POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

MFF mot AIK – en ovanlig svensk toppmatch som inte handlar om bollinnehav

Östersund rullade upp bra lag från starkare ligor, allt fler nykomlingar definierar sitt spelsätt med kortpassningstermer, och Hammarby och IFK Göteborg gör identitetsförändringar mot att kontrollera matcher med bollen. Det är många lag som vill hinna flytta upp spelare, placera sig rätt, och sedan ta sig in i nästa yta.

Allsvenskan har blivit mycket av en bollinnehavsliga. Ändå så är det inte det som matchen mellan ligans två kanske bästa lag, Malmö FF och AIK (19.00), definieras utifrån. Jag pratade med Magnus Pehrsson. Han har ofta pekat att han vill få MFF att snabbare ta sig till avslutsläge, snarare än att alltid spela bollen säkert från zon till zon.

– Jag vill att vi ska ha spelare som kan och vill spela bollen framåt. Jag tror det är väldigt viktigt att ha ett sådant ”mindset”, att du tittar framåt väldigt mycket. Sedan är det hela tiden spelarens val att värdera. Hur mycket har jag att vinna med att spela bollen framåt? För det innebär också en risk att bli av med den, som är mycket större.

– Det största jag har velat få med är att addera ett tydligt omställningsspel. När lag är ur balans vill jag att vi ska använda det. Annars vill vi vara spelförande och vi möter ofta lag som har alla bakom bollen. Då gäller att det att flytta dem så man hittar ytorna man vill in i, och då spelar man framåt.

– När vi kan ställa om, då ska det få fort. Då vill jag inte ha spelare som säkrar bollen, utan då ska vi framåt.

– Men vi slåss i alla matcher om bollinnehavet. Vi vill vara spelförande.

För det här är nyansskillnader. MFF var trots allt laget som slog flest passningar förra året och vann bollinnehavet i nästan samtliga matcher. Men. Pehrsson påpekar en sak: i dag mot AIK är det gräsmatch istället för konstgräsmatch, vilket kan innebära ännu mindre bollinnehavsfokus.

– Gräsmatchen är den stora skillnaden. Nu har vi varit inne på konstgräs länge och det är många matcher som har handlat om snabbt spel och mot motståndare som har velat spela mycket kortpassningsspel. Längre speluppbyggnad.

– AIK förväntar jag mig, på en gräsplan, att spela ganska direkt till sina forwards. Väljer att inte riskera så mycket när de är utsatta för press. Mer duellspel, både första- och andrabollsspel. Det är mer det vi behöver vara förberedda på.

Pehrsson pratar om att AIK annars har potential för att bli spetsigare i år, att de är fyndigare centralt, och han sätter Nabil Bahoui, Ahmed Yasin, och Tarik Elyounoussi som de främsta bakom det. Att deras framgångar mer handlar om hur snabbt de får in det i helheten. Men. Det är ändå ett AIK som skiljer sig lite åt från resten.

– Det har nog vägt över till majoriteten (av att allsvenska lagen vill ha så). Jag tycker inte AIK är riktigt ett sånt lag. Även om AIK ibland är ett sådant lag i sin första fas så tycker jag ändå de letar efter sätt att sätta in bollar mot forwards. Det är tydligt tycker jag. De jobbar nog mer med att de känner kontroll när de står med sin fembackslinje och de fem framför täcker ytor. Det är så de känner kontroll. Det är lite annorlunda på det sättet.

Finns det några nackdelar med den här utvecklingen i svensk fotboll? Att lag inte lyckas passa sig till tillräckligt många målchanser via lägre zoner?
– Jag vet inte. Jag kan tycka att vi (i svensk fotboll) har gått ifrån lite det som jag beskrev AIK, som känner sig bekväma att stå i sitt försvarsspel och ha kontroll och vänta på att vinna boll och anfalla. Det var det vanligaste för tio år sedan i svensk fotboll. Jag tycker det är positivt att vi har lag… För det kommer från en offensiv tanke. Man söker kontroll på matcher, men man gör det för att man vill ha bollen. Det kan jag tycka är steg i rätt riktning. Nästa steg efter det är att bli skicklig på det du säger, att förvalta det till att skapa chanser så det inte bara blir två handbollslag som rullar bollen, men det här måste komma först. Att bli komfortabel och behålla bollen på det sättet.

– Ta Elfsborg senast. De hade ganska långa stunder där de flyttade bollen och ville ha kontrollen. Där har vi accepterat det lite mer, och att leta efter vårt sätt att ta bollen. Många lag använder så många spelare för att bygga upp spelet för att man vill nå kontrollen.

Har det varit svårt att övertyga spelarna i MFF att ibland acceptera lite mindre bollinnehav under stunder?
– Nej, det har inte varit svårt, men det har varit perioder där det har varit ”okej, låt (motståndarna) använda de där spelarna där nere så får det gå några sekunder eller en halv minut ibland”, sedan får de komma till oss och då vet vi vad vi ska göra.

– Grunden är att vi vill pressa högt eller medelpress. Det är vår identitet. Vi vill inte stå på egen planhalva under för långa stunder. Vi kanske i år är ännu tydligare att vi låser dem, tar dem riktigt högt, och vill dem spela då så spelar de med väldigt stor risk. Det är inte så många som klarar av det. Sedan kombinerar vi med en medelpress där vi väntar på rätt läge att sätta in en hårdare press.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-04-09 kl 07:30
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto