Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

PSG:s alla ligainledningar - med och efter Zlatan

Räkna aldrig bort Toulouse mot de lag som anses ha störst chans att vinna den franska ligan. Speciellt om det finns svenskar i laget! Den minnesgode kommer ihåg hur Johan Elmander på egen hand sänkte Kim Källströms Lyon på hemmaplan inför nästan 34 000 åskådare i januari 2007 med sitt 2–0-mål i slutminuterna (84:e minuten).

Den här gången lyckades Toulouse åter igen sänka ett en riktig tungviktare i ligan igår den 23:e september: mångmiljardbygget PSG. Något färre åskådare denna gången: knappt 29 000. Åter igen en svensk som satte spiken i kistan i slutskedet: den nyss inbytte Jimmy Durmaz satte 2–0-målet i den 79:e minuten (5 minuter tidigare än vad Elmander gjorde). Tidigare under matchen hade Ola Toivonen ordnat en straff som en lagkamrat förvaltade på bästa sätt.

ANNONS

Johan Elmander – “göteborgaren” – skulle lätt kunna skoja om detta med att bli företrädare för han själv, Jimmy Durmaz och Ola Toivonen: “we are not in Toulouse to lose”.

Frågan är vilken av dessa två segrar som väger tyngst. Vad tycker ni läsare? Mot det Lyon, med frisparkskungen Juninho i laget, som inför säsongen hade fem raka ligaguld och skulle visa sig förlänga den sviten till sju raka. Eller mot detta PSG med i praktiken obegränsade resurser.

För PSG:s del var detta den andra förlusten på de sju första omgångarna i ligan denna säsong. Det för oss vidare till frågan:

Hur har PSG:s ligastarter sett ut sedan Zlatan värvades sommaren 2012?

20160924-psg-ligastarter

Vi ser här i summeringen att för första gången sedan Zlatan-värvningen sommaren 2012 har PSG förlorat matcher i ligastarten, och det har alltså hänt efter att Zlatan lämnat för Man United. PSG:s fyra segrar hittills ligger exakt på snittet för fyra senaste säsongerna. Defensivt har man inte presterat lika bra, men räddningsplankan är bästa offensiven hittills.

ANNONS

Vi ser även i duellen Zlatan VS Cavani att spelarna har presterat någorlunda likvärdigt i PSG:s säsonginledningar. I Zlatans Cavani-fria inledning 2012–13 östes 7 mål in på 6 matcher. I Cavanis motsvarighet – den Zlatan-fria inledningen denna säsong – har 6 mål östs in på 6 matcher.

…så att så usel är verkligen inte Cavani i PSG. Edinson. Inte Edison – som han som höll på med glödlampor och så vidare för drygt 100 år sedan.

Ska man behöva vara orolig som PSG-supporter efter denna inledning? Låt oss gå igenom vad som hänt med laget under sommaren. Som vi alla vet kan det ta ett tag att svetsa samman en grupp efter en hel del förändringar…

Hur har PSG förändrat sin breda trupp under sommarfönstret?

Anfallare: Zlatan ut (till Man United) – Rodriguez Jesé in (från Real Madrid)

Mittfältare: ingen tyngre pjäs ut – Grzegorz Krychowiak in (från Sevilla) & Hatem Ben Arfa in (från Nice)

ANNONS

Backar: David Luiz ut (till Chelsea), Lucas Digne ut (till Barcelona) & Gregory van der Viel ut (till Fenerbahce) – Thomas Meunier in (från Club Brügge)

Målvakter: Sirigu ut (till Sevilla från PSG-frysboxen) – ingen ny målvakt in

Tränare: Laurent Blanc ut – Unai Emery in (från Sevilla)

För att sätta förlusterna i ett klarare perspektiv så behöver man studera spelarnas förtroende från tränaren och betydelse för laget senaste tiden. Det plus att vi vet någorlunda bra vilken kapacitet som spelarna besitter. Det är det intressanta. 

Facit förra säsongen i ligan (38 omgångar) för de “tyngre pjäserna” som lämnade PSG denna sommar:

Zlatan: 29 starter & 2 inhopp – 38 mål och 13 assist

David Luiz: 23 starter & 2 inhopp – 1 mål och 2 assist

Gregory van der Viel: 16 starter & 1 inhopp – 2 mål och 3 assist

ANNONS

Sirigu: 2 starter & 1 inhopp

Lucas Digne: utlånad till Roma

 

Förlusten av Zlatan talar sitt tydliga språk. “Ersättaren” (ni förstår hur jag menar) Jesé, 23 1/2 år, från Real Madrid har hittills gjort en start och två inhopp på sju ligamatcher. Jesés facit med Real Madrid i La Liga efter att ha flyttats upp från b-laget Castilla:

2015-16: 28 matcher – 5 mål

2014-15: 16 matcher – 3 mål

2013-14: 18 matcher – 5 mål

Nu är det ju Cavani som kommer att vara den riktiga Zlatan-ersättaren, men hur skall “den gamla Cavani” från Zlatan-epoken ersättas? Jesé känns knappast som en värdig ersättare eller i bästa fall en förbättring, åtminstone på kort sikt.

Med tanke på att de flesta tyngre pjäser från senaste säsongen ändå är kvar, att man fortfarande har “obegränsade resurser” och att man tagit in en ny tränare som vunnit Europa League senaste 3 säsosongerna med Sevilla så måste de höga förväntningarna på PSG kvarstå.

ANNONS

Vad tror ni läsare om denna säsong för PSG?

Publicerad 2016-09-24 kl 09:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto