POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

Lewicki har blivit en grej i MFF igen: "Hoppas att han är här resten av livet"

Det händer ibland att Oscar Lewicki blir lite bortglömd i Malmö FF, att han är på glid bort från att vara den konstant närvarande och konstant stabila spelaren i MFF.

Som hösten 2016, när det en period var på väg att bli Enoch Kofi Adu och Anders Christiansen på centralt mittfält. Eller hösten 2017, när han såg ut att lämna när kontraktet gick ut och Bonke Innocent värvades som ersättare. Eller den här våren, när han inte fick starta mot Chelsea eller i allsvenska premiären.

Men han hittar alltid tillbaka. Sedan han kom till Malmö FF har föreningen spelat 178 A-lagsmatcher. Lewicki har spelat i 163 av dem. Fem gånger har han varit avstängd, nio gånger skadad. Den enda matchen där Lewicki var tillgänglig, men inte fick spela, var Sarpsborg hemma förra året. I 163 av 164 matcher har fyra olika MFF-tränare tyckt att han ska spela.

I ett MFF där nästan allt förändras i varje tvåårsintervall så är Lewicki en av få konstanter. Han är ingen stjärna och sällan den första att skrivas upp i startelvan, men han är heller aldrig längre ifrån än att vara den tolfte utespelaren i rangordningen. Den här våren hittade han tillbaka som mittback och har varit bra.

– Vi har bland annat fem försvarare, åtta mittfältare, fyra anfallare, så i den planen är han för mig en mittfältare. Han kan dock spela som mittback, ytterback, jag tror han kan vara vingback, han kan vara tvåvägsmittfältare, han kan vara defensiv mittfältare, säger Uwe Rösler.

– Alla kan inte vara som Oscar, men det är fint att ha en person som Oscar i truppen. Väldigt pålitlig, väldigt professionell, och han har klubben i hjärtat.

– Jag hoppas att han är här resten av livet.

Rösler pekar på det som många har pratat om tidigare: att Lewicki kan bli en fanbärare för många år framöver, att vara en av spelarna som bär ”MFF-DNA” vidare den dagen som Rasmus Bengtsson, Johan Dahlin, Markus Rosenberg, och Behrang Safari inte är kvar.

– Inget kan förbereda dig bättre för MFF än att vara tre år i Bayern München.

– Oscar förstår sig på mig också, lite som Markus Rosenberg.

– Han förstår den tyska mentaliteten, men samtidigt är han svensk och sin egen individ. Han vet att jag litar mycket på honom, och han ger det tillbaka.

Assisterande tränaren Andreas Georgson har känt Lewicki redan sedan Lewicki gick i åttonde klass. Han säger att det är ungefär samma person nu som då.

– Han är en oerhört stabil person. Inga konstiga humörsvängningar, han är stabil i det han säger, han gör det man säger åt honom att göra. Han lyssnar och tar in saker. Han kan absolut ifrågasätta om det är otydligt, men om det är klart så är det inte som att han har någon egen agenda. En lagspelare ända ut i fingerspetsarna, på och av planen, men ändå med stark integritet. Det går igen med hans fotbollspersona. De instruktionerna som ges, de når fram, och han gör det utifrån bästa förmåga i 90 minuter, eller tio minuter, eller vad det är.

– Det är inte en massa annat, som att besvikelse tar överhand eller sånt som är väldigt mänskligt för många andra spelare. Du kommer att få ut 100 procent av hans förmåga varenda gång.

– Man kan inte uttyda någon besvikelse i om han placeras här eller där, om han börjar eller avslutar matchen. Han känner säkert det precis som alla andra människor, men han kan gå ut och helt bortse från allt det och bara fokusera på uppgiften. Jag har aldrig sett någon tendens till att han har tjurat eller visat besvikelse öppet. Det är nästan omänskligt, för alla andra spelare märker man lite sådana grejer på, men med han är det… Som sagt, jag är säker på att han känner känslan, men han är så jäkla duktig på att fokusera på uppgiften och inte på det runt omkring. Det har slagit mig, för det är helt otroligt.

***

På lördagens pressträff pratade Uwe Rösler också om ett par andra spelare inför dagens match mot Falkenbergs FF.

Richard Åkesson (Sydsvenskan) och Ole Törner (Skånesport) gjorde noteringen att Rösler hade en lång diskussion med Safari innan träningen.

– Han är definitivt i truppen i morgon.

– Det är alltid bra att ha de samtalen. Jag pratar med spelarna, inte bara de som startar. Det betyder inte att Behrang inte startar (mot FFF). Behrang är en väldigt viktig fotbollsspelare för den här klubben. Jag tror det är viktigt att man förklarar vissa saker för de erfarna spelarna. Vissa taktiska saker eller vissa val till startelvan. Behrang har gjort det väldigt bra sedan jag kom hit. Han har spelat många matcher. Hans skadehistorik är ganska bra sedan jag kom hit. Han hade lite otur att få en liten sak innan säsongen, något som började mot AZ en vecka innan (allsvenska) säsongen började.

– Han är väldigt viktig och kommer starta många matcher, men jag säger också att jag måste vara lojal mot spelarna som nu har tagit tio poäng på fyra matcher. Det är mitt jobb nu, att varje gång ha de samtalen. Spelare som är nöjda att höra saker, och spelare som ibland inte… Det enda som gör spelare nöjda är att bli valda, men som tränare kan man inte gömma sig. Det är viktigt att alltid hålla möjligheten till kommunikation öppen.

Och sedan om Jo Inge Berget, om han har hittat sin roll.

– ”JIB” kom hit lite senare. Fysiken är inget problem längre. Han är en spelare som snabbt kommer upp till en relativt hög nivå. När han spelar så har han toppsiffror på de fysiska siffrorna. Grejen med JIB är att vi hade ett tydligt spelsätt, med och utan boll, och i den aspekten hade han inte många träningspass med oss.

– Han gjorde det väldigt bra som vingback. Jag ser honom fortfarande som en anfallare. Vi tog in honom som en anfallare, både för i år och men också för de kommande åren. Att han på ett effektivt sätt kan spela vingback, till vänster och höger, var anledningen till att jag gick med Daniel Andersson på att sälja Egzon Binaku. Vi har alternativ med Arnor (Traustason) och JIB på plats redan.

(Några svåröversatta meningar följde, men huvudpunkten var att Berget har lite tid kvar innan han ”är där” rent spelmässigt.)

– Ibland tar bra saker lite tid. Ibland går saker snabbare. Jag har försökt att prata mycket med honom också. Att hålla igång honom, hålla honom på tårna, hålla honom motiverad. Alla tecken jag har fått tyder på att han är det. När han kom in i matchen (mot Hammarby) satte han prägel väldigt bra. Det är det jag letar efter, och han kanske startar (mot Falkenberg).

@jonas_hansson

Publicerad 2019-05-05 kl 08:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå