Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så skötte sig allsvenska lagen under Silly Season: Bajen, KFF, ÖSK, Häcken

Allsvenska Bloggen

Snart är säsongen slut och drömmarna kan börja igen. Drömmar om en vinter där spelare säljs dyrt utan att truppen försämras, där svaga positioner täpps till, och där alla chansningar och dyra nyförvärv lyckas.

Nu när vi ser tillbaka på de senaste tolv månaderna: hur bra skötte sig de allsvenska klubbarna på transfermarknaden? Vilka gjorde sig faktiskt bättre med nyförvärv, och hur många förhoppningar krossades?

Listan exkluderar vissa (framför allt unga) spelare som knappt har märkts av. Lagen kommer i slumpmässigt vald ordning. Gäller för transferfönstren vintern 17/18 samt sommaren 2018.

HAMMARBY

Jesper Jansson tog två transferfönster på sig att bygga nytt (sommaren 17, vintern 17-18), vilket sedan följdes av finjusteringar i somras. Den stora förändringsperioden inkluderade ny ledarstab som mer var inriktade mot fotbollsfilosofin som Hammarby ville stå för.

ANNONS

Sedan i vintras har ytterbacksplatserna uppgraderats och föryngrats från Stefan Batan och Birkir Mar Saevarsson, till Simon Sandberg och Neto Borges. De två positionerna i laget där det verkligen behövdes något nytt, och Hammarby fick två bra spelare där det också fortfarande finns mer att ta av. På mittbackssidan blev det ett rent plus med succén David Fällman, även om det blev på bekostnad av speltid för Marcus Degerlund (utlånad i höst).

I offensiven byttes Pa Dibba, Arnor Smarason, och Romulo mot Nikola Djurdjic, Vladimir Rodic, Junes Barny, och delvis pånyttfödda Imad Khalili (tillbaka efter lån). Till detta har ytterligare korttidslösningar och/eller reserver lämnat/anlänt (exempelvis Erkan Zengin), och några rena framtidsnamn har plockats in (Abdul Halik Hudu, Kalle Björklund). Tim Söderström blev klar i sommar, men anländer först till 2019.

ANNONS

Totalbetyg: Högt. Förbättring av offensiv kvalitet samt över hela backlinjen, en ledarstab som verkar passa bättre, och få jobbiga spelarförluster. En av trupperna som är klart bättre nu än för tolv månader sedan.

KALMAR FF

De positiva bitarna: Chima Akas har varit bra, och hans nytta på fasta situationer (både tillslag och inkast) har gett klart fler mål än en standardvänsterback. Det innebar också att Viktor Agardius flyttade in som mittback, där han har varit oväntat bra.

Dessutom har ett antal spelare som inte fick mycket speltid lämnat (Romário Marques, Philip Hellquist, Marko Biskupovic, Sebastian Starke Hedlund, Harmeet Singh, Markus Thorbjörnsson, Mahmoud Eid…), och istället har unga spelare tagit många av de minuterna och gjort det fullt godkänt (Isak Magnusson, Adam Hellborg, Nils Fröling, Johan Stenmark…).

ANNONS

De negativa delarna är desto mer märkbara. Akas har varit ett bra nyförvärv och Hampus Strömgren var ändå bara tänkt som reservmålvakt, men de övriga fyra nyförvärven har haft det svårt. Nixon kom med höga förväntningar, men varit en flopp och får knappt spela. Gbenga Arokoyo är konstant skadad och har varit en flopp. Jajá får ingen speltid, även om han enligt rapporter ser bra ut på träningar. Hiago har varit okej och hade en kort bra period i våras, men kämpar för att ens räcka till. KFF:s högsta prio var ökad kvalitet på offensiva spelare i vintras, men det misslyckades.

Tappet av Jonathan Ring, lagets kreativitet och en nyckel till att laget klarade sig kvar 2017, har därför varit extra märkbart. Dessutom har några fanbärare lämnat/slutat (David Elm, Stefan Larsson, Melker Hallberg), och laget lyckades inte sälja den spelaren som skulle förbättra årets ekonomi.

ANNONS

Totalbetyg: Underkänt. Har gjort sig av med många som knappt fick speltid, har förmodligen sänkt lönekostnaderna, och Chima Akas var ett bra nyförvärv, men att inte sälja spelare tar hårt på ekonomin, fortsatt dålig träffsäkerhet på offensiva nyförvärv, och Ring ersattes inte.

ÖREBRO SK

I försvaret byttes Hjörtur Logi Valgardsson, Patrik Haginge, och duktiga Brendan Hines-Ike ut mot Albin Granlund (stabil – men är han mer?), Daniel Björnkvist, Fabio (intressant chansning – behålls han?), och lånet Viktor Tranberg (bra spelare och bra prestationer – behålls han?). En liten förbättring i kvalitet? Eller ungefär samma? Oavsett så gav det X antal miljoner plus i och med Hines-Ike-försäljningen.

I offensiven så ville Maic Sema testa annat, och ÖSK ville testa annat än Petteri Forsell och Ferhad Ayaz. Johan Bertilsson blev det stora nyförvärvet. Han har varierat i prestationer under sin korta tid i ÖSK, men är nog snarare tänkt att lyfta när Nahir Besara lämnar. ÖSK hade nog högre förhoppningar på ett par unga spelare som antingen var nya (Simon Amin) eller prioriterades högre i år än förra året (Isaac Boye). De har skapat mer utrymme rent truppmässigt för de unga spelarna, men de har ändå knappt fått speltid i allsvenskan (tillsammans har de spelat mindre än 1000 minuter i år, varav 21-åringen Boye har stått för nästan hälften).

ANNONS

Det viktigaste var dock att Nahir Besara, Filip Rogic, och Kennedy Igboananike stannade.

Totalbetyg: Knappt godkänt. Svårt att säga att truppen totalt sett har blivit bättre efter två transferfönster, men de flesta av nyckelspelarna har blivit kvar och det har kommit in miljoner för Hines-Ike.

BK HÄCKEN

Mikael Stahre blev till Andreas Alm, och det ger ett år som resultatmässigt liknar 2017: halvseg start följt av en stark höst, men med fler poäng i år.

I anfallet hade Alhassan Kamara, Chisom Egbuchulam, och Moestafa El Kabir testats, men lämnat och istället togs Alexander Jeremejeff tillbaka. En klar förbättring till en position där många klubbar letar efter något bättre, men ofta misslyckas.

Övriga mittfälts- och anfallstapp som Mathias Ranégie, Ahmed Yasin, Mohammed Abubakari, och Alexander Farnerud har ersatts av Viktor Lundberg (nja första 18-20 omgångarna – efter det bra) samt gett mer speltid åt exempelvis Gustav Berggren och Mervan Celik.

ANNONS

Av Häckens lokala scouting har Karl Bohm, Alexander Angelin, Jakob Lindström, och David Engström (de två sistnämnda värvades vintern 16/17) redan lämnat, och mittbacken Johan Hammar är den enda som verkligen har satt något avtryck.

Ytterbackarna Egzon Binaku och Joel Andersson såldes för mångmiljonbelopp, och mittbacken Jasmin Sudic ville testa sig i Trelleborg. Häcken har därför tagit in en kvalitetsspelare (Joona Toivio), en chansning som verkar bli lyckad (Godswill Ekpolo), och ett framtidsnamn (Ali Suljic) till försvaret, där även Adam Andersson har gjort framsteg efter omskolning.

Totalbetyg: Bra. Ett antal miljoner in på banken efter ytterbacksförsäljningar, men en bra backlinje som ändå inte känns sämre. De hanterade tränarbytet väl. Tapp av många stora (och några viktiga) namn, men de har också träffat bra på flera sommarnyförvärv (Toivio, Jeremejeff, Ekpolo) tillsammans med att några spelare har vuxit jämfört med 2017. Betyget sänks lite av (de visserligen billiga) lokalvärvningarna, och kanske att Ahmed Yasin hade behövts ersättas ännu lite bättre.

ANNONS

@jonas_hansson

Publicerad 2018-10-20 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto