Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

6:46
Nästa

Avbryt
Försök igen

FC Köpenhamn är på väg att växa ur Norden – men är långt efter de stora

Lundhs blogg

KÖPENHAMN. Manchester City jagar sin andra raka Champions League-titel. Första hindret är FC Köpenhamn. En klubb som hakar av de flesta i Norden men är oerhört långt från toppen.

Dryga tre timmar till avspark för åttondelsfinalen och köerna utanför Parken i Köpenhamn är långa. Alla vill in och ta en plats när hemmalaget ska mäta sig med regerande mästarlaget Manchester City. Mörkret, kylan och att det är rått i luften spelar ingen roll.

Trycket är enormt kring matchen och FCK tror att man lätt kunnat sälja över 50 000 biljetter, men nu stannar det kring 38 000 som är kapaciteten på arenan som klubben äger. Mediaintresset är därefter och FCK uppger att man varit tvungen att nobba många ansökningar.

Inte sedan 2011 har FC Köpenhamn överlevt gruppspelet i Champions League och då satte Chelsea stopp omedelbart. Totalt har klubben kvalat in till turneringen 15 gånger och deltagit i gruppspelet fem gånger, men bara gått vidare två gånger och den andra är denna vinter.

Annons

FC Köpenhamn ska rimligtvis inte ha en större chans att skaka en av världens bättre klubbar. Oavsett hur man vänder och vrider på spelartrupp, tränare, förutsättningar, resurser, form är Manchester City rejält före FCK, men i fotboll finns alltid möjligheten med en skräll. Sedan är ett möte över två matcher än svårare.

Ändå är det en signal över hur FCK fortsatt tagit kliv. Det är lite lustigt att en del ser den danska storklubben som någon som skakar om i det alltmer enkelriktade urvalet av toppklubbar i Europa när man möter City. Få hade trott att klubben skulle vara med i toppskiktet.

Ändå är det uppenbart att se hur FCK etablerat sig i Europa. Gruppspel på gruppspel i de olika cupturneringarna. Sju deltagande under de senaste åtta säsongerna. Inhemska titlar radas upp, men det är klart att FCK utmanas i Danmark av framför allt Midtjylland och Nordsjälland men mycket talar för att två klubbar får kvala till Champions League i höst.

Annons

Nu kan även Norge få två kvalplatser till Champions League i höst men det är länge sedan Rosenborg och Blåvitt var regelbundna i turneringen och ibland gick långt. För det svenska laget får man gå tillbaka närmare 30 år för att hitta gruppspel och i Rosenborgs fall ligger det 16 år tillbaka i tiden.

FC Köpenhamn värvar numera inte bara svenska landslagsspelare utan även talanger likt Roony Bardghji som man tog från Malmö FF och Neo Jönsson som kom från 08-området. Klart att klubben som en del av sin strategi plöjer in stora pengar i talangutvecklingen och det kommer att vara svårt för även Malmö FF att hänga på, enligt ett reportage från Erik Hadzic.

Kombinationen av talangutveckling och regelbundet spel i Europa kan ge höga transferintäkter. Bardghji placeras i Premier League och supertalangens pris stack i väg ytterligare efter målet och insatsen mot Manchester United i höstas. Många stora klubbar följer honom och FCK är inte under press att sälja. Priserna för Hugo Larsson och Lucas Bergvall lär hamna i rejäl skugga när han flyttar.

Annons

Tidigare i år kommunicerade FC Köpenhamn att tre trogna sponsorer förlängt. Adidas, Unibet och Carlsberg ser till att klubben numera tar in 60 miljoner danska (närmare 100 miljoner svenska) om året bara från dem. Strategiskt talar FCK om att de kommersiella intäkterna ska upp från 250 miljoner (400 miljoner) till 350 miljoner (525 miljoner) och det till 2027. Vilka allsvenska klubbar omsätter ens 525 miljoner?

Det är ett imponerande bygge som man fått till sedan man slog ihop Kjøbenhavns Boldklub och Boldklubben 1903 för dryga 30 år sedan. Jag förstår givetvis invändningarna om att man skapat något av två gamla och anrika klubbar och att det inte är äkta. Men det är uppenbart att många spelare och ledare som vill framåt i Norden lockas av FCK. Oavsett historien.

Kanske går det ändå att se att FCK är en dansk konstruktion i grunden. Manchester City är engelsk i grunden men har i 15 år ägts av några medlemmar ur kungafamiljen i Abu Dhabi som skickat in miljarder i bygget och lyft klubben. Möjligen ett upplägg som få kring FCK lockas av, och då vore det en upplevelse om man kunde skaka Pep Guardiolas gäng. Svårt att tro, men hoppet finns alltid.

Annons

Publicerad 2024-02-13 19:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto