Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Fotbollens envåldshärskare är ohotad – och blir kvar länge

Lundhs blogg

DOHA. En av många nyheter från Gianni Infantino var att han bara är inne på sin första mandatperiod. Fifa-basen kan alltså väljas om två gånger till – och skulle garanterat klassa sig som bäst någonsin. Precis som VM 2022.

Efter en knappt månad av total tystnad från Gianni Infantino – jag bortser från hans nya Instagram-konto eller Fifas egna intervjuer med chefen – så klev han ner från tillvaron på lyxhotell, i limousiner, köttkrogen Nusr-Et och VVIP-sviterna på arenor och gav en andra presskonferens på plats i Qatar.

Få har nog glömt inledningsanförandet inför VM då han läxade upp alla Qatar-VM:s kritiker, förklarade att de enda som hjälpt migrantarbetare var Fifa och Qatar samt upplyste oss om att han just då kände sig som allt från qatarier och migrantarbetare till homosexuell, arab och afrikan.

Under fredagen sa inte schweizaren att han kände sig som en vinnare, men det var uppenbart att Gianni Infantino gjorde det när han drog en del nyheter från Fifas styrande råd som haft möte. Om det hölls på Raffles eller Fairmont är oklart, men det är på de två lyxhotellen högsta ledningen bor, och det var ett rådsmöte som drog ut på tiden.

Annons

Det är en del slitna journalister efter en månad i Qatar och några hade svårt att klara av väntan och somnade in i de mjuka stolarna i den stora konferenslokalen på Qatar Convention Centre. Först sköts pressträffen upp en halvtimme och sedan en halvtimme till, men det gäller att hålla ut när det ges tillfälle under ett VM där Fifas mediala strategi varit att inte svara på frågor.

Inte ens en enkel fråga om hur Fifa räknar fram publiksiffror – sålda biljetter eller folk som gått in genom vändkorsen – leder till några klara svar. Utan något marknadsinriktat lull-lull. Jag har pratat med många internationella journalister som uppelvt samma sak och inte heller kommit åt de som jobbar åt Fifa. Därför var det stor uppslutning under fredagen.

När Infantino till slut kom upplyste han de närvarande journalisterna om att Fifas styrande råd bland mycket annat klarlagt att han just nu sitter sin första mandatperiod som president. Detta trots att han valdes till president redan 2016 och ledde Fifa fram till 2019, då han valdes för andra gången, men det var tydligen första gången. Bara i Fifa, fans, bara i Fifa.

Annons

Beskedet innebär alltså att Infantino kan väljas både 2023 och 2027 utan att nå gränsen på tre mandatperioder. Klart att det går att undra hur det är möjligt. Svaret är att Gianni Infantino och hans team gör som de vill. De seglade in och tog över Fifa under parollen att göra organisationen öppen för insyn och sätta stopp för fulspel och excesser.

Inför sitt första utlandsuppdrag reste Infantino Easyjet och poängterade att Fifas pengar är fotbollens pengar. Vi var en del som trodde på honom, att han som kom från Uefa och hade en tydlig strategi skulle leva upp till orden. Lång näsa till alla som trodde att Infantino ville förändra Fifa på allvar.

Fotbollens pengar går till mycket och ser till att hålla många nöjda. Sett till att Infantino meddelade att Fifa tog in närmare 80 miljarder kronor 2019-22 och budgeterar intäkter på 115 miljarder 2023-26 så finns det gott om resurser att hålla alla nöjda med. Man ska då ha i åtanke att 2015-18 tog man 65 miljarder kronor. En rejäl ökning.

Annons

Visst, många av miljarderna går ut till nationsförbund och projekt. Men Infantino, generalsekrerare Fatma Samoura samt svensken Mattias Grafström (biträdande generalsekreterare) plus elva andra höga chefer delar på närmare 200 miljoner kronor årligen. Och lever ett gott liv när de susar omkring i världen. Inte sällan med privatflyg. Easyjet-tiden är sedan länge förbi.

De 37 medlemmarna i Fifas styrande råd, som träffas några gånger om året, har antingen 2,5 eller 3 miljoner kronor i årliigt arvode. Plus 1500 kronor om dagen i traktamente när Fifa tar kostnaden för både frukost och middag, annars har de 2 500 kronor dagligen. Under VM bor de i sviter på Raffles (närmare 100 000 kronor natten) eller på Fairmont. Vem klagar då?

Därför är det fritt blås för Infantino som droppade en rad nyheter när han väl slagit sig ner vid podiet. Allt från att Fifa lanserar Fifa World Series, landskamper i mars jämna år, där lag från olika konfederationer ska möta varandra. Marocko får klubblags-VM 2022 med sju lag (som spelas 2023). Klubblags-VM 2025 utökas till 32 deltagande lag.

Annons

På damsidan repeterade Infantino nyheten om att det kommer ett klubblags-VM även för kvinnor. Den har han kört tidigare men inget har hänt. Lägg till det att Fifa ska försöka utöka OS-fotbollen till 16 lag på damsidan och att man ser över hur man ska få till ny global tävling även för landslag.

Därefter var det som vanligt en rätt kort frågestund och det är en utmaning att få till bra frågor som han inte bara dansar förbi. Dessutom är en del frågor oerhört vänligt inställda. Ja, man kan undra om de är handplockade för att se till att Infantino kan få prata om hur bra allt är.

Men vi fick även höra att det inte är givet längre med tre-lags-grupper i VM 2026, att man har en stor tro att fotboll kan bli USA:s största sport, att intresset där gör att intäkterna kommer öka, att Arsène Wenger får några miljarder att leta talanger och att VM fått folk över hela världen att komma samman.

Annons

AFP tryckte på kring frågan om pengar till en fond för migrantarbetare, men där svävade Infantino förbi och det helt utan att använda ordet migrantarbetare. Nej, det verkade inte som det kommer pengar från Fifa. Även dödsfallen var uppe och han beklagade att arbetare dött men poängterade att medierna måste vara försiktiga med siffrorna.

Fick in en fråga om stoppet av One Love-bindeln och Infantinos mantra om att fotbollen förenar när beslutet lett till att Infantino faktiskt fått en rad nationsförbund i Europa emot sig. Där gled Infantino över i att man har 211 länder att ta hänsyn till och att det finns regler som stoppar politiska symboler. Samt att många som ser på VM bara vill njuta av fotboll och glömma sina problem, enligt Infantino, och då ska inte fotbollsplanen vara en plats för politik.

Annons

Han hyllade naturligtvis VM i Qatar – bäst nånsin! – och det är givet att han har en poäng i att det är det bästa VM:et någonsin. För de som besökt VM i Qatar har det varit mestadels positiva upplevelser. Välorganiserat. Möjlighet till flera matcher varje dag. Vänliga människor. Och mestadels glada tongångar. Inget snack.

Fler världsdelar än tidigare gick vidare från gruppspelet. Afrika är respresenterat i semifinalen och bronsmatchen och Europas dominans är bruten. Och just gruppspelets avslutning gav sanslös dramatik. Visst, det blev för lång tilläggstid men det rättade man till och har hamnat rätt. Ja, det går att lasta många positiva delar kring det sportsliga.

Sedan kan man alltid undra om det var värt det för Fifa och för alla som på olika sätt fått betala priset för Qatars VM. Från döda migrantarbetare till avtrycket det blivit på fotbollen. Det svaret lär vi knappast få från Infantino och synen på mästerskapet globalt sett lär vara lika polariserat som världen visat sig vara under den här månaden i emiratet.

Annons

Gianni Infantino lämnade podiet efter ett gäng frågor och på vägen ut ur salen ställde han upp på en selfie med den journalist som fick första frågan. Tack för hjälpen? Ja, det är svårt att veta under ett VM där man egentligen inte riktigt vet vad som är korrekt och inte. Eller så är det bara journalistens idol?

Det enda vi med säkerhet vet är att Gianni Infantino är på presidentposten för att stanna. Till 2031 kanske Fifa hunnit ändra på regeln som sätter stopp efter tre mandatperioder. Infantino kan väl kontakta sin gamle vän, Vladimir Putin, som vet allt hur man roterar sig förbi den typen av spärrar.

Så länge miljarderna rullar in lär Infantino sitta tryggt. Enda hotet är schweizisk rättvisa som vill förhöra honom om hans kontakter med en åklagare som skulle undersöka Fifa. Sett till hur svårt schweizarna har att ens få fall till domstol trots de många mutskandalerna kring Fifa och än svårare att få någon fälld är Infantino garanterat inte det minsta orolig.

Annons
Publicerad 2022-12-16 13:35

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto