POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Allsvenskan omgång 19 – extrema siffror för Linnér och Besara

BK Häcken – IF Brommapojkarna
Söndag 15.00

”Bara” fyra egna produkter har fått speltid i årets allsvenska för BP: Gustav Sandberg-Magnusson, Tim Söderström, Jack Lahne, och Jacob Ortmark. Där är en som lämnar efter säsongen, och en som är utlånad efter att ha spelat färre än 100 minuter i år.

Fredrik Hammar, startspelare i U17-landslaget, flyttade nyligen till Akropolis för att få spela seniorfotboll. Det är ingen lätt situation: klubben tappar kontinuerligt 15-16-åringar till utländska klubbar eller större klubbar i Stockholm, och Viktor Gyökeres och Carl Starfelt lämnade i vintras, men det måste oroa lite att endast Lahne verkar trycka framåt i år. BP har bred trupp (med bottenlags mått mätt), något som borde ses över till nästa säsong? Annars finns risk att ännu fler unga lämnar.

Malmö FF – IK Sirius
Söndag 15.00

4-0 till MFF, 4-0 till MFF, 3-3. MFF har nästan rakt igenom kört över Sirius i 260 av 270 allsvenska minuter de två senaste åren. Spelmässigt är Sirius det lag som MFF har haft klart lättast mot, men så var det de där sista tio minuterna i 3-3-matchen förra sommaren.

För MFF låg Siriusmötet mellan de två matcherna mot Vardar. MFF vilade startspelare, tog ledningen med 3-1, bytte ut fler startspelare för att vila ännu fler, och från ingenstans 3-2, och från ingenstans 3-3. Även spelare och ledare i Sirius hade efter matchen svårt att säga annat än att de tog sig därifrån med rejält med flyt. Nu är det ett liknande läge med MFF mellan två viktiga Europacupmatcher. Överkörnings-MFF eller tar-varenda-chans-som-går-Sirius?

Östersunds FK – Gif Sundsvall
Söndag 15.00

I ligans två klart mest norra lag, i städer dit det är svårt att locka stora spelare, så är det också två av ligans bästa föreningar när det kommer till övergångar. När det inte gick att få dit spelarna som många ville ha, så behövde både Östersund och Sundsvall leta bland spelarna som ignorerades. För att lösa det så behövde de bli smartare.

I en tid när många klubbar inspireras av de här två klubbarnas bollkontroll, så är det kanske fler som snarare borde kolla på deras värvningsmetoder. Kyle Macauley scoutade fram mycket av värde för ÖFK, och i Gif finns bland annat en Joel Cedergren som bland annat verkar göra extra research på personligheter.

AIK – Trelleborgs FF
Söndag 17.00

Oscar Linnérs allsvenskan 2018: elva matcher, fyra insläppta. Ett straffmål, ett hörnmål, ett rent friläge, och ett insläppt i en 1-5-match. Han hade inte kunnat göra mycket mer för att hålla AIK i toppen. Totalt i karriären: 44 allsvenska matcher, 28 insläppta, 21 nollor. Han har aldrig släppt in fler än två mål i en ligamatch.

Och bara 21 år. Ny nolla i dag?

Djurgården – IF Elfsborg
Söndag 17.30

Elfsborgs senaste 13 månader i siffror: 33 matcher. 30 poäng. 37-61 i målskillnad. Segrarna har varit mot lag på plats 15, 13, 15, 12, 16, 12, 5 (ÖSK). De har spenderat lika mycket tid på nedre halvan av tabellen (23 omgångar) under de 13 månaderna som de gjorde under drygt tio år mellan sommaren 2007 till sommaren 2017. Deras svit på sex raka matcher utan mål är det sämsta sedan Åtvidaberg 2010 (även det sex matcher).

Notering kring Djurgården: mellan omgång 14 och 30 kommer laget att bara ha en gräsmatch, borta mot Trelleborg i september.

Dalkurd – Hammarby
Måndag 19.00

Alexander Ekblad debuterade i allsvenskan som 31-åring, Peshraw Azizi satt på bänken nyligen, Ammar Ahmed rullar runt bollen, Ahmed Awad får starta matcher igen, Johan Sandahl är huvudtränare. Det här börjar mest att bli Dalkurd ca 2011 igen.

Framför allt nu när Smajl Suljevic är tillbaka i klubben vars A-lag han debuterade i som 14-åring. Han var efter det i oklart Stoke-äventyr, tillbaka i Dalkurd, spelmotor i Gif Sundsvall, och togs in som möjlig Fouad Bachirou-ersättare i Östersund, men det fungerade inte. Inte den mest dynamiska spelaren i allsvenskan, men få kan slå krossbollar ut mot kanterna som Suljevic. Dags att etablera sig som allsvensk startspelare igen?

IFK Norrköping – IFK Göteborg
Måndag 19.00

IFK Norrköpings startelva fortsätter att förändras. I sommar försvann Eric Smith, Jon Gudni Fjoluson, och Linus Wahlqvist, och ersättarna ser än så länge ut att vara Alexander Fransson, Lars Krogh Gerson, och Ian Smith. Med betoning på än så länge, för Jens Gustafssons truppbygge har varit som en levande organism i år. Ofta i förändring.

Därför har spelare fått tydlig förändring truppstatus sedan säsongsstarten. Daniel Sjölund inledde säsongen som inhoppare, fick en start mot Hammarby, hade problem, och har bara gjort ett inhopp (på några sekunder…) efter det. Jordan Larsson och Alexander Jakobsen fick mycket speltid i början och startade mot Trelleborg i omgång 6 (förlust hemma). Jakobsen har noll starter efter det, Larsson två. Istället har Simon Skrabb och Arnor Sigurdsson allt mer tagit plats. Nu på slutet har Kalle Holmberg, som nära på varit garanterad startplats i två års tid, inlett från bänken. Till detta har Filip Dagerstål gått från ett antal matcher utan speltid till given.

Kan några kämpa sig tillbaka snart? Finns det fler nya reserver som knackar på för att ta sig in?

Kalmar FF – Örebro SK
Måndag 19.00

Sedan Nahir Besara kom till Örebro SK så har laget vunnit 18 allsvenska matcher. Besara har varit inblandad i viktiga mål i 17 av dem. Undantaget: hans debut för två år sedan.

Nahir Besara har nu varken gjort mål eller assist i allsvenskan sedan innan uppehållet. Efter det har ÖSK spelat åtta ligamatcher, tagit totalt två poäng, och gjort fyra mål, inkluderat en straffretur och ett hörnmål där målvakten la bollen i eget mål (efter knuff). ÖSK måste kunna göra mer utan Besara, samtidigt som Besara måste komma igång igen.

Det positiva: Besara (och ÖSK) har fyra raka segrar mot KFF. Och att Besara gjorde mål i cupen i veckan.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-08-26 kl 09:00
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto