Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
14v

Långt snack med Rösler – om presspelet och talangernas speltidsbrist

Det har varit så tätt med Malmö FF:s matcher att det knappt har funnits tid till längre diskussioner och eftertanke, men jag fick drygt en kvart med Uwe Rösler inför BK Häcken.

Om beviset att högt presspel och intensivt försvarsspel funkar även i Europa, efter 2-0 mot Besiktas.

– Beviset blev att när vi är fräscha så kan vi pressa även i Europa. För att vara effektiva och synkroniserade i pressen, då behöver man träna på det, ha det fysiska, och vara modiga. När vi har det, då kan vi göra det även i Europa i särskilda delar av planen. Inte överallt, men vi kan definitivt göra det. Sådana kvällar när adrenalinet är där och Stadion är full och publiken ger oss en extra spelare på planen, för det tycker jag vi hade, för att jaga ner dem…

– Det är en utmaning att göra det var tredje dag. Ibland måste vi kanske stanna lite lägre. I andra halvlek när de skickade ut sina ”big guns” så stannade vi lite lägre och var ett riktigt bra block. De försökte komma över det med långbollar, men det var till vår fördel.

Om det är något mer som han har kommit på efter matchen.

– Jag tycker att Johan (Dahlin) gjorde två-tre väldigt bra räddningar.

– När jag såg matchen igen så hade han några matchvinnande räddningar. Jag borde förmodligen lyft fram det lite mer direkt efter matchen. Förutom det hade vi i 60-65 minuter ett väldigt bra spel mot ett så bra motstånd. Första 20 minuterna behövde vi anpassa oss till tempot och på kontringarna (emot MFF). Efter 22 minuter hade de en tre-mot-två-situation, där Johan kom ut. De situationerna vill man ha bort mot ett sådant motstånd.

Mitt i diskussionerna om annat så valde Rösler att lyfta fram en annan spelare: Rasmus Bengtsson, som annars haft haft problem att starta många matcher i rad tidigare. 

– När Rasmus är i laget så plockar vi massa nollor bakåt. Det är ingen slump. Rasmus är en klasspelare och platsen centralt i en trebackslinje är perfekt, den är som gjord för honom. Vi försöker få ut honom mer på planen och han köper sakerna som vi säger åt honom att göra, som vissa träningssaker i gymmet.

– Han är en så bra spelare. Riktigt smart, hans positionsspel, hans förmåga att förutspå faror, läsa spelet… Man ser honom inte med massa täckningar för han tar bort farorna med bra spelförståelse. Hans spel med fötterna är också avgörande för oss, särskilt med bortamatcher på konstgräs. Man ser hur lag försöka pressa oss, och med honom i laget och hans lugn med bollen så kan vi spela oss ur pressen och behålla bollinnehavet.

En av få saker som Rösler inte har lyckats att lösa än: speltid för unga egna produkter. Hugo Andersson har fått 90 minuter och Samuel Adrian 140 minuter, men det är också allt på 22 matcher. MFF har som mål att en ny egen produkt ska starta minst 15 matcher varje år (ett mål som eventuellt redan uppfylldes av Mattias Svanberg i våras).

– Spelar du för Malmö FF så spelar det ingen roll hur gammal eller ung du är. Är du bra så spelar du. Så enkelt är det. Det är hård konkurrens om platserna. Ibland så måste unga spelare få lite tid på sig, ibland kanske de måste iväg för att bevisa för sig själva och för Malmö FF att de verkligen kan utmana om startplatsen på sin position.

– På sättet vi roterade – exempelvis Romain Gall fick speltid – så roterade vi så mycket som vi kunde och som gjorde att vi samtidigt kunde vara förnuftiga. Vi behövde jaga och hade inte mycket utrymme för misstag. Jag tror inte jag kunde ge Hugo fem matcher i rad för att bevisa sig. Inte med den situationen vi är i nu, där vi jagar och jagar och jagar.

Kan det bli lättare nästa år?
– Jag gillar verkligen Hugo, han har mycket på gång. Han har längden, han är väldigt villig att lyssna och lära sig, han har okej snabbhet på längre sträckor. Han måste lära sig visst försvarsspel i eget straffområde, men det kommer med erfarenhet. Det är därför spelare som Pepe spelar tills de är 35 år och även längre än så. De blir bättre ju mer erfarna de blir. Man måste se farorna, upptäcka farorna, gå in i duellerna… Och jag gillar inte att göra många förändringar i försvaret. Ändringarna vi har tvingats göra är på grund av skador, inte på grund av att göra mittbackarna fräschare. Det är inte de mest fysiskt utsatta positionerna, jämfört med anfallarna, mittfältarna, och vingbackarna.

– Jag blev ombedd att ta klubben ut i Europa och sluta så högt vi kan.

– Men jag tror att en av anledningarna till att klubben valde mig var för att jag har ett bevisat CV på att ge unga spelare chansen, men det finns perioder för att göra det och det finns också perioder för att få resultat. Jag tror inte att med tanke på hur allt har gått såhär långt, så tycker jag inte vi ska fokusera på ungdomsutveckling.

– Ju längre jag har varit här, desto mer började jag att rotera. Jag lärde mig mer om spelarna, och spelarna fick min tillit. Vi försökte göra det så förnuftigt som vi kunde.

– Vi måste tänka nästa år, på Hugo och Samuel, efter försäsongen. Har de en större chans då att få speltid? Är vi i Europa? Eller är det bättre att låna ut dem i sex-tolv månader, och ta tillbaka dem senare? De har definitivt potentialen att spela för Malmö FF.

Om att möta BK Häcken (åtta segrar på de nio senaste matcherna).

– Tillsammans med oss är det förmodligen laget i serien som har gjort flest mål framåt de senaste tio matcherna eller något sånt.

– Vi kommer att ha bollen, det är jag ganska säker på, men jag kan se framför mig att de försöker göra som Norrköping gjorde mot oss. Ett tidigt mål och dra sig tillbaka för att gå på kontringar. Vi måste vara fräscha från början, börja matchen bra, inte ge dem någonting. Det är nyckeln.

Om att möta Alexander Jeremejeff (sex mål och tre assist på nio senaste matcherna).

Rösler började med att stryka under samma sak som han gjorde i somras: han ville väldigt gärna behålla Jeremejeff, men Jeremejeff ville lämna och en försäljning var på gång redan innan Rösler anställdes. 

– Ingen kan få garanti på att spela i A-laget med mig. Det kan jag inte göra med någon. Med vårt spelschema hade han fått mer än tillräckligt med speltid, men han ville lämna. Fair enough. Det är viktigt att vi har spelare som vill spela för oss, som vill konkurrera med starka medspelare om platser. Jag tycker det har varit situationen i Malmö FF de senaste åren, att de har haft en trupp där folk konkurrerar och inte är säkra startspelare.

– Alex var bra även under min ledning, men han tog sitt beslut och för klubben var det en ekonomiskt bra affär. Det var aldrig något ”bad blood” och det var aldrig några problem.

@jonas_hansson

Publicerad 2018-10-07 kl 09:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons