Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Malmös träningar 2017 – kvadraten tar stor plats: ”Bättre än nästan alla passningsövningar”

Jag har varit på tresiffrigt antal Malmö FF-träningar i år och en sak återupprepas 90-95 procent av gångerna: uppvärmningarna är 20-40 minuter med olika kvadratövningar. Jag gjorde det inte svårare än att fråga Magnus Pehrsson om varför.

– Nummer ett är att spelarna gillar det. Spelarna får väldigt lite instruktioner, de är på bra humör, och de blir tillgängliga till kommande delar. Det är en viktig parameter i det.

– Sedan tycker jag att olika former av kvadrater ger bättre passnings- och beslutsfattningsträning än nästan alla passningsövningar. Du tvingas att jobba med motstånd.

Sedan handlar det mycket om hur lagen använder sig av övningarna. Standard hos vissa lag är att vara ännu mer tävlingsinriktade, eller att exempelvis slå tunnlar och vara “förnedrande”. Pehrsson själv tog upp det och underströk att kvadraten i MFF primärt används för att lära sig att spela fotboll bättre och snabbare.

Dessutom förändras kvadraterna och det har varit variation i år. Det inleds med en mindre kvadrat, håller på i ungefär tio minuter, och sedan blir det en, två, eller tre andra kvadratövningar där planstorlek, spelarantal, och instruktioner förändras.

– Nu tycker jag att vi har kvadrater där det är väldigt bra nivå. Då slår det alla enkla passningsövningar med råge.

– I början styrde vi våra kvadrater ännu mer med vissa regler. Det var en process så att vi fick effekt på det. Nu tycker jag vi har väldigt, väldigt bra kvalitet på det. Mycket högre kvalitet på det än vi hade i våras. Nu går det snabbare och det är större ambition att ha så många pass som möjligt.

Laureano Ruiz, verksam i Barcelona på 1970-talet, brukar vara definierad som skaparen av kvadratövningar. Det är också just i Barcelona (och Ajax) som den har fått tydligast klubbidentitetsfäste, vilket märks på några av klubbens legendarer.

Johan Cruyff, i Our Competition is the World:

”Allt som händer i en fotbollsmatch, förutom avslut, går att göra i kvadraten. Tävlingsaspekten, kämpa för att skapa ytor, vad en ska göra med bollinnehav och vad en ska göra utan bollinnehav, spela fotboll på en touch, ta hand mot tight markering, vinna tillbaka bollen”.

Xavi om hur Barcelona använder den, i The Guardian:

”Allt handlar om kvadraten. Kvadraten, kvadraten, kvadraten. Varje dag. Det är den bästa övningen som finns. Du lär dig ansvarstagande och att inte förlora bollen”.

Och tillbaka till en annan MFF-fråga: hur nöjd är Pehrsson med träningarna generellt i år?

– Vi har tagit steg. Vi har varit bra att repetera saker, vilket ibland kanske är tråkigt men man måste det, och vi har repeterat med en viss stegring i vissa övningar. Det är väl utmaningen till nästa år: att hålla ett fundament, men ändå hitta stegringar och ibland göra ännu snabbare stegringar i svårighetsgrad.

– Intensiteten har varit bra nästan alla pass och vi har hållit spelare skadefria. Det är två jätteviktiga parametrar. Sedan hade vi aldrig kunnat vara så flexibla att spela om vi inte hade tränat på ett bra sätt och tränat på det.

Upplägget på en träningsdag är att ledarstaben träffas på morgonen och planerar upp träningarna som oftast börjar 11.00. Hur de sedan förbereder spelarna för träning varierar.

– I det optimala skulle vi gå igenom träningarna varje gång och dessutom ha videoklipp från våra matcher där vi visar syftet med vår träning, att vi vill komma åt de här momenten i spelet, och varför gör vi den här övningen, men om jag gör det varje dag blir det skittråkigt. Vi försöker blanda. Ibland gå igenom muntligen vad vi ska göra och visar övningen, ibland ger vi inspiration med ”såhär skulle vi vilja att omställningsspelet se ut” och visar ett antal videoklipp, och sedan går ut och tränar på det.

Pehrsson berättade vidare att de spelade in träningarna på Malmö IP i våras då videosystemet finns där, men inte på plan 7. Det systemet ska också finnas på nya hybrisgräsplanen.

Men vad händer då efter träningen?

– Vi har ett bra sätt att reflektera på vad vi gör. Vi pratar om övningar, prestationer, och vad man kunde gjort annorlunda. Det har blivit naturligt, men ibland kanske man skulle formalisera det ännu mer än vi gör. I början var det också mer formellt.

Det är inte många träningar kvar innan tävlingssäsongen är slut, sex-sju-åtta stycken, och frågan är hur många fler MFF kan ha med högsta kvalitet.

Standardplanen, plan 7, har inte använts på över en vecka. Idag när jag gick förbi var inte ens löven bortrensade på planen. Plan 9 är konstgräs och det verkar spelarna vilja undvika att träna på. Hybridgräsmattan är inte tillgänglig än. MFF tränade två dagar på Malmö Stadion, men där slets tovor upp enkelt. Swedbank Stadion kunde inte användas idag, trots att det var en del taktiska moment som laget skulle träna på inför AIK.

@jonas_hansson

Publicerad 2017-10-22 kl 16:36
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons