POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
3v

Allt i Helsingborg handlar om att överleva – förutom talangfokuset

31,2 år. Det var startelvans snittålder i vad som blev Henrik Larssons sista allsvenska match som huvudtränare för Helsingborgs IF. Det var den äldsta allsvenska elvan, inkluderat alla klubbar, på åtta år.

Nästan allt i HIF handlar om här och nu, och det både syns och hörs. Klubbdirektören Joel Sandborg sa i våras till Helsingborgs Dagblad att förtroendet från alla runt klubben är ”på det elfte kattlivet” av nio. Ordförande Krister Azelius har sagt att det vore katastrof om de åkte ur i år.

Det finns dock ett sidospår i HIF. De har insett att de måste göra något vid sidan av allt det här.

– Ambitionen är att varje säsong ha åtta säljbara spelare i A-truppen, sa Robin Lundgren (administrativ chef) till HD i somras.

– Synsätt från sportchef och tränare ska vara att ”ungdomar ska ges chansen”.

31,2 år var som sagt snittåldern på Henrik Larssons sista allsvenska elva. 20,8 år var snittåldern på hans sista elva, i cupen mot Oskarshamn.

De har i sommar värvat Daníel Hafsteinsson (19 år) på ett kontrakt till och med 2022. Ibrahim Bancé (18) är på lån med köpoption. Ängelholms Assad Al Hamlawi (18) anländer i vinter. De försökte få in Brynjólfur Willumsson (19) i sommar och Gabriel Gudmundsson (20) i våras.

Armin Gigovic (17) och Filip Sjöberg (19) är från den egna ungdomsverksamheten, de har startat i allsvenska matcher de senaste veckorna, och erbjudits längre kontrakt (Gigovic har redan skrivit på).

Det finns åtminstone en plan för en framtid längre bort än 2020. Nu måste HIF också visa att de kan hålla fast vid den här planen och utföra den bra. För det krävs åtminstone fyra pelare: tålamod, bra scouting, bra utvecklingsmiljö, och att ge spelarna tillräckligt med speltid.

Det räcker med att en av de fyra sakerna inte fungerar för att det ska falla ihop och bli en i raden av HIF-planer som inte håller, men vi noterar att Gigovic, Sjöberg, Bancé, och Hafsteinsson alla är med i truppen mot Östersunds FK i dag. I den matchtruppen finns även Charlie Weberg (21), Max Svensson (21), Mattias Almeida (20), och korttidslånet Tashreeq Matthews (18).

@jonas_hansson

Publicerad 2019-08-30 kl 07:00
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå