POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
2v

MFF:s EL-motståndare har letat efter tränare sedan 2002

Manchester United tappade Sir Alex Ferguson år 2013, och har svamlat och letat efter det.

Malmö FF:s Europa League-motståndare Dynamo Kiev har svamlat och letat sedan 2002, när Valeriy Lobanovskyi avled. Han var inte alltid tränare för Dynamo Kiev, men han var alltid Dynamo Kiev.

Ni vet personer där man inte kan undgå att säga både för- och efternamn, utan bägge namnen måste sägas varje gång? Man kan inte säga Dynamo Kiev utan att det senare i meningen måste bli något om Lobanovskyi. Definitivt en av de mest titelvinnande tränarna genom tiderna. Kanske även en av de mest omskrivna, sett till vad han åstadkom men också för hans forskningsbaserade tränarstil.

Det var bland annat en period där klubben vann elva av tolv ligatitlar från början av 90-talet till början av 00-talet, och var nästan alltid med i Champions League där de något år gick till semifinal.

För tre veckor sedan anställdes Oleksiy Mykhaylychenko som ny tränare, för andra gången. Han fick då ge liknande svar som han fick ge för 17 år sedan, när han för första gången ersatte den då nyligen avlidna Lobanovskyi.

– Nej, jag är inte hans arvtagare.

Han fick tränarjobbet 2002 eftersom han hade varit assisterande tränare, han höll ut i två år, och sedan blev det byte. Han är en av tio tränare som har varit efter Lobanovskyi. Åtta av de tränarna, inkluderat Mykhaylychenko, spelade eller jobbade under Lobanovskyi. De har försökt att hitta tillbaka till storhetsperioden gång på gång.

Ibland har det gått bra, som under Serhiy Rebrov (2014-2017), men annars har det varit en känsla av en klubb som blir sämre och sämre. Tiden under Rebrov förenklades också av att andra ukrainska klubbar, som Shakhtar, hade problem i och med konflikten i östra Ukraina.

De har bara vunnit två ligatitlar på de elva senaste försöken. De har varit i Champions League två gånger på tio år, bägge gångerna direktkvalificerade till gruppspelet.

De tre senaste CL-kvalen har de åkt ut mot Young Boys, Ajax, och senast Club Brügge. Tränaren som fick lämna senast, lämnade sex matcher efter att han skrivit på ett nytt kontrakt. Han fick hård kritik för sina spelarval, och det hade ryktats om ett tränarbyte under en längre period trots förlängningen.

Mykhaylychenko fick en ny chans som huvudtränare, ett yrke som han inte har haft i något lag sedan 2009. De senaste åren har han varit sportchef i Dynamo Kiev.

– Sätt in Zidane eller Mourinho i Dynamo Kiev, och det hade ändå inte varit någon skillnad. Shakhtar har inte spelat på sin egen hemmaarena på fem år och de har ändå tre raka ligatitlar, bräkte en expert ut.

– De är inte starkare än Malmö FF eller Lugano, sa en annan expert även om konsensus i Ukraina verkar vara att Dynamo Kiev ska gå vidare som etta.

De har dock inte samma pengar som Shakhtar. För några år sedan sålde Dynamo Kiev spelare för 100-250 miljoner kronor styck varje sommar, och värvade ersättare för 100 miljoner kronor styck. Deras bäst betalda spelare tjänade över 40 miljoner kronor om året, skattefritt, även om det var ett undantagsfall.

De enda försäljningarna de senaste två åren är en floppbrasse tillbaka till Brasilien och en vänsterback för 25 miljoner kronor. De enda värvningarna i sommar är en portugisisk luxemburgare från japanska ligan för 20 miljoner kronor, en 27-årig ukrainsk landslagsspelare, och en defensivt lagd mittfältare från österrikiska ligan. Hypade värvningar, en sajt rankade det som ligans tre bästa värvningar, men inte i närheten av tidigare prisklasser.

Och det kan man förstå efter fjolåret. En 70-miljonerstonåring är utlånad efter att knappt ha fått speltid. En 50-miljonersbrasse är tillbaka i Brasilien, en annan 50-miljonersbrasse har ännu inte spelat i höst. En 40-miljonersdansk är skadad, och en 35-miljonersspanjor är inhoppare.

Det är istället ett ungt lag, något som ska växa men som har varit ojämnt. I Mykhaylychenkos första match skickade han ut en startelva med bara två utespelare äldre än 25 år: en mittfältare som är 26 år, och en mittback som är 29 år.

Det var också en av blott tre tävlingsmatcher där MFF kan scouta tränaren Mykhaylychenkos taktiska drag. Matchen i Kiev mot Malmö FF kommer att vara hans fjärde match.

Vad som har förändrats såhär långt? Jag har inte hunnit se någon match än, men i Ukraina skrivs det om ett hårt fysisk läger där spelarna bland annat sprang runt med ryggsäck på sig i svår terräng. Formationen verkar vara kvar vid 4-3-3/4-2-3-1. Nyförvärvet Mohammed Kadiri, som inte prioriterades av tidigare tränaren, har två raka starter. MFF:s analytiker José Martínez lägger säkert tio timmar per dag på att få reda på resten, även om det inte blir mycket att gå på.

Twitter: jonas_hansson
Mail: jonas.hansson at tv4.se

Publicerad 2019-09-04 kl 13:14
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå