Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Sex frågor till MP: "Inläggen tydlig taktik mot Hammarby"

Det var en öppen Magnus Pehrsson inför Malmö FF:s match mot Östersund imorgon. Dels pratade han om hur han tänker till startelvan mot Östersund (artikel här), men det fanns också några andra stora områden som togs upp:

Om inläggen mot Hammarby.

– Vi spelade nästan alla inlägg på bortre stolpen, där vi också skapade och gjorde mål på det. Det var en väldigt tydlig taktik just i Hammarbymatchen.

– När vi spelar på bortre som senast, från höger till vänster, med Jo Inge Berget som jag tror slår varenda ytterback i allsvenskan i luftspelet… Det blir kanske väldigt attraktivt att slå den bollen när han är där.

Det var kanske lite av ett matchplansmål vid 1-0 (Jo Inge Berget nickade fram till Erdal Rakip)?

– Absolut, och det var väl tredje inlägget mot honom som resulterade i målet. Det var inte meningen att dra upp det på sättet, att vår taktik gjorde målet, men det var väldigt kul att se senast hur konsekventa vi var i att utnyttja deras svagheter.

Om han tycker att MFF generellt har haft för få spelare i straffområdet i år.

– Det har faktiskt aldrig varit, i vår analys, något som vi varit missnöjda med.

– Jag har inte upplevt att vi har haft problem med folk i straffområdet, utan mer tajmingen i när spelare inne i straffområdet söker bollen, och kvaliteten och adress i inspelen, som ju var klart bättre senast.

Om att Berget definierade sig själv som vingback mot Hammarby.

– Det kan man kalla honom om man han vill. Man kan kalla honom ytter också. Hans uppdrag var att defensivt, tillsammans med Behrang (Safari), ta hand om (Birkir Mar) Saevarsson och (Jiloan) Hamad. I och med att Saevarsson spelar så högt så kan man absolut kalla (Berget för vingback) i defensiven.

– Offensivt hade han mycket ansvar för bredden, men inte bara.

Om Bergets förlängningsvilja att vara anfallare påverkar laguttagningen.

– Det gör det inte. Vi har haft den här diskussionen väldigt, väldigt många gånger. Jag vet vad han tycker och han var väldigt ärlig i det. Jag förstår honom. Om man tittar så är han mitt i sina bästa år som fotbollsspelare. Jag förstår honom att han ser sig själv som anfallare. Han tror att det är där han är bäst och vill vara bäst. Den frågan (i intervjun efter matchen) var ställd utifrån en förlängning eller inte. Däremot är han och jag helt överens om att det är helt mitt ansvar att ta ut det laget som gör att vi vinner matcher och vinner SM-guld. Om han spelar vingback i det så är han nöjd med det så länge vi spelar bra. Det är vår överenskommelse.

– Han fick den specialrollen senast. Vi visste att Saversson löper upp och ner, så vi behövde någon som kan löpa ännu mer än honom.

– Jag gillar att jobba mer proaktivt, så vi hade det samtalet i mitten av förra veckan (om specialrollen).

Om att Pehrsson i en TV-intevju pratade om att det inte var något stort skönspel mot Hammarby, och där ville han förklara sig mer.

– Jag var jättenöjd med matchen. Otroligt bra.

– Vi gjorde en väldigt bra insats i alla faser utifrån planen, men vi var tvungna att trycka oss åt något håll utifrån vad vi gjorde mot Örebro. Då blev det mer löp, mer spel bakom (backlinjen). Det är klart att alla är väldigt nöjda när det är många målchanser och många mål, det är det alla vill helst se, men ibland vill vi känna att vi vill ha ännu mer kontroll i spelet än vad vi hade den här gången.

– Vi har haft matcher där vi har haft ännu mer boll och känt oss ännu mer spelförande, ännu mer dominanta. Nu var vi mer pang på. Det var det vi ville få till. Det var det som var riktigt dåligt mot Örebro offensivt.

– Det är länge sedan vi har haft så många löp bakom backlinje av forwards, där vi också hittar in till dem. Det var också en match där Hammarby hade mer boll än de hade när vi mötte dem där uppe i våras (34% bollinnehav i våras, 47% i söndags, via WhoScored). Vi fick försvara lägre, men på något sätt fanns det en större acceptans över det också.

– Det var ett val. Spelar vi mer direkt så blir vi av med fler bollar och (Hammarby) kommer ha mer, men vi skapade mer.

Om det här spelsättet kan fortsätta.

– Jag kan fortfarande tycka att har man bollen så har man mycket mer kontroll än om man inte har bollen. Det håller inte alla tränare med om.

– Nu hittar vi en balans i att vi kände kontroll även utan boll.

– Med det valet av spelare vi hade senast…. Med Carlos (Strandberg) in. Jo Inge på en kant. Kingsley (Sarfo) inte på plan. Det var några val där vi kände ”nu går vi”. Då får man kanske acceptera att vi inte är lika skickliga i att kontrollera med boll.

– Mot Östersund, för att skapa chanser, måste vi ha kvar samma löpvillighet och vilja att komma in bakom (backlinjen). Östersund som kollektiv är ett väldigt bra lag, men jag tycker fortfarande att vi med våra spelare ska skapa övertag mot deras i en-mot-en- och två-mot-en-situationer. Det tror jag vi kan göra. Framför allt i längdriktningen och bakom backlinjen.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-09-19 kl 15:30
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons