Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Analys: hur viktigt är El Clasico för lagens tabellplaceringar?

Under de senaste 12 säsongerna så har Barca och Real tillsammans vunnit 11 ligaguld. Som sämst har lagen varsin tredjeplats. I praktiken har dessa två världslag kört ett eget race i ligan med de övriga 18 lagen som statister. Om två eller fler lag i La Liga har samma antal poäng när säsongen är färdigspelad (efter 38 omgångar) så tillämpas en “interntabell”. Den enklare principen inbördes möten går dock snabbare om det endast är två lag på samma poängskörd.

Säsongens första El Clasico i La Liga (i helgen) slutade 1–1 och frågan är om nästa möte kommer att bli avgörande. Anledningen till den frågeställningen är att då och då fliker någon fotbollsexpert in att El Clasico-mötena i ligan är det som avgör vem av Barcelona och Real Madrid som vinner ligan alternativt hamnar högre upp i tabellen än sin motståndare. Är det verkligen så? Ni som läser detta och följer denna blogg har nu lyxen att få svar på detta.

Till att börja med nöjer jag mig inte med de senaste 12 säsongerna som underlag. Jag tar säsongen 1999–2000 som startpunkt och naturligtvis blir senaste säsongen (2015–16) den avslutande i analysen. Det ger ett underlag på 17 säsonger och 34 matcher. Därmed blir det 2000-talets El Clasicon i ligaspelet. Därefter har jag summerat ihop respektive lags poängskörd för varje säsong.

….och här kommer en summering av analysen:

Kontenta #1
Här handlar det om “sexpoängsmatcher” och eftersom det är dubbla El Clasico så blir det ett “tolvpoängsdubbelmöte”. Om Barca slår Real två gånger och hamnar 12 poäng före i tabellen så innebär det att om Real Madrid istället hade vunnit bägge El Clasico så lagen mötts halvvägs och Real Madrid hade snuvat Barca på den bättre tabellplaceringen. Det blir först vid minst 13 poängs skillnad i tabellen som El Clasico spelar ut sin roll. Detta har hänt 4 gånger senaste 17 säsongerna, senast 2012–13. En gång har skillnaden varit 12 poäng (2005–06).

Grovt räknat kommer El Clasico sakna betydelse för vem av Barca och Real Madrid som hamnar högre upp i tabellen i snitt vart 4:e–5:e år.

Kontenta #2
Vid endast två tillfällen senaste 17 säsongerna har lagen slutat på exakt lika många poäng. Första gången var 2006–07 då Real Madrid snuvade Barcelona på ligaguldet tack vare inbördes möten. Andra gången var 2013–14 då Atletico Madrid vann ligan och Barca snuvade Real på andraplatsen tack vare inbördes möten. Med andra ord ganska sällan som El Clasico blir SÅ avgörande.

Kontenta #3
Vid 10 tillfällen senaste 17 säsongerna har det lag som “vunnit dubbelmötet” för säsongens bägge El Clasicon placerat sig bättre i tabellen än sin motståndare. Vid ett av dessa 10 tillfällen tog Real 6 poäng mot Barca och hamnade 18 poäng före i tabellen (2007–08). Hade Real förlorat bägge El Clasico hade man ändå hamnat 6 poäng före Barca. Säsongen 2005–06 då Barca slog Real tabellmässigt med 12 poäng (82 vs 70) vann man med 4–1 poängmässigt i inbördes möten. Hade Real vunnit bägge El Clasico hade säsongsfacit blivit 75 poäng medan Barca hade tagit 78 poäng.

För de övriga åtta tillfällena skiljde det 0–4 poäng mellan lagen hela 7 gånger och den åttonde gången (2008–09) skiljde det hela 9 poäng som inkluderade 6 vunna poäng mot rivalen. Hade Barca förlorat bägge El Clasico 2008–09 så hade Real alltså gått om i tabellen.

Mellan tummen och pekfingret är det alltså bara vid hälften av säsongerna som vinnaren av dubbelmötet placerar sig före motståndaren i tabellen tack vare prestationen i El Clasico. När det skiljer 0–4 poäng mellan lagen så är det så tajt att det behövs knappast några fler matematiska utflykter.

Kontenta #4
Ytterst sällan vinner ena laget “El Clasico-dubbeln”. Senaste 17 säsongerna har det hänt endast fyra gånger. Barca har vunnit “dubbeln” tre gånger och Real har bara en enda sådan att skryta över. Detta i sig gör att El Clasico-utfallen bara skiljer lagen åt om dessa presterar i övrigt ganska likvärdigt totalt sett mot de övriga motståndarna i La Liga. I runda slängar handlar det om 10 av senaste 17 säsongerna.

Kontenta #5
De fyra gångerna när ett lag vunnit dubbeln (Real 2007–08, Barca 2008–09, Barca 2009–10 och Barca 2013–14) så har det laget alltid hamnat före motståndaren i tabellen. Oftast räcker det även till guld. Men 2013–14 räckte det bara till en andraplats, eftersom Atletico Madrid vann.

Övrigt av intresse…
Även oavgjorda möten är sällsynta. Endast 9 kryss på 34 möten senaste 17 säsongerna. 1–1-matchen nu senast i helgen är såklart inte medräknad.

Poängfördelningar per säsong…
6–0: 4 ggr
4–1: 7 ggr
3–3: 5 ggr
2–2: 1 gång

Hemmafacit per lag senaste 17 säsongerna…
Reals hemmafacit: 17m 7 3 7 (24p)
Barcas hemmafacit: 17m 7 6 4 (27p)

Barca har varit det snäppet bättre laget.

SLUTSATS
Hur man än vänder och vrider på det statistiska underlaget och La Liga-tabellerna för varje säsong senaste 17 säsongerna, som kontentorna 1–4 visar prov på, så är det i princip omöjligt att bevisa att det finns några samband med riktiga superkrafter mellan El Clasico och att hamna bättre till i tabellen.

El Clasico är viktiga poäng att bära med sig till tabellen, men definitivt inte så absurt och vansinnigt viktiga poäng. Dubbelmötena slutar så sällan med det mest utslagsgivande 6–0 (eller 0–6) i poäng. Men när det väl gör det så talar det mesta för att det lag som vunnit denna “dubbel” även placerar sig bättre i tabellen.

Vi kan åtminstone fastslå betydelsen av “El Clasico-dubbeln”. 100-procentig garanti är det inte, men chansen är extremt god då vi vet hur det brukar sluta.

Publicerad 2016-12-06 kl 10:01
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons