Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Nisse" Johansson är en av allsvenskans stora

Det finns inte många som Nils-Eric Johansson i allsvenskan. Han är en av seriens största på 2000-talet, och en av spelarna som man utan tvekan kan placera in i facket “AIK-legendarer”.

Mycket har hänt i AIK sedan 2007, då han återvände till klubben. Men särskilt mycket har inte förändrats när det gäller “Nisse”, oavsett var han placerats i backlinjen eller hur backlinjen varit formerad. Han har levererat match in och match ut, vecka in och vecka ut – och varit en pelare som AIK kunnat luta sig mot i alla lägen.

När det har stormat i AIK, vilket det ofta gör, är jag övertygad om att “Nisses” varit en av de spelarna som gjort att laget har kunnat prestera ändå. Jag har svårt att se att han har fokuserat på något annat än att göra just det han har varit där för att göra, och har de yngre spelarna inte riktigt vetat hur de skulle hantera situationen så har de nog alltid kunnat titta på “Nisse” och fått facit.

ANNONS

Under vissa perioder av några säsonger har väl frågan om 38-åringen verkligen håller diskuterats, men varje gång det sprutats lite liv i den frågan har han steppat upp och visat att han inte tänker släppa sin stabila prestationsnivå riktigt än. Men visst har man tänkt att det någon gång kommer ett slut även för honom, man har undrat: “Kan han verkligen köra ett år till?”. Och ja, det har han alltid kunnat.

Därför är det ju också ofattbart trist att en spelare som Nils-Eric Johansson måste lägga skorna på hyllan på grund av ett hjärtproblem. Att han själv inte får bestämma när det är slut. Samtidigt är det ju så klart, mitt i allt, glädjande att läkarna kunde upptäcka den försämring av hjärtat som gör att han nu tvingas sluta.

“Nisse” har utanför planen varit ett föredöme och en ambassadör för AIK. Han har varit lugn, sansad, proffsig och ödmjuk, samtidigt som han har kunnat plocka fram den där självklara AIK-attityden som utstrålar “vi är bäst, vilka fan är ni?” när det passat. Han har också använt humorn i många lägen, på ett sätt som både kunnat elda på känslorna inom allsvenskan men också kunnat visa på en mänsklighet mitt i all rivalitet.

ANNONS

Det finns få spelare som Nils-Eric Johansson, som gett hjärta och en speciell krydda till allsvenskan. Som varit älskad av sina supportrar, hatad av motståndarsupportrar – och samtidigt respekterad av alla. Nu har han lagt av, snart tar Markus Rosenberg farväl och Tobias Hysén lär väl tacka för sig inom några år. Jag hoppas innerligt att det kommer finnas plats i allsvenskan för de spelarna även i framtiden.

***

Martin Petersson
Mejl: martin.petersson@tv4.se
Twitter: @mpetersson

 

Publicerad 2018-02-18 kl 12:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto