Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tidningar: ”Blod över EM”

Våldet i Marseille har för dagen skrämt bort EM-fotbollen från många förstasidor. Här är ett axplock från utländska medier.

frankrike100L’Equipe (Frankrike) har bara et enda ord på förstasidan: ”Skammen”. I den tillhörande texten konstaterar tidningen att ”redan på turneringens andra dag vann rädslan”. Bland de många artiklarna inne i tidningen finns en intervju med en doktorand i politik och expert på rysk huliganism under rubriken ”De ser det som en sport”. Han beskriver välorganiserade och vältränade grupper av ryska huliganer som slog till. ”I går fanns till och med de som hoppade ur sina bilar på vägen, slogs i 20-30 sekunder, och hoppade in igen. Det är som kommandostyrkor. Hos engelsmännen finns ingen struktur”. Chefen för antihuliganenheten, Antoine Boutonnet, anser att polisinsatsen i staden var effektiv och skyller oroligheterna på alkohol.  La Provence, regionaltidningen i Marseillle, sammanfattar läget med ”Undantagstillstånd” ovanför en bild på polis som utför hjärt- och lungräddning på en person. Tidningen skrev i natt att lokala myndigheter uppgav att 34 personer skadats under lördagens våldsamheter i Marseille, varav fyra allvarligt. Sedan tidigare uppges en av de allvarligt skadad vara en engelsman i 50-årsåldern som efter att ha blivit svårt misshandlad drabbades av hjärtstillestånd två gånger. På sin förstasida skriver La Provence också ”Dessa incidenter ställer två frågor: hur ska man hantera de två nästkommande matcherna? Vilka är dessa våldsverkare?”. Le Parisien har flaskkastande supportrar till rubriken ”Frankrike ställs mot huliganer”. En fransk sociolog, Patrick Mignon, som skrivit åtskilliga böcker om huliganism, talar om ”engelsmän som reser till Marseille som om de reste till Ibiza”, de festar och att en del därefter blir ”omständigheternas huliganer”. Även Mignon talar om organiserande ryska huliganer som ser det som en ”verklig sport” att konfrontera engelsmän.

ANNONS

england100Daily Mirror (England) väljer på förstasidan att låta drottningens 90-årsfirande spela mot bråken i Marseille till en förvanskad rad ur nationalsången. Överst finns bild från kungafamiljens firande till ordet ”Happy..”, och nedanför en bild på flaskkastare i Marseille och ”…inglorious”. Mail on Sunday frågar sig: ”Tillbaka i de mörka tiderna?”. Förutom att i artiklar redogöra för våldsamheter på och utanför arenan, fångar tidningen också upp tweets från Rebekah Vardy, den engelska landslagsspelaren Jamie Vardys hustru, som var upprörd över den franska polisens uppträdande. ”Vi sattes i bur och behandlades som djur”, skriver hon bland annat. The Guardian uppger att två engelska supportrar är svårt skadade efter oroligheterna, och skriver vidare att ett flertal supportar legat kvar på sjukhus över natten, och hänvisar till uttalande från den engelska ambassadören. Uefa kommer nu att granska händelserna och enligt The Guardian riskerar främst Ryssland tung bestraffning.


italien100La Gazzetta dello Sport (Italien) låter Marseillebråken ta störst plats på sin förstasida, och skriver om ”Sammanstötningar mellan huliganer och ryska fans. En engelsman i kritiskt tillstånd. Sju gripna”. En krönika nedanför har rubriken ”Oansvarigt att spela där”. Fortsättningen på den texten är ”Scenerna i Marseille de senaste dagarna har varit vämjeliga: med ett Frankrike i terroristernas sikte, ett Europa som lider ekonomisk och en flyktingtragedi, så är huliganismens återkomst en idiotins triumf”. Gazzettan uppmärksammar inne i tidningen också en annan match med historiskt ansträngda relationer, ”Från Ottomanerna till Mostar: därför kan Turkiet-Kroatien få helvetet att släppas löst”. Tidningen påpekar att ”högsta beredskap” gäller för matchen i Paris i dag. Andra italienska tidningar ger inte lika stort utrymme åt oroligheterna, men Corriere dello Sport har bland annat en rubrik med ”Blod över EM, en supporter mellan liv och död”. Marca (Spanien) ignorerar bråken helt på förstasidan medan den andra stora Madridsporttidningen, AS, tvärtom täcker förstasidan med bild från Marseillebråken till stora rubriken ”Barbariet återvänder”. Bild (Tyskland) har som flera andra stora europeiska tidningar bara lite om bråken på förstasidan men desto mer på webben. Ryssland stormade engelsk läktare” dominerar på morgonen sporten. En reporter på plats skriver om hur enkelt ryska huliganer kunde attackera och konstaterar att först efter fem minuter stoppade en polisenhet framfarten”. Till R-Sport (Ryssland) påpekar den ryska idrottsministern Vitalij Mutko att avgränsningarna mellan fans inne på Stade Vélodrome var undermålig, men hävdar: ”Det var inget bråk. Det vore att överdriva att säga det. Faktum är att allt är bra här”.

ANNONS
Publicerad 2016-06-12 kl 08:10

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto