Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför det stora uppbrottet - spelarnas framtid står på spel

Keven Baders Blogg

Twitter: Keven_Bader

Threads: Keven.Bader

Man kan säga mycket om Bayern München, men en sak som är säker är att de bjuder på underhållning, både på och utanför planen. I mitt senaste blogginlägg om Bayern München skrev jag om hur Thomas Tuchel har målat in sig i ett hörn och att klubbledningen de senaste åren har tagit felbeslut efter felbeslut:

Annons

Därefter har det hänt en hel del:

 • Tre förluster i rad för Bayern München, för första gången sedan 2015
  (därefter seger mot Leipzig 2:1 och oavgjort mot Freiburg 2:2)
 • Thomas Tuchel har fått beskedet att han måste lämna i sommar
 • Tränarjakten har börjat
 • Bayern München har fått en ny sportsligt ansvarig i Max Eberl

BESKEDET

När beskedet kring Thomas Tuchel blev officiellt var det många som tyckte det var märkligt att Tuchel inte får lämna redan nu – i stället sitter han (i dagsläget) kvar på sin post till sommaren. Jag förstår att Tuchel bara är en så kallad ”dead man walking”, men jag tycker att det är ett smart och taktiskt val av Bayern München. I och med detta beslut har Bayern skapat sig tid att hitta en ersättare till Tuchel, dessutom försvinner en hel del av den spänning som har legat som en blöt filt över Tuchel och spelarna. Det är ingen hemlighet att Tuchels relation till många i truppen är ansträngd, men nu vet spelarna att TT kommer lämna i sommar och kan därmed lägga fokus på att prestera så bra som möjligt för att bevisa sig själva för både klubbledningen och fansen. Tuchels ord på PK:n efter beskedet tycker jag sammanfattar det väldigt bra:

Annons

”Klarheit bringt freiheit (klarhet ger frihet)”

Thomas Tuchel

INTÅGET

Det har varit den mest välkända ”hemligheten” inom tysk fotboll de senaste månaderna, men nu är det officiellt. Max Eberl blir Bayern Münchens nya sportsligt ansvarige.

Eberl har ett långt förflutet i Bayern München. Han är född i Bayern och tillhörde klubbens ungdomsverksamhet från 1979. Den 19 oktober 1991 gjorde han sin A-lagsdebut – det blev också hans enda match i Bayern Münchens A-lag. Efter knappa 15 år i klubben gick Eberl till Bochum, därefter Greuther Fürth och slutligen Borussia Mönchengladbach. I den sistnämnde klubben fortsatte hans karriär efter spelartiden.

Max Eberl gjorde sig ett namn i Tyskland framför allt under åren som sportchef för Gladbach (2008–2022). Det var dock ingen hemlighet att klubben i hans hjärta alltid förblev Bayern München. Flertalet gånger ryktades det om att Ulli Hoeneß ville plocka tillbaka Eberl till München, men det blev inte av.

Annons

När Eberl slutade i Gladbach som sportchef januari 2022 på grund av personliga skäl (bland annat utbränd) så trodde många att hans nästa destination skulle bli Bayern. Detta blev dock inte fallet då Bayern München vid det laget hade ”installerat” Oliver Kahn och Brazzo som VD respektive sportchef. Ett val som ”gudfadern” Hoeneß ångrar än idag.

För Eberls del blev det i stället RB Leipzig – tiden där blev rätt kort  (1 december 2022 till 29 september 2023), men samtidigt ganska så framgångsrik om man ser till affärerna:

När FCB slutligen kickade Brazzo och Kahn förra våren, och Eberl lämnade sin post i Leipzig i höstas, så var det bara en tidsfråga innan vi skulle få se honom i FCB-stallet. Och rätt som det var så var den ”förlorade sonen” tillbaka.

ENERGIN

I Max Eberls PK när han presenterades möttes vi av någon som klev in i rummet med enormt mycket energi, passion och vilja. Det var som om Bayern München fick en injektion av adrenalin vid namn Eberl. Eberl utstrålade en sådan självklarhet när han talade om klubben i sitt hjärta och om vad som måste göras.

Annons

Många i Tyskland pratar om en ”ung Uli Hoeneß” när Eberl talade. Den där ”vinnargenen” som man refererar till i Bayern München-sammanhang var väldigt påtaglig. Max Eberl vet vad som krävs och han har verktygen för att verkställa det också.

En skruv som Eberl redan har dragit åt är ”spelarskruven”. Detta gjorde han genom att säga att spelarna nu måste bevisa sig under våren, för i sommar kommer han tillsammans med sportchefen Freund göra en utvärdering kring vilka som kommer få stanna kvar i truppen och vilka som ska säljas. Det är nästan enklast att lista de spelarna som sitter säkert i den nuvarande truppen, och det är:

 • Manuel Neuer
 • Thomas Müller
 • Jamal Musiala
 • Mathys Tel
 • Harry Kane

Resterande spelare är ”under lupp”.

En annan skruv som han drog åt var ”titeldrömmen”. När Eberl fick frågan om hur han tänker kring våren och om tankarna redan är på sommarens transferfönster svarade han att det finns alldeles för mycket kvar att spela för denna säsong. En tydlig signal inför den kommande Champions League-matchen mot Lazio. Trots domedags-känslan som omfamnar Bayern München i dagsläget så lyckas Eberl tända en gnista av hopp.

Annons

Det återstår att se hur resultatet blir av allt det här. En sak är säker och det är att Eberl har en extremt lång ”to do list” – om vi bara ska skrapa på ytan så har vi följande punkter:

 • Hitta en huvudtränare
 • Återställ balansen på lönestrukturen (spårat ur de senaste åren)
 • Se över transferpolicyn
 • Bygg en trupp – både kort- och långsiktigt 
 • Lyft den egna akademin så att de egna produkterna lyckas nå hela vägen till A-laget

m.m

Svåra beslut kommer behöva tas, men på förhand känns det som att Eberl och Freund är en stark duo som kan leda Bayern München till en ny framgångsrik era.

TITELDRÖMMEN

Ligaguldet är så gott som klart för Bayer Leverkusen – och CL-drömmen lever i allra högsta grad om man går segrande ur dagens (tisdag) match mot Lazio. Beskedet kring Tuchel och Eberls intåg i klubben kan kanske ge ett ökat hopp i spelartruppen.

Annons

Frågan är dock vad spelarna vill? Nu när Tuchel har fått sin dom ligger pressen på spelarna, precis som Eberl sa under presskonferensen.

Antingen fortsätter de bjuda på huvudlösa insatser, såsom i den senaste ligamatchen mot Freiburg (2:2) – vilket i sin tur skulle resultera i CL-uttåg och tidigarelagd Tuchel-exit (som det har rapporterats om i tysk media). Eller så tar de sig samman och levererar på den nivån de kan och kanske till och med utmanar om CL-titeln. Större skrällar har vi upplevt.

Tisdagens match mot Lazio blir bokstavligen en ödesmatch – säsongen kan vara över för FCB efter slutsignalen. Något man inte är van vid att se när månaden mars knappt har hunnit starta. Värt att notera Tuchels siffror i Bayern München när det kommer till ”cupmatcher”:

❌1:2 mot Freiburg (DFB-Pokal)
❌0:3 mot Man City (CL-kvartsfinal.)
🤝1:1 mot Man City (CL-kvartsfinal.)
❌0:3 mot Leipzig (Supercup)
✅4:0 mot Münster (DFB-Pokal)
❌1:2 mot Saarbrücken (DFB-Pokal)
❌0:1 mot Lazio (CL-åttondel.)

Annons

Endast 1 seger och det var mot Münster i tyska cupen.

Skulle Bayern München förlora ikväll så vore det rent sportsligt en sämre säsong än den FCB fick uppleva under Jürgen Klinsmann säsongen 08/09. Ett lågvattenmärke i modern tid.

Publicerad 2024-03-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto