Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

4:58
Nästa

Avbryt
Försök igen

Uefa leker med elden när ägare får samla på klubbar

Lundhs blogg

PARIS. Manchester City mot Girona i Champions League i framtiden. Eller Toulouse-Milan. Blir stallorder det nya när samma ägares lag gör upp om prispengar och positioner.

Fotbollens regelverk är på väg att bli varvat när Saudiarabien sista halvåret tjuvkopplat hela systemet. Inte ens Premier League klarade av att sätta stopp för att en statlig saudisk investeringsfond framöver kan skicka spelare på lån bäst man vill och på så sätt förstärka Newcastle.

En sak var att den statliga investeringsfonden köpte Newcastle United, men ingen hade räknat med nästa steg. Att fonden i somras tog över fyra saudiska ligaklubbar – Al Ahli, Al Ittihad, Al Hilal och Al Nassr – och började värva stjärnor för att förstärka lagen.

Cristiano Ronaldo föregick alla efter VM förra året när han flyttade till Al Nassr, men portugisen har nu fått sällskap av en rad stjärnor i laget och i ligan. Sadio Mané, Aymeric Laporte, Neymar, Karim Benzema, N’Golo Kanté, Ruben Neves, Sergej Milinkovic-Savic, Kalidou Koulibaly, Roberto Firmino, Riyad Mahrez och Edouard Mendy.

Annons

Någon eller några i ovan gäng kan i teorin lånas ut av sina klubbar till Newcastle som har en skadekris. Public Investement Fund äger de fyra klubbarna i Saudiarabien parallellt med Premier League-klubben och kanske ser PIF möjligheter för Newcastle om man får lite bättre spelare.

Det var det som Premier League hade möjlighet att stoppa, men den exklusiva medlemsklubben med 20 deltagare kunde inte komma överens. Åtta klubbar gick emot förslaget att sätta stopp för den typen av lån från samma ägare och det krävs 14 röster för att driva igenom en sådan förändring.

Klubbarna som ville hålla dörren öppen för den här typen av lån var givetvis Newcastle men även Manchester City som ägs av medlemmar i Abu Dhabis styrande familj, Sheffield United som ägs av en saudisk prins samt Chelsea, Everton, Wolves, Nottingham Forest och Burnley som alla har utländska ägare.

Annons

Framtidens fotboll är redan här när Qatar-ägda Paris SG tisdag kväll tar sig an Saudiarabien-ägda Newcastle United i Champions League. En match som är avgörande för framför allt det engelska klubblaget som inte får förlora och helst ska vinna på Parc des Princes.

Klubbens ambitioner är att vara med på den här nivån och om man hade kunnat låna in spelare redan nu är frågan om man inte gjort det. Skadorna har gjort att man haft svårt sedan man krossade PSG hemma på St James´Park, även om senaste ligasegern mot Chelsea var en positiv insats efter en tung period.

Nationalstater eller personer i toppen av stater är en typ av ägare som blivit vanligare. Paris SG var tidigt i gång med start 2011. Manchester City var dock först ut när medlemmar ur den styrande kungafamiljen i Abu Dhabi köpte den engelska klubben 2008. De första åren var lite trevande men när man 2012 fick in tidigare Barcelona-direktören Ferran Soriano.

Annons

I Manchester fick han göra vad han önskat att genomföra redan i medlemsstyrda FC Barcelona. Att skapa ett nätverk av klubbar med City som modell och på så sätt utnyttja kunskaperna om att driva en fotbollsklubb runt om i världen och även kunde behålla spelare på olika nivåer.

På tio år har City Football Group blivit en oerhörd maktfaktor i fotbollsvärlden med klubbar i Spanien, Italien, Frankrike, Japan, Belgien, USA, Brasilien och Uruguay och man är ständigt på jakt efter nya objekt. Även om det dröjt att se problem kan alla nu se att City-ägda Girona är i en spansk toppstrid med ett par inlånade spelare.

Den lilla klubben har överraskat och det är långt kvar av säsongen. Ändå är det givet att fråga sig: hur blir det om Girona möter Manchester City i Champions League? Ja, det är inget nytt problem men med tanke på att klubbar som ingår i nätverk av multiklubbar gått från runt 60 till närmare 300 på mindre än tio år finns det en galopperande problematik.

Annons

Vi ser redan nu hur Uefa godkänner att klubbar med samma ägare kan tävla mot varandra. Förändringar som Uefa kräver är rätt små och det är inte lätt att veta om det är tillräckligt. För i verkligheten är det trots allt samma ägare som tar de slutgiltiga besluten och det är givetvis något som kan påverka i en match.

Och det är inte bara nationalstater som är ett hot mot de som vill ha trovärdighet kring ägarskap av fotbollsklubbar. Det väller in riskkapital från USA där många ser Europas fotboll som underutnyttjad och billig. Lägg till att vi sett företag som Red Bull eller ägare från andra länder som klivit in. Många ser stordriftsfördelar med flera klubbar.

Det ger en bister verklighet. Vem ska man kunna lita på när lag med samma ägare möts? Blir det stallorder som innebär att RB Leipzig vinner över RB Salzburg? Enda gången de stött på varandra åkte faktiskt RB Leipzig ut i Europa Leagues gruppspel när Salzburg gick vidare, men problemet är att misstankarna ens finns där.

Annons

Uefa kan naturligtvis agera regelmässigt kring det här. Om man verkligen hade velat. Tyvärr spelar pengarna en given roll och det förvånar inte alls att förbund, ligor, klubbar, spelare och fotbollsindustrin i stort har svårt att tacka nej till miljarderna som finns att hämta. Pengarna styr utvecklingen.

Det är deprimerande att fotbollen inte ens klarar av att hålla gränsen mot ägare när de lockar med pengar. Företag, nationalstater och riskkapitalister kan köpa sönder kanske det viktigaste fotbollen har. Trovärdigheten i matcher, turneringar och ligor. Vilket betyder att det sporten tar ännu ett kliv från tävling till underhållning.

Publicerad 2023-11-28 16:55

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto