Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hur blir Malmö FF:s startelva mot Dalkurd och i årets allsvenska?

Alla Malmö FF-spelare ska vara uttagningsbara mot Dalkurd på söndag, men med tre minifrågetecken. Andreas Vindheim var inte med idag då han fick en lätt stukning på tisdagens träning, men ska träna imorgon. Arnor Traustason är i full träning, men har inte spelat matcher än. Rasmus Bengtsson och hans familj väntar tillökning, och han avbröt dagens träning.

Så. Hur blir då startelvan, dels mot Dalkurd och sedan senare i allsvenskan? Efter att ha kollat på träningar, hur Magnus Pehrsson prioriterar speltid under träningsmatcher, och försökt snappa upp allt han sagt i intervjuer, så känns det här som nuvarande status:

ANNONS

MÅLVAKT

Johan Dahlin är nog förstaval om han håller bra nivå och är skadefri. Att han ska vara skadefri är dock mer osäkert än vad som är standard för en målvakt. Fredrik Andersson har tagit sig upp i nivå sedan förra våren, och har gått från osäker andramålvakt till att han själv, både med prestationer och i intervjuer, har visat att han ska utmana om startplats. Mathias Nilsson är tredjeval.

BACKLINJE

Till höger var det inför försäsongen en liten fördel för Eric Larsson mot Andreas Vindheim. Det försprånget känns fortfarande ungefär lika stort. Brist på ett tydligt tredjealternativ, men Oscar Lewicki är nog troligast. Flera andra spelare i truppen har en högerbackshistorik (Fouad Bachirou, Bonke Innocent, Franz Brorsson…).

Centralt prioriterades Rasmus Bengtsson och Lasse Nielsen i höstas. Magnus Pehrsson har dock hintat om att det är en jämn kamp med de två och Brorsson. Gissningsvis är Bengtsson nummer ett, om han håller ihop kropp- och formmässigt. Bakom där finns Hugo Andersson, Behrang Safari, och Lewicki.

ANNONS

Till vänster startar Safari om han håller sig frisk. Som han själv ungefär sa i en intervju i Kvällsposten: är han i form så är han fortfarande en av lagets bästa spelare, även om han sällan fick visa det 2017. Nu finns också Egzon Binaku, försenad ersättare åt både Yoshimar Yotún och Pa Konate, och även Larsson, Vindheim, Lewicki, och Samuel Adrian kan vara där.

CENTRALT MITTFÄLT

Lewicki och Bachirou startar, och ska ha en liknande rollfördelning som Lewicki och Anders Christiansen hade förra året. Här märks det dock att Erdal Rakip är den enda MFF-förlusten som inte har ersatts. Det är positionen som saknar tydlig förstareserv.

Innocent värvades i somras som Lewickis långsiktiga ersättare, men Lewicki blev kvar och Innocent har svårt att imponera. Pehrsson har sagt att det är öppen konkurrens om reservplatsen, och att han ska välja beroende på motstånd, matchbild, och form. Han nämnde först och främst Innocent, Adrian, och delvis Felix Konstandeliasz som alternativ, och sedan Arnor Traustason, Sören Rieks, och Mattias Svanberg. Även Pavle Vagic och Larsson kan vara där.

ANNONS

Många val, inget givet. Nyförvärv?

YTTERMITTFÄLT

Rieks höger, Traustason (som Pehrsson har liknat vid Jo Inge Berget) vänster, Svanberg förstareserv. Så känns planeringen, men Svanberg har så hög kapacitet att han kan ta ut någon ur startelvan.

Pehrsson har framför allt pratat om Binaku till vänster bland övriga reserver, och Binaku var också en av 12 utespelare som testades som möjlig startspelare mot Dalkurd. Om Binaku spelar där så får MFF en fördel: att enkelt under match skifta mellan 4-4-2 och 3-5-2. Det var så MFF ofta byggde sitt lag ifjol, med först Yotún och sen Berget varierande mellan yttermittfält och vingback.

Pavle Vagic och Andreas Vindheim kan också spela på kantmitttfält. Sett till hur nära han rent truppmässigt är speltid så skulle jag inte förvånas om Vagic når tvåsiffrigt antal allsvenska matcher i år, och Laorent Shabanis ryck- och dribbelkvalitéer kan ge honom åtminstone några inhopp. Konstandeliasz har också stärkt sig på försäsongen.

ANNONS

ANFALLET

Markus Rosenberg, Carlos Strandberg, Alexander Jeremejeff. Alla tre är bland allsvenskans bästa anfallare just nu, och även om Strandberg-Rosenberg är det mest logiska paret så är Jeremejeff i för bra form för att bänkas. Men. Såvida inte Pehrsson hittar en oväntad roll på någon (Jeremejeff som offensiv central mitt?) så vet jag inte hur han ska få in alla tre från start i varje match.

Vagic, Rieks, Traustason, Svanberg, Konstandeliasz, Shabani – inget tydlig fjärdeval som anfallare, utan får Pehrsson antingen ha Vagic som anfallare eller någon av de andra som släpande anfallare.

Mot just Dalkurd är det nog främst tre frågor:

1. Blir Nielsen-Bengtsson mittbackspar, eller hittar Pehrsson plats för Brorsson?

2. Jag tror det blir Svanberg till vänster, men Dalkurd är luriga och Pehrsson kan nog fundera på om han vill ha Binaku till vänster för att öka lagets flexibilitet.

ANNONS

3. Anfallet. Där ger jag mig inte ens in i någon gissningslek. Det är 33/33/33, med en procents öppning för något annat.

Startelvorna som användes på dagens träning (förändringar i fetstilt, Bengtsson lämnade tidigt):

X – Larsson, Nielsen, Brorsson, Safari – Rieks, Lewicki, Bachirou, Svanberg – Strandberg, Jeremejeff

X – Larsson, Nielsen, Brorsson, Safari – Rieks, Lewicki, Bachirou, Binaku – Strandberg, Rosenberg

X – Larsson, Nielsen, Brorsson, BinakuTraustason, Innocent, Adrian, SvanbergJeremejeff, Rosenberg (reservbetonad elva)

Från träningen kan det noteras att fokus var försvarsspel mot Dalkurd. Dalkurd gillar att sätta igång spelet via Kebba Ceesay som den centrala av tre mittbackar, och därför använde Pehrsson både Bengtsson och Adrian i den rollen hos “Dalkurd”. Därifrån skulle startelvan pressa ”Dalkurd”, både högt och lågt.

ANNONS

Några småsaker:

1. Hugo Andersson (som brukade ta frisparkar för U19) hade smålagsspelets bästa avslut, vilket fick Safari att skrika ut ett “Hugoinho!”.

2. Jeremejeffs träningsform gör att han inte går att peta. Gjorde segermålet i smålagsspelet, och firade med att dra av sig träningsjackan och göra Cristiano Ronaldo-målgesten.

3. Traustason användes främst som högermittfältare idag (ihop med Rieks), och Svanberg/Vagic/Binaku till vänster. Rieks startar mot Dalkurd, så det är därför jag inte tror att Traustason gör det. Det lär vara för tidigt.

4. Den tillfälliga försvarsbristen, och övningen för att möta Dalkurds spelskickliga trebackslinje, gjorde att reservelvans tre mittbackar under en period var Hugo Andersson, Adrian, och Svanberg.

Preliminär startelva mot Dalkurd: Dahlin – Larsson, Nielsen, Bengtsson, Safari – Rieks, Lewicki, Bachirou, Svanberg(/Binaku) – två av Rosenberg/Jeremejeff/Strandberg

ANNONS

Övriga alternativ nära startelvan: Vindheim, Brorsson, Traustason

Så. Ungefär 15 etablerade startalternativt, där de flesta kan spela på mer än en position och där det lär varieras runt, och sedan sex-sju andra spelare som måste bevisa sig mer innan de är inne i kärngruppen.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-02-15 kl 15:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto