Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Grafiskt: så mycket gynnas topp 4-ligorna av 4 CL-platser

Ni läsare har säkert redan läst ett antal nyheter, krönikor och blogginlägg om de fastslagna förändringarna för Champions Leagues gruppspel. För er som ännu inte snappat upp det: de fyra bästa ligorna kommer att garanteras fyra lag var i gruppspelet – troligen från och med hösten 2018. Många har varit snabba med att utmåla Serie A (Italien) som den absolut största vinnaren av dessa förändringar. Stämmer detta? Läs klart detta blogginlägg så får ni svaret.

Innan vi gör något förhastat så är det viktigt att påpeka att förändringarna är inte på något vis öronmärkta för att gynna/favorisera just Spanien, Tyskland, England och Italien. Nya upplägget innebär 4 direktplatser till gruppspelet för varje av de fyra bästa ligorna som råkar vara de uppräknade.

Tidigare har en “magisk linje” i princip alltid gått mellan den tredje och den fjärde bäst rankade ligan när det handlar om antal direktplatser till gruppspelet. Nu sätts den istället mellan den fjärde och femte bäst rankade ligan. Vad anser ni läsare, luktar det en stor Italien-favorisering och anas ett stort Italien-hjärta hos de män och finansmän som sitter vid ritbordet för framtidens Champions League?

Så här har de just nu fem bästa ligorna rankats efter varje europacupsäsong som har varit grundande för antalet lag till kvalet och direktplatser till gruppspelet:

20161213-ligarankingar-toppligor

Vi ser här att de just nu fyra bäst rankade ligorna har i en väldigt stor utsträckning “prenumererat” på dessa placeringar sedan gruppspelet infördes i Champions League. Några undantagsår har vi för England och Tyskland. Spanien på plats 5 efter säsongen 1993–94 var säsongen före första CL-gruppspelet.

Frankrike har under hela 2000-talet mer eller mindre legat precis utanför topp 4. Efter några säsonger på plats 6 är man nu åter på plats 5, men det krävs en hel del sportsliga framgångar för de franska lagen i CL och EL de kommande säsongerna för att gå om Italien som samtidigt måste prestera något klenare än vad vi är vana vid senaste säsongerna.

Hur kommer det sig då att de så kallade “männen” valde att favorisera Italien men inte Frankrike? Det vi kan anta är att de nya förändringarna kommer att försvåra för Frankrike att nå en topp 4-placering på UEFA:s ligaranking. Detta under förutsättning att lagen från de fyra bästa ligorna sköter sina kort rätt.

Låt oss nu ta en titt på hur många lag som de fyra bäst rankade ligorna har fått in CL-gruppspelet sedan starten hösten 1994 (CL startade tidigare men gruppspelet infördes lite senare):

20161213-antal-cl-lag-spanien

Innan hösten 1999 lyckades Spanien i princip maximalt bra med sina deltagande lag i Champions League, sett till den tidens få antal välkomna lag. Sedan hösten 1999 då fyra lag från en liga blev möjligt har Spanien under 18 höstar fått in 70 av maximalt 74 möjliga lag i gruppspelet, vilket innebär ett snitt på 3,89 spanska lag/gruppspel. I de 10 senaste gruppspelen i Champions League har Spanien snittat exakt 4 lag per säsong/upplaga.

20161213-antal-cl-lag-tyskland

Tyskland har precis som Spanien endast fyra kvalmissar. Tyskland är inte särskilt långt efter Spanien i Champions League. Ni ser själva på diagrammet hur nära Tyskland är Spanien.

20161213-antal-cl-lag-england

Premier League har alltså ställt ut exakt 4 lag i snitt, och aldrig sämre än 4 stycken, de senaste 13 säsongerna. De senaste 15 säsongerna har Premier League ett väldigt högt snitt med antalet lag i gruppspelet.

20161213-antal-cl-lag-italien

…och nu kommer vi till det mest intressanta: Italien! Av någon underlig anledning har kvallagen ofta haft oflyt – till och med mot svenskt motstånd: Helsingborg med “San Siro-Sven” var skyldig den där gången sommaren/sensommaren 2000. Efter de 5 senaste höstarna har vi börjat vänja oss vid i princip bara 2 stycken italienska lag i gruppspelet.

***

Antal säsonger med minst 4 lag i CL-gruppspelet:

Spanien: 15 stycken (senaste 17 åren)
England: 13 stycken (senaste 15 åren)
Tyskland: 6 stycken (varav 4 stycken senaste 5 åren)
Italien: 7 stycken (länge sedan senaste gången)

Italien hade 4 lag i gruppspelet hela 7 gånger på 8 år (2002–2009). Dessutom har Italien missat chansen till 4 lag i gruppspelet totalt 6 gånger.

***

De fyra senaste säsongerna har Spanien, Tyskland och England alltid haft minst 4 lag var i gruppspelen. Att tilldela dessa ligor fyra garanterade platser till CL-gruppspelet kommer inte att innebära några större förändringar mer än att man ger ytterligare enstaka lag lyxen att kunna budgetera för kommande hösten redan efter avslutad säsong i slutet av maj eller början av juni – istället för efter CL-kvalet som avslutas i slutet av augusti.

För Spaniens, Tysklands och Englands del byts deras 3+1 gruppspelsplatser ut mot 4 garanterande platser. För Italien förvandlas de i praktiken 2+0 gruppspelsplatser (i teorin: 2+1) till 4 garanterade platser.

Spanien, Tyskland och England kommer i praktiken inte tjäna något alls på UEFA:s förändringar. Det är verkligen Italien som gynnas av att curlas lite extra av UEFA-männen. Exakt hur mycket är svårt att sia om på förhand, men det realistiska är att Italien inte ska behöva sjunka ner till en femteplats på ligarankingen och bli omsprungen av Frankrike.

***

Vad tycker ni läsare, är det bra att UEFA ger Italien en hjälpande hand? Eller tror ni att detta kan fungera som “en morot” för franska att göra en jättesatsning för att gå om Italien och bli fyra på ligarankingen?

Publicerad 2016-12-13 kl 08:11
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons