Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hur de 16 allsvenska lagen gjorde mål under våren

Allsvenska Bloggen

Då det var VM-hets överallt så satte jag mig istället ner för att kolla igenom de 244 målen som gjorts i allsvenskan under våren. Jag tycker att många lag har haft tydliga trender kring hur de gör sina mål:

HAMMARBY: 25 mål
Fasta situationer: 7 mål (2 straff, 3 hörna, 2 frisparksinlägg)

Hamad 6 mål, Dibba 7 mål, Djurdjic 6 mål, Tankovic 2 mål, Khalili 2 mål… Lägg också till att de tillsammans har gjort 12 assist. Hammarby har ofta snabba anfall, vågar svåra passningar framåt, springer i många olika ytor och har därmed mycket bredd, och har haft effekt på alla offensiva spelare. Välblandat mellan taktiska instruktioner och individuell frihet?

IFK NORRKÖPING: 21 mål
Fasta situationer: 3 mål (2 straff, 1 hörna)

Livets tre garantier: döden, skatter, och IFK Norrköping som allsvenskans bästa inläggslag. Elva matcher, elva inläggsmål:

Annons

ifkn
IFK Norrköpings inläggspositioner som har gett mål 2018.

Av de resterande sju spelmålen kan flera av dem kokas ner till ”David Moberg Karlsson gör sin grej”. Samtidigt är Norrköping inte ett för enkelt spelande eller tråkigt lag. De klarar av inläggsspelet utan att behöva slänga upp två bufflar. Deras 3-4-3 flyter ofta på fint, och är det enda laget som har gjort mål i samtliga matcher under våren. Faktum är att laget har gjort mål i varje match sedan de bytte till 3-4-3 i höstas.

AIK: 19 mål
Fasta situationer: 2 mål (1 straff, 1 hörna)

Deras enda mål på fast situation var en supervolley av Rasmus Lindkvist, men AIK gör mål på nästan alla andra sätt än fasta. Långa kontringar, höga bollvinster, inlägg, men framför allt är det allsvenskans bästa lag runt och framför straffområdeslinjen.

De har hög individuell kvalitet på de centrala spelarna, och de klarar av de svåra och små ytorna. Flera av den allsvenska vårens tekniskt och spelförståelsemässigt svåraste mål gjordes av AIK.

Annons

DJURGÅRDEN: 19 mål
Fasta situationer: 5 mål (1 straff, 3 hörna, 1 efterspel till fast situation)

Allsvenskans bästa hörnlag de senaste åren inledde våren med att vara just det igen. Efter ett tag började deras uppspel på yttermittfältarna ge bättre effekt, och de skapade många mål därifrån. Generellt ett lag som snabbt tar sig framåt. Tre spelare att lyfta fram: jättenyttiga Kerim Mrabti, minisuccén Jonathan Ring (ojämn och svår, men när han lyckas blir anfallen mycket bättre), och Tino Kadeweres smarta, starka spel (8 mål, 2 assist, direkt inblandad i ytterligare 3).

ÖSTERSUND: 18 mål
Fasta situationer: 5 mål (1 straff, 1 hörna, 1 hörnvariant, 2 frispark)

Östersunds spel är mycket mer än två spelare, men att de gick trögt samtidigt som Hosam Aiesh var borta var inte bara slump. Många av deras bra anfall kommer när Aiesh och Ken Sema utgår från kanter för att dribbla, hitta djupledspass, slå inlägg, eller rent allmänt stöka runt. Med Aiesh fick de hot från bägge kanterna, när han inte var där kunde motståndarna försöka stänga av Sema och därmed mycket av Östersund. De två spelarna har skapat i princip samtliga spelmål (undantaget femmålskrossen mot Sirius).

Annons

GIF SUNDSVALL: 17 mål
Fasta situationer: 5 mål (1 straff, 1 hörnvariant, 1 snabb frispark, 2 långa inkast)

29 mål på 30 matcher förra året, 17 mål på 10 matcher i år. Visserligen har turen varit med dem i vår (motsatsen 2017), men de har nu ett helt annat självförtroende och spelförståelse i sista tredjedelen. Många mål förra året kom efter inlägg, men nu ger sig spelarna tiden att lösa det bättre. Sällan hastiga avslut eller inlägg på chans, utan försök att kontrollera bollen bättre eller hitta någon i bättre läge. Linus Hallenius (5 mål+2 assist) fortsätter att vara en bra allsvensk spelare och Romain Gall (6+3) har växlat upp till samma nivå. Dessutom ger Maic Sema hintar av att han kommer vara på samma nivå snart, och lagets kvalitet i att ta bollen från backlinjen och in i farliga ytor har förbättrats markant.

Annons

BK HÄCKEN: 16 mål
Fasta situationer: 4 mål (2 straff, 1 frispark, 1 frisparksinlägg)

Andreas Alm pratade tidigt om ”fötterna mot mål” och snabb fotboll. Det har varit ojämnt och för ofta mållöst, men han har åtminstone kunnat sätta egen karaktär på spelet. Många kontringar och höga bollvinster, men de är framför allt starka på att komma in centralt och hitta korta instick därifrån.

ÖREBRO SK: 16 mål
Fasta situationer: 8 mål (2 straff, 3 hörna, 1 frispark, 1 frisparksinlägg, 1 efterspel till fast situation)

Mycket snack om Besaras briljans (och han är briljant), men Igboananike är också inblandad i det mesta. Det är bara ett par mål där ingen av Besara eller Igboananike är direkt inblandade. Örebro använder sig av hur bra Igboananike löper, oftast bakom motståndarnas backlinje. Det blir därför många mål efter kontringar och/eller instick.

Annons

Filip Rogic har också ofta hunnit in i farliga lägen, trots att han startar i låga positioner, och Michael Omoh är ibland Besara-klass. Dessutom håller Kjäll uppe snittet från hösten, med ungefär ett mål på fasta situationer (minus straffar) varannan match. Snittet under Axéns sista 50 matcher var ungefär ett var tredje match.

MALMÖ FF: 15 mål
Fasta situationer: 3 mål (2 straff, 1 frisparksinlägg)

15 mål på 12 matcher är verkligen inte bra. De har inte fått något gratis på fasta situationer, och i spelet har de varit idéfattigare än de brukar vara. Inledde våren med många inläggsmål, avslutade våren med att få effekt på att snabbare leta efter bland annat Carlos Strandbergs djupledsspel. Har satt flera statistiskt sett svåra lägen (och missat många “enkla”), och har redan börjat värva för att förbättra centrala delar som har saknats.

Annons

ELFSBORG: 13 mål
Fasta situationer: 4 mål (1 straff, 1 hörna, 1 frisparksinlägg, 1 efterspel till fast situation)

Gjorde tre kontringsmål mot Dalkurd när de redan hade ledningen. Har annars gjort ett antal mål efter långsamt byggda anfall när spelarna har flyttat runt, ställt sig i sina nya rätta positioner, och sedan passat sig igenom. Fortfarande för få mål som kommit till av bra kombinationsspel och/eller hög bollvinst (i princip inga alls). Några distansskott och några inläggsmål. Det känns inte som att Jimmy Thelins idéer fungerar i sista tredjedelen än.

KALMAR FF: 13 mål
Fasta situationer: 8 mål (2 straff, 3 hörna, 1 frisparksinlägg, 1 långt inkast, 1 efterspel till fast situation)

I allsvensk topp kring fasta situationer, där de har nytta av giganten Viktor Elm och läggaren/kastaren Chima Akas. I allsvensk botten när det gäller spelmål. Två-tre av spelmålen har dessutom kommit via individuellt starka prestationer mer än något annat. Anfallarna har haft fortsatt stora problem att göra mål (de har tillsammans gjort ungefär fem spelmål sedan starten på 2017).

Annons

DALKURD: 12 mål
Fasta situationer: 1 mål (1 frisparksinlägg)

Uppflyttade som ett lag som använde sig kortpassningsspel för att ta sig till mål, men i och med värvningen av Buya Turay och att Sugita nu är en startspelare (vilket han inte var 2017) så har Dalkurd blivit mycket snabbare. Det, plus att det är en svårare serie, har gjort att de lagt om sig till att bli klart mer kontringsinriktade. Det syns på målen. Sugita/Buya Turay har varit direkt inblandade i åtta av elva spelmål.

IFK GÖTEBORG: 12 mål
Fasta situationer: 2 mål (2 hörna)

Av deras tolv mål så har två varit hörnmål och tre-fyra gånger har de vunnit boll nära motståndarnas mål. I övrigt har de ofta fått effekt av snabba uppspel mot en högt stående Emil Salomonsson på högerkanten, och har generellt gjort det bra när de attackerat snabbt. Många omställningsmål och/eller bra längre uppspel från Calisir. Få kontinuerligt poänggörande spelare.

Annons

IK SIRIUS: 10 mål
Fasta situationer: 4 mål (2 straff, 1 hörna, 1 frisparksinlägg)

16 förluster och bara tre vinster på de 23 senaste tävlingsmatcherna. Sirius har varit dåliga under lång tid. Skador, många nya spelare, och dålig träffsäkerhet på nyförvärv har gjort att det tidigare vältrimmade spelet har krasat.

De har bara gjort ett fåtal mål i öppet spel, och de målen har kommit efter exceptionella avslut eller inlägg/direkta anfall. Inte alls enligt det byggande Sirius som vi har sett tidigare.

TRELLEBORGS FF: 10 mål
Fasta situationer: 4 mål (3 hörna, 1 frisparksinlägg)

Till skillnad från övriga nykomlingar så tar Trelleborg poäng tack vare bra fasta situationer. De gillar också att anfalla med direkta och optimistiska passningar, men de har även gjort ett par-tre mål efter fint uppbygga anfall, där de passat sig runt i närheten av motståndarnas straffområde.

Annons

Individuellt finns det mycket kvar att ta av. Unga duon Freddie Brorsson och Felix Hörberg har de redan gjort mer än vad någon trodde de skulle göra över hela 2018. Salif Camara-Jönsson kanske snart är tillbaka. Ottar Magnus Karlsson och Deniz Hümmet ska få ut ännu mer i allsvenskan. De kanske har klart bättre spelare redan i juli än vad de hade i början av april, även om de inte värvar.

BROMMAPOJKARNA: 8 mål
Fasta situationer: 3 (2 straff, 1 hörna)

Storvärvningen Bajram Ajeti har bara gjort två mål (varav ett på straff), och laget har varit mållösa i fem matcher (och bara gjort spelmål i fyra matcher). I övrigt liknande Sirius: för få mål för att se trender. Ett av målen var kontring i minut 89 mot Häcken, som hade ettmålsunderläge och två spelare utvisade. Ett mål var distansskott och tavla av Andreas Isaksson. Ett mål var en David Moberg Karlsson-kontring av Eric Omondi.

Annons

Några gånger har de dock gripit sig fast vid motståndarnas straffområde, haft kvar bollen, flyttat upp spelare, och spelat sig in på ett bra sätt.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-06-11 19:34

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto