POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Cupens gruppspel: maximalt 4 skrällgäng kan nå kvartsfinal

Jag uppmärksammade i dagarna inför den avslutande omgången att det står helt klart att vi kommer få 3 lag från Allsvenskan och 1 lag från Superettan till kvartsfinal i pågående säsongen av Svenska Cupen. Nu under lördagen har hälften av matcherna i omgång 3 spelats och det står nu klart att åtminstone 4 allsvenska lag och åtminstone 2 skrällgäng är klara för kvartsfinal.

Den matchen jag “lobbade” förut för var “Degen” mot Brommapojkarna på Stora Vallas naturgräs, där “Degen” tog ledningen med 1–0 i 68:e, men därefter stod plastgräslaget BP med Olof “Skägget” Mellberg som tränare för en maktdemonstrationsvändning med fyra mål från och med 70:e minuten och vann därmed med 4–1. BP:s svar på Barcelonas Pique (Polo!) var det som gjorde 2 av målen och han gjorde även mål mot Djurgården.

Så här ser det ut just nu med andelen skrällgäng som gått vidare från gruppspelen från och med 2013 då nuvarande upplägget (höst-vår) infördes:

Läs diagrammet ovan så här: “2013” innebär gruppspelet under säsongen 2012-13. 2017 innebär såklart gruppspelet för säsongen 2016-17.

Och om man går bakåt i tiden och inkluderar näst senaste upplägget i cupen (vår-höst och inget gruppspel):

För er som undrar över Svenska Cupen 2012: Efter finalen hösten 2011 blev det en omläggning till höst-vår. Säsongen 2012/13 startade sommaren 2012. Av någon anledning valde man att inte köra en bantad variant av cupen för våren 2012, alternativt att köra cupen 2012 samtidigt med cupen 2012/13 så att senare delen av cupen 2012 krockar med inledningen av cupen 2012/13.

Klara lag just nu för kvartsfinal under säsongen 2017 baserat på serietillhörighet säsongen 2017:

Allsvenskan (4 st): IFK Norrköping & IFK Göteborg – plus Östersund/Hammarby samt Häcken/Örebro.
Superettan (2 st): Brommapojkarna & Trelleborg.

De två återstående lagen avgörs i direkt avgörande matcher under söndagen 5 mars 2017: AIK–Dalkurd samt Elfsborg–Falkenberg. En minst sagt liiiiiten chans finns för Superettanlaget Värnamo: Elfsborg och Falkenberg måste spela oavgjort samtidigt som Värnamo måste utklassa Ytterhogdal med minst 4 måls segermarginal.

Så här sänds de direkt avgörande matcherna (för lag till kvarten baserat på serietillhörighet) under söndag 5 mars 2017:
Kickoff 14:00 Värnamo–Ytterhogdal: C More Stream
Kickoff 14:00 Elfsborg–Falkenberg: C More Live & C More Stream
Kickoff 16:00 AIK–Dalkurd: C More Fotboll & C More Stream

För övriga matcher, se tvmatchen.nu.

***

Hittills har inget lag i gruppspelet nått full pott efter 3 omgångar, men imorrn söndag har vi tre lag som har den chansen: AIK, Häcken och Östersund. De lag ur denna nämnda trio som vinner sina respektive matcher kommer att tillhöra den bättre halvan av de 8 kvartsfinalklara lagen vilket innebär hemmaplansfördel vid lottningen inför dessa utslagsmatcher.

När det gäller lottningen till semifinalerna får de först dragna lagen hemmaplansfördel. För finalen utses hemmalag genom fri lottning. Den kommer att spelas det framlottade hemmalagets ordinarie hemmaplan.

***

Så här spelas resten av Svenska Cupen 2016/17 för herrar:

11–12 mars — kvartsfinaler (helg)
18–19 mars — semifinaler (helg)
13 april — final

Observera att finalen spelas på en torsdag och inte under en helg! Den kommer att spela på en av finallagens ordinarie hemmaplan.

***

Rätt intressant med SvFF:s föreskrifter för Svenska Cupen för herrar och damer 2016/17 när det gäller arenakrav (ni som vill läsa allt har det PDF-dokumentet här). Axplock av dessa punkter som har med statistik att göra:

1 — “Det ska finnas toaletter för kvinnor och män inom anläggningen med föredelningen minst en toalett per 200 åskådare.” (Om finalen blir AIK–Göteborg på Friends och fullsatt med 50 000 åskådare så måste det finnas 50 000 / 200 = minst 250 toaletter.)
2 — “Anläggningen ska vara utrustad på så sätt att en internetanslutning om 2 Mb/uppström möjliggörs.” (Kontrolleras detta verkligen? Denna punkt lär dispens vara möjlig för, speciellt i kvalmatcherna inför gruppspelet.)

I augusti 2012 när Friends Arena ansågs vara klar gick man ut med denna information: “Toaletter saknas inte; totalt finns det 724 stycken, 392 urinoarer och 519 handfat.” Med andra ord kommer Friends Arena klara av den punkten på arenakrav.

***

Stora frågan: vilken svensk arena för elitfotboll tycker ni har den bästa respektiva sämsta toaletten? Någon som minns Råsundas gamla pissoarer och är glad att slippa dessa?

Lilla frågan: vad tycker ni om finaldatumet och veckodagen för cupfinalen?

Publicerad 2017-03-04 kl 22:14
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå