POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Talang för talang - genomgång av de unga i Trelleborgs FF

Efter nio allsvenska matcher hade Malmö FF-lånet Dennis Hadzikadunic fått så bra utveckling i Trelleborg att han köptes av ryska Rostov. TFF har fortfarande många talanger kvar, som allsvenskans yngsta lag, och Fotbollskanalen går – ihop med tränare Patrick Winqvist och spelarna Johan Brannefalk och Felix Hörberg – igenom de sju kvarvarande U21-spelarna som spelar frekvent i A-laget.

MARKO JOHANSSON
19-årig målvakt med drygt 50 A-lagsmatcher. Spelat alla matcher utom tre under de senaste 18 månaderna (skadad i en, vilad i en annan). Lån från Malmö FF.

Brannefalk och Hörberg: Jäkligt professionell utanför planen. Vi umgås rätt mycket utanför planen, och det är alltid så att han äter rätt, tränar rätt, allting. Han har verkligen siktet inställt på att han ska längre än Trelleborg.

Winqvist: Meningen var att han och ”Fritz” (Persson) skulle konkurrera fullt ut förra året, men sedan valde vi att köra på Marko. Det visade sig vara väldigt klokt.

Han har visat att han har enormt stor talang. Nu måste han börja ta ansvar för allt runt omkring. Om vi kollar på ryktena som går (exempelvis Roma, red anm), att han ska tillbaka till Malmö, så måste han mogna i allting. I alla beslut på och utanför planen. Marko är en stor talang, men han har inte tagit steget fullt ut till en fullfjädrad, gedigen målvakt rakt igenom. Det ska bli roligt att se när eller om han tar det. Vi ställer höga krav på Marko, men det är för att potentialen är så hög.

JOHAN BRANNEFALK
20 år och har spelat på bokstavligt talat varenda position utom målvakt de senaste åren. Främst central mittfältare och ibland högerback. Kom från MFF 2016.

Hörberg: Spelskicklig, helt fantastiska passningar. När Johan styr i mitten vet man att man alltid kan lita på honom. Han kan sin grej.

Winqvist: Han har nog fått jobba en hel del med sig själv och varit ivrig, men under tiden har han byggt på sitt tålamod både på planen men även utanför.

Han tar kliv varje månad i små saker som kanske inte syns utåt. Han börjar mer och mer en spelare man kan lita på fullt ut. Det var därför han fick starta senast mot AIK. Trots att det var en tuff match så gjorde han inte bort sig.

FELIX HÖRBERG
Satt på bänken en cupmatch förra året. Det var allt. Nu 19 år, ordinarie i allsvenskan (nio raka starter), och vårens succéspelare i TFF. Spelade i MFF från nio till 14 års ålder. Främst högermittfältare, kan vara vingback och anfallare.

Brannefalk: Han har gjort det fantastiskt. Gjorde det svinbra på träningarna. (Mattias) Håkansson blev skadad och Felix fick chans som yttermittfältare. Snabb, teknisk, bra avslut. Jag tror han kommer gå långt.

Winqvist: Han är den som överraskat allt och alla mest. Från att ha varit U19-spelare i höstas och då fick ta steget upp för att han hade enormt stark fysik och hängde med tempomässigt. Han har gjort det väldigt lätt för sig genom att följa de instruktionerna som vi har gett honom. Det är den spelaren vi (i ledarstaben) har haft minst att göra med. Vi har inte gjort mycket. Kristian (Haynes) har varit med och varit pådrivande och sett U19, men det är Felix’ jobb rakt av. Sedan är det viktigt att ge honom chansen, men han snappar upp saker väldigt snabbt.

Jag är mer inne på att det inte ska gå för fort ibland. Han har fått en tydlig roll, mycket på grund av att konkurrensen med Mattias Håkansson (som blev skadad), som har liknande egenskaper. Snabbhet, styrka, djupledslöpningar, hårt arbete upp och ner. Sedan har han blivit poängspelare. Spelar enkel fotboll, så jag hoppas han fortsätter spela enkelt så han inte gör det svårare för sig själv. Det är en ganska unik spelartyp på det sättet, som vi har väldigt mycket nytta av. Väldigt stor potential om han får fortsätta att vara oförstörd.

ERIK ANDERSSON
21 år och har gått igenom en korsbandsskada och en längre period utan speltid i MFF. Har trots det gjort över 110 tävlingsmatcher. Central mittfältare.

Brannefalk och Hörberg: Trots att han är så ung så är han så rutinerad. Debuterade som 15-åring i superettan. Hade lite tufft i Malmö, sedan blev han skadad, men är tillbaka i bättre form än vad han hade innan skadan. Viktig för laget.

Winqvist: Habil, bra spelare. Han spelar i en position där han vill vara mycket involverad i spelet, men han har saknat några verktyg i det defensiva spelet som han inte har varit begåvad med från början. Däremot har han hårt arbete och en vilja att lära sig. Han har behövt skolas och han har snappat upp en hel del. En väldigt mogen spelare för sin ålder. Klok, förnuftig, bra att prata med vid sidan av planen.

Han har funnit sig tillrätta och verkar trivas. Han gör mycket nytta för oss i spelet. Utvecklingspotentialen där är kanske samma som med Johan (Brannefalk): blir han en rejäl, gedigen spelare så kommer han hålla en hög lägstanivå. Sedan är det en väldigt tuff position att spela på (för att nå internationell nivå), men jag skulle inte ha några problem om han blir först en tidig ”bloomer” och sen sent blomma ut det sista som krävs.

FREDDIE BRORSSON
21-årig offensiv spelare. Sällan varit den stora talangen, men gjort några starka starter i år. Varit skadad en del. Lillebror till Franz.

Brannefalk och Hörberg: Får alltid med sig bollen. Ibland känns det som att han tappar den, men på något sätt får han med sig den. Krigar hela tiden. Viktig att ha i laget. Han pushar laget när han sätter press. Löpstark.

Winqvist: Han är ju en arbetsmyra i allt han gör. Han fajtas, tacklas, och ligger i och jobbar. Det han behöver jobba med är kontrollen i allt han gör, och då kontroll på kroppen. Där behöver vi aldrig prata en inställningsgrej, för det är han född med. Sedan kanske han ska vara lite mindre hänsynslös. Ibland skyddar han bollar för att få en smäll. Han gillar det, men det är kanske inte alltid det klokaste. Det går mycket energi åt det, men det är få som har det pannbenet som han har. Han är helt oförstående till varför man inte ska sticka in huvudet där andra hade tvekat.

Man underskattar honom utifrån. Det ser avigt ut, men det är ganska funktionellt. Han har blivit bättre på att bedöma att han inte behöver springa 110 kilometer i timmen med boll, han kan skruva lite för att ha tekniken med sig. Lär sig mer och mer det taktiska i försvarsspel. Han är väldigt lyhörd för det. Det är alltid en jobbig spelare att möta, och jag kommer inte vara ett dugg överraskad om han tar kliv trots att han inte har alla ”snygga” finesser.

DENIZ HÜMMET
21 år, har spelat i Ligue 1 och turkiska U21-landslaget. Anfallare som gjorde succé i Gefle förra året.

Brannefalk och Hörberg: Väldigt spelskicklig, han har nog bäst avslut i laget. Fantastiska avslut.

Winqvist: Han är den spelaren som har finast målsinnet och skarpaste avslutsfoten. Där har han internationell kvalitet. Vi har två spelare som är överlägsna sett till avslut per mål, och det är Deniz och Marcus Pode.

Ska man spela Deniz i matcher, vilket vi gjort många gånger, så har han en jätteutmaning i spelet utan boll. När han får bollen vid fötterna är det bara beslutsfattningen kvar. Tekniskt har han förmågan med det mesta, även suga ner bollar och sånt där, men han behöver bli starkare och orka ännu mer. Vissa matcher har han kommit över trösklar där han blir riktigt, riktigt trött, och fajtats, i det offensiva spelet. Tagit obekväma djupledslöpningar, öppnat upp för andra… Han har en smartness i allt han gör, men det handlar kanske om att få mer av Freddies pannben. Studera internationella anfallare som gör grovjobbet.

Men han är intresserad av att lära sig. Pratar man med honom så är det hög intelligensnivå. Han kommer kunna snappa upp det till att få ut det till fotbollsplanen. Det positiva är att han kommer för att fråga hela tiden. Han vill lära sig, ta till sig. Hoppet finns. Sedan kan man irritera sig utifrån att han inte jobbar i försvarsspel, att han inte jobbar i anfallsspel, men det är en egocentrisk spelare och vissa har rätten att vara det. Nu börjar han göra mål för oss. Jag och TFF har tålamod med honom, och vi måste investera tid i Deniz.

OTTAR MAGNUS KARLSSON
Inlånad från Molde när Salif Camara Jönsson blev skadad. Hyllad av Ole Gunnar Solskjaer, men har inte lossnat för honom i TFF. Den enda utan erfarenhet från Malmö FF på listan. Storväxt anfallare.

Brannefalk och Hörberg: Ottar är kanske värd mer speltid med tanke på hur bra fotbollsspelare han är. Han har kanske inte fått ut det i matcher som han har fått på träningar, men han är stark och har fantastiska avslut. Så länge han får sitt genombrott kommer han att gå långt.

Winqvist: Har också en stor potential, men vi hade kanske lite högre förväntningar när han kom. Det blev lite att vi värvade in honom som ett lån för ”Salles” skada, annars hade det kanske inte blivit av. Jag tyckte det såg jäkligt intressant ut och tycker fortfarande det. På vissa träningar gör han jättefina saker, men han blandar mycket. Det är en ambitiös spelare som vill visa sin bästa sida och balanserar då på en skör tråd. Det kan bli en väldig snedspark eller så kan det sitta i krysset då han ofta skjuter med vristen.

Han behöver göra det lite enklare i vissa lägen. Han behöver bli mer polerad och få tajming i det så han kan få nytta av sin fysik och kraft i kroppen. Det är många som är avundsjuka på att ha de förutsättningarna. Vi har absolut inte gett upp honom, vi ska nog få honom rätt. Jag tror han mår bra av med- och motgång i karriären.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-07-14 kl 09:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå