Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Malmö FF öppnar själva upp guldstriden med en svaghet

Den för många sorgliga trenden är att Malmö FF inte bara är ett lag att komma ifatt. Även när andra lag har kommit ifatt så kan MFF under tiden ha höjt sig ännu en nivå.

MFF blir bättre för varje månad som går. De kan dominera en motståndare som de inte gjorde för ett år sedan, försvarsspelet har blivit absurt stabilt, det sker sällan misstag på planen, de adderar flera viktiga saker varje träningsmånad, de har hittat rätt med belastningen på spelarna, de kommer inte in i längre svackor.

Allt verkar följas upp. Om det är någon liten del av spelet som inte är absolut toppklass så analyseras och fixas det. Fyra förbättringar än så länge i år: fasta situationer, uppspel via målvakt, inläggsspelet, mer återkoppling till de unga spelarna. MFF är inte bara föreningen som har råd med den överlägset dyraste truppen. De har också kunskap och arbetsmetoder för att få ut mer och mer av truppen.

ANNONS

Jag har försökt att hitta saker som talar emot ett SM-guld. Visst skulle de kunna ha en okarakteristiskt tapp i kvalitet, visst skulle någon motståndare kunna ha en exceptionell säsong, visst skulle MFF kunna bli för Champions League-tunga i sensommar.

Men att peka på konkreta svagheter? Att peka på saker där laget kan komma att fallera? Där får en slita att hitta saker, men en sak finns där.

Magnus Pehrsson i augusti:

– Det är väl det som har åtskilt oss och varför vi har hittills varit det bästa laget i allsvenskan.

Det Pehrsson pratade om då var MFF:s inhopparkvalitet.

2016 var MFF-inhopparna direkt inblandade i 15 mål, 2017 var siffran 14 mål. Det kan jämföras med exempelvis AIK 2017 (fem mål, noll assist, varav 4-0-mål av Henok Goitom, 3-0-mål av Denni Avdic i minut 87, och derbymål av Simon Thern som kom in i minut 20) eller Djurgården 2017 (fyra mål, en assist).

ANNONS

MFF sista halvtimmen 2017: 34 gjorda mål, 13 insläppta
AIK: 12-10
Östersund: 19-18
Häcken: 13-10

De vann också tio matcher med uddamålet förra året. I åtta av dem gjorde inhopparna mål och/eller assist.

Jag pratade med en allsvensk huvudtränare vars lag höll på att få poäng mot MFF förra året. MFF lyfte då in kvalitetsspelare efter kvalitetsspelare på bänken, men när tränaren vände sig mot MFF:s bänk så satt ändå Magnus Wolff Eikrem kvar där. Det verkade bara skapa en känsla av hopplöshet. En annan som tryckte på samma sak var Poya Asbaghi i en intervju med Sportbladet. När han definierade vad MFF hade gjort bra så var kvaliteten på inhoppen det som han cirkulerade kring.

I år är det inte alls samma truppstorlek i MFF. Om MFF är helt skadefria så har de ungefär två etablerade offensiva alternativ att byta in. Säg att Arnor Traustason och Carlos Strandberg saknas samtidigt. Vem ska MFF ha som förstareserv till offensiven? Egzon Binaku? Laorent Shabani? Pavle Vagic?

ANNONS

Det kan gå, men det som var MFF:s styrka förra året kan med fel marginaler bli ett problem. Det är medvetet av MFF. De vill ha färre etablerade spelare, men att de spelarna ska vara ännu bättre än tidigare. Resten av truppen ska fyllas upp med unga egna.

Är det en sak man lär sig med MFF så är det att lyssna på de små signalerna från en högsta ledningen. MFF är inte nöjda med att bara få upp en enstaka Mattias Svanberg ibland. Efter de två senaste säsongerna har det mullrats om att de egna talangerna ska lyftas fram mer. Mullret har varit tyst och knappt, men det har ändå stuckit fram i intervjuer och officiellt kommunicerande.

När jag pratade med Pehrsson igen så tog jag upp en möjlig problematik med truppstorleken.

– Vi tror att våra yngre, som är mer oetablerade, får chansen och det är där de ska ta chansen. Vi är känsligare, ja, men det gör oss tajtare och tydligare i träningar. Att man får träna på sin position varje gång och det finns en tro på att de unga ska få sina möjligheter. Jag hoppas och tror att helheten av det blir ännu starkare.

ANNONS

– Det måste få komma matcher där de testas. De går och tränar varje dag och klarar sig bättre och bättre. Någon dag måste de få chansen. Det är klart, det där är MFF:s problematik: att vi ska vinna varje match samtidigt som vi vill få in de där, men enda chansen är att slänga in dem. Det är inte så mycket annat att göra. Då får vi svaret om det går eller inte.

Det är en chansning. Lyckas den så kommer flera bra talanger att ha fått värdefulla minuter och i omgång tio kanske en Samuel Adrian eller Felix Konstandeliasz ses som bra allsvenska alternativ. MFF kan nog vinna SM-guld och samtidigt lyfta in talanger som kommer ge mycket sportsligt (och eventuellt ekonomiskt) för flera år framöver. Då är föreningen i en ännu bättre sits än var de är i dag. Och. Jag tror att MFF kommer värva något riktigt stort i sommar också, så det är möjligt att problemet bara är där i en halv säsong.

ANNONS

Men. Det här är likväl en chansning. Hur ska MFF behålla det som har varit lagets absoluta styrka de senaste två åren?

– Jag hoppas och tror att det känns så i år också. Det är klart att när Vindheim försvann, där försvann ett ytteralternativ, men om vi vill hitta ett ytteralternativ som också är etablerat så tror jag Eric (Larsson) kan spela ytter för oss på ett jättebra sätt med tanke på hur han spelade i Sundsvall förra året. Om vi spelar med en trebackslinje bakom (med Larsson som vingback) fungerar det alldeles utmärkt, men även i en 4-4-2 tror jag definitivt han också kan göra det.

– Och även Egzon (Binaku). Väljer vi att spela honom som vänsterytter så får vi jäkla massa inlägg och poäng från honom också. Så om vi sorterar in spelare i bara en position, då har vi färre etablerade, men inte om vi tittar på alternativ. När vi går till matcherna nu känns det som jag kan göra nästan vad jag vill med byten åt alla håll, defensivt och offensivt. Vi får undvika många skador, men det gäller alla (lag).

ANNONS

Det är möjligt att ytterbackarna kan ha starka prestationer som yttermittfältare, särskilt om de får fokusera mer på inläggsspelet, men det känns väl ändå inte som samma sak som fjolårets alternativ?

Men visst. MFF var en av klubbarna med minst antal skador förra året. Fortsätter de att träffa rätt med belastning så kan de fortsätta med liknande fina siffror. Men å andra sidan. Det går inte att undvika skador helt och när de väl kommer så blir alternativen få. Hur många segrar tar MFF då?

@jonas_hansson

Publicerad 2018-04-01 kl 11:44

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto