätter Emil Wahlström. Kari Arkivuo missar matchen (baksida lår).

***

Mail: l.petersson@outlook.com
Twitter: @Linus_Petersson

Publicerad 2017-09-18 kl 17:09
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå