Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Allt i Helsingborg handlar om att överleva – förutom talangfokuset

Allsvenska Bloggen
Malmö FF - AIK
Malmö FF
AIK
STREAMA PÅ SÖNDAG
IFK Värnamo - Halmstads BK
IFK Värnamo
Halmstads BK
STREAMA PÅ SÖNDAG
Djurgårdens IF - GAIS
Djurgårdens IF
GAIS
STREAMA PÅ SÖNDAG
BK Häcken - IFK Norrköping
BK Häcken
IFK Norrköping
STREAMA PÅ SÖNDAG
Hammarby IF - Västerås SK
Hammarby IF
Västerås SK
STREAMA PÅ MÅNDAG

31,2 år. Det var startelvans snittålder i vad som blev Henrik Larssons sista allsvenska match som huvudtränare för Helsingborgs IF. Det var den äldsta allsvenska elvan, inkluderat alla klubbar, på åtta år.

Nästan allt i HIF handlar om här och nu, och det både syns och hörs. Klubbdirektören Joel Sandborg sa i våras till Helsingborgs Dagblad att förtroendet från alla runt klubben är ”på det elfte kattlivet” av nio. Ordförande Krister Azelius har sagt att det vore katastrof om de åkte ur i år.

Det finns dock ett sidospår i HIF. De har insett att de måste göra något vid sidan av allt det här.

– Ambitionen är att varje säsong ha åtta säljbara spelare i A-truppen, sa Robin Lundgren (administrativ chef) till HD i somras.

– Synsätt från sportchef och tränare ska vara att ”ungdomar ska ges chansen”.

Annons

31,2 år var som sagt snittåldern på Henrik Larssons sista allsvenska elva. 20,8 år var snittåldern på hans sista elva, i cupen mot Oskarshamn.

De har i sommar värvat Daníel Hafsteinsson (19 år) på ett kontrakt till och med 2022. Ibrahim Bancé (18) är på lån med köpoption. Ängelholms Assad Al Hamlawi (18) anländer i vinter. De försökte få in Brynjólfur Willumsson (19) i sommar och Gabriel Gudmundsson (20) i våras.

Armin Gigovic (17) och Filip Sjöberg (19) är från den egna ungdomsverksamheten, de har startat i allsvenska matcher de senaste veckorna, och erbjudits längre kontrakt (Gigovic har redan skrivit på).

Det finns åtminstone en plan för en framtid längre bort än 2020. Nu måste HIF också visa att de kan hålla fast vid den här planen och utföra den bra. För det krävs åtminstone fyra pelare: tålamod, bra scouting, bra utvecklingsmiljö, och att ge spelarna tillräckligt med speltid.

Annons

Det räcker med att en av de fyra sakerna inte fungerar för att det ska falla ihop och bli en i raden av HIF-planer som inte håller, men vi noterar att Gigovic, Sjöberg, Bancé, och Hafsteinsson alla är med i truppen mot Östersunds FK i dag. I den matchtruppen finns även Charlie Weberg (21), Max Svensson (21), Mattias Almeida (20), och korttidslånet Tashreeq Matthews (18).

@jonas_hansson

Publicerad 2019-08-30 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto