POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

31243 = storpublik på Friends?

Så här skrev Svenskfotboll.se (SvFF) i sin matchrapport efter Sverige–Vitryssland på den tidigare delen av lördagkvällen: “Storpubliken på Friends Arena fick se Sverige ta ett bastant grepp om matchen från ruta 1″. Hela rapporten finns här att läsa. Återstår att se hur länge denna formulering får leva vidare hos SvFF.

Det var 31 243 tappra personer som – med stor heder – svek (läs: dissade) TV-sändningen och det förmodade lördagsmyset eller sportbaren till förmån för nationalarenan för herrfotbollen för att förhoppningsvis se en ny 3-poängare och ett litet steg mot VM 2018 i Ryssland.

Svenskfotboll.se har i skrivande stund inte rapporterat någon publiksiffra. Samma sak för UEFA och FIFA samt SVT Text-TV. Livescore meddelar “30 000”. Expressen Sport meddelade 31 243, så den kör vi på här i bloggen!

Så här står sig publiksiffran för matchen mot Vitryssland mot alla tidigare landskamper på Friends Arena:

Detta var alltså den fjärde sämsta publiksiffran på Friends Arena för Sveriges A-landslag när det gäller tävlingsmatcher. Den fjärde sämsta av totalt 14 stycken sådana. 10 gånger tidigare har vi sett en bättre publiksiffra. Vid 2 av dessa 10 gånger var det drygt 32 tusen vilket är i nivå med dessa drygt 31 tusen. Bland de övriga 8 har vi Holland 36 tusen samt 7 tillfällen med “knappt 50 tusen”.

Så kära SvFF, 31 tusen på Friends är inte “storpublik” som ni själva anser att det är. Det var ganska länge sedan Råsunda lämnades och rivdes. Det är nya tider nu!

Vad anser ni läsare om SvFF:s påstående om “storpublik”?

Så här har snitten sett ut per år (för 2017 har endast 1 landskamp spelats):

Nästa landskamp på Friends är kvalmatchen mot Frankrike i juni. Med rimliga biljettpriser och en bra utförd marknadsföring – och tur med vädret (snälla snälla John Polman, Snygg-Nils eller Väder-Madde!!!) – finns det goda möjligheter till en bra bit över 40 000 nyfikna blågula fotbollshjärtan att befolka nationalarenan. I så fall blir det den bästa publiksiffran sedan EM-playoffen mot Danmark i slutet av 2015.

…eller kan de drygt 49 tusen mot Danmark överträffas mot Frankrike?

Sist så blir det en hemmamatch mot Luxemburg i oktober. Troligen lite småkyligt. Om Sverige ligger bra till i kvaltabellen kan vi nog se en skaplig publiksiffra, men räcker detta till att klassa den som “storpublik”?

***

Totalt har Sveriges A-landslag spelat 22 landskamper på Friends. 14 segrar, 3 kryss och 5 förluster. Förlusterna har varit mot: Argentina, Tyskland (vann VM 2014), Portugal (vann EM 2016), Belgien och Österrike. Med lite distans till dessa förluster är det knappast någon större skam eller skandal. Totala målskillnaden är nu 46–26 och i 10 av dessa 22 landskamper har nollan hållits.

63,6 procent segrar – 13,6 procent kryss – 22,7 procent förluster. Totalt 99,9 procent, på grund av avrundade procentsatser.

77,3 procent förlustfria matcher – 22,7 procent förlustmatcher. Nu blev det 100 procent!

***

4–0 mot Vitryssland innebar för övrigt att Sverige har gjort ett nytt rekord i största segermarginal på Friends. Tidigare rekordet delades av “Party-Janne” (3–0 mot Bulgarien i oktober 2016) och Hamrén (3–0 mot Montenegro i juni 2015). Party-Janne tangerade alltså den bästa segermarginalen i förra landskampen och satte nytt rekord i denna. 7–0 och 6 poäng totalt för de 2 senaste landskamperna på Friends, eller 8–1 och 7 av 9 poäng för Party-Jannes samtliga landskamper på Friends.

Glöm inte bort att i FIFA-tävlingar som VM-kvalet är det målskillnaden som går före inbördes möten om 2 eller fler lag hamnar på samma poäng i kvalgruppen. Därför är varje extra mål viktigt i alla matcher. Oavsett om man leder med exempelvis 1–0 eller 5–0 är det viktigt att kämpa för att göra ytterligare mål.

***

Börjar Friends Arena bli allt mer “Sveriges borg” där det kommer bli svårt för samtliga motståndare att vinna?

 

Uppdatering (kl 18:35) – förtydligade formuleringen kring “TV-sveket” (i positiv anda) som missförstods vilket med facit i hand förtjänade att förtydligas. Dessutom har Svenskfotboll under dagen lagt in publiksiffran (31 243) i sin matchrapport.

Publicerad 2017-03-26 kl 00:27
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå