POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ingen vet hur bra Cluj är – och få vet vem som egentligen äger Cluj

Vilket Cluj är det som Malmö FF möter i dagens Champions League-kval (klockan 18.00)?

Är det laget som vann ligan förra året efter att ha spelat 18 hemmamatcher utan att förlora, och då endast släppte in fem mål? Och som dessutom kom före storsatsande FCSB (tidigare Steaua Bukarest), ett FCSB som bara under förra sommaren la ut över 100 miljoner kronor på några av Rumäniens mest etablerade ligaspelare och största talanger?

Är det klubben som ska återupprepa det som Cluj gjorde i Champions League för fem-tio år sedan? Med tre gruppspel, vinster mot AS Roma och Manchester United, och nästan bara imponerande resultat trots motstånd som även inkluderade Chelsea och Bayern München?

Eller är det en klubb som är i fortsatt osäkert läge? De var ekonomisk kris för bara ett år sedan. De har i sommar tappat sin tränare och sin bästa mittback till Kina, och ersatt med en tränare som har misslyckats (eller inte lyckats) i tre-fyra tränarjobb och vars största positiva tränarerfarenhet var 18 helt okej månader i en annan rumänsk klubb? Och vars stora mittbacksvärvning var bedrövlig i franska andradivisionen i våras?

Är det en klubb som fortfarande inte vet vad de håller på med? Förra sommaren värvade de över 20 spelare på ett par månader, och gjorde ett så uselt scoutingjobb med några av spelarna att de skeppades iväg samma transferfönster.

Vi vet inte. Nu är de tillbaka i Europacuperna efter några svåra år. Hårt kritiserade för att spela tråkig fotboll och vara ett köpelag, men de kommer också från en rejält bra säsong.

Det har tre-fyra rumänska A-landslagsspelare, ett par återvändare från Champions League-åren, några inhämtade bra talanger, ett par bra värvningar från kroatiska ligatvåan, några spelare som gjorde det bra i italienska och turkiska andradivisionen, svårjobbade stora Ibrahima Baldé, och några gubbar. Hur bra är det?

Något annat vi inte vet är vem den egentliga ägaren är, den personen eller de personerna som har pumpat in hundratals miljoner i klubben. En sammanfattning:

Bilhandlaren Arpad Paszkany köpte klubben 2002 och då var de i tredjedivisionen. Sex år senare var de i Champions League-gruppspelet. På drygt tio år hade Paszkany investerat runt en miljard kronor, om man får tro hans egna ord. Mikael Dorsin i en intervju med Sportbladet, när han spelade där 2008:

– Jag får nog mer i lön här än jag skulle få i Premier League, sa Dorsin och pratade då också öppet om klimatet kring potentiellt uppgjorda matcher i högstaligan.

Det blev ett gäng ligatitlar och Europacupgruppspel, men Paszkany drog sig ur 2014. Han har konstant varit under utredning och i rättegångar. Penningtvätt? Organiserad brottslighet? Tog han ur pengar från klubben för att stoppa i egen ficka? Vad hände?

Efter ett år utan Paszkanys miljoner började det pratas om konkurshot för Cluj. Förra sommaren såg det ut att bli verklighet, men då kom det in en ny majoritetsägare. Marian Bagacean köpte 62 procent för ungefär 100 miljoner kronor (Paszkany äger 38 procent), och de betalade direkt av hundratals miljoner i skulder till staten och ex-spelare.

Problemet har varit att Bagacean knappast ser ut att ha så mycket pengar i egen ficka. Är han bara ansiktet utåt för en annan ägare? FCSB:s fullständigt galna ägare Gigi Becali har gjort det till en grej att gissa vem den riktiga ägaren är. Bara för någon vecka sedan var tysken Abri Lelbach den senaste kandidaten som Becali lanserade. Becali har också tagit andra strider mot Cluj i år, bland annat kring Bilel Omrani.

Omrani är en av Clujs stjärnor, och FCSB hävdade att de skrivit avtal med spelaren och att de senare skulle sälja honom för 100 miljoner kronor nästa år. Agenten förnekade och sa att FCSB hade förfalskat Omranis signatur. Spelaren är kvar i Club, som en av få spelare som faktiskt varit där under en längre period (och han har varit där i två år).

Det här är verkligen inte det Cluj-laget som för ett par år sedan var tvunget att kvala för att hålla sig kvar i högstadivisionen. Frågan är hur nära/långt ifrån de är de förra succégenerationerna som tog sig in i gruppspelet.

@jonas_hansson

Källor: GSP, The Times, Guardian, Digisport, Reuters, Transfermarkt, Aftonbladet

Publicerad 2018-07-24 kl 09:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå