POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nytt publikrekord att vänta för Allsvenskans hemmapremiär?

Nu på lördag den första april drar den äntligen igång efter ett långt vinteruppehåll: Allsvenskan 2017. Vi är otroligt många som har längtat efter detta sedan Allsvenskan 2016 “stängde butiken” tidigt i november. Inom kort är de nästan 5 månadernas väntan äntligen över.

Klockan 13:00 på lördag är det avspark i den första matchen i Allsvenskan 2017 och där möts två av seriens absoluta tungviktare: IFK Göteborg och Malmö FF på Ullevi. Det ser ut att bli en välfylld arena då det har förköpts 32 400 biljetter. Detta kan jämföras med IFK Göteborgs hemmapremiär förra året då drygt 14 500 personer kom – men då var det Gamla Ullevi med betydligt mindre publikkapacitet.

Det blir därmed minst en fördubbling för IFK Göteborgs del. Hur kan det tänkas gå i de övriga 15 hemmapremiärerna med publikfester, samt vad blir det sammanlagt för alla allsvenska klubbar? Låt oss först ta en titt på de senaste årens utveckling:

Allsvenskan 2016 lockade totalt 184 729 personer över de 16 hemmapremiärerna, vilket är rekord sedan 2001 som kartläggningen ovan visar. Den långsiktiga trenden är att Allsvenskan lockar fler och fler personer till matcherna, även om det inträffar några hack i kurvan ibland samt katastrofåret 2010.

Faktorer som bidragit till ökad totalsiffra på senare år är utökningen från 14 till 16 lag, samt att de tre stora 08-klubbarna har flyttat in till nya arenor med plats för cirka 15 000 fler åskådare än i deras gamla arenor. Även på andra håll i landet har flera av arenorna fått ett lyft.

Stora frågan: lockar Allsvenskan minst 200 000 personer totalt i årets hemmapremiärer?

AIK lockade nästan 23 500 till Friends Arena i förra årets hemmapremiär och det återstår att se hur många som kommer till årets hemmapremiär. Här finns det en rejäl uppsida då arenan klarar cirka 50 000 åskådare vid fotbollsmatcher.

Djurgården som lyckats värva de stora namnen Kim Källström och Jonas Olsson under försäsongen lockade drygt 15 100 personer till hemmapremiären förra året. Just nu är det över 22 000 sålda biljetter och prognosen enligt klubbens Jonas Riedel (media & kommunikation) är kring 28–29 tusen som publiksiffra vilket är så nära fullsatt som möjligt. Här blir det nästan en fördubbling.

Hammarby med nästan 32 000 i hemmapremiären förra året meddelar i skrivande stund via hemsidan att endast strax under 900 biljetter finns kvar. Med tanke på att Tele2 Arena har möjlighet att med extra mycket vilja & kärlek knöka in maximalt kanske 31–32 tusen personer så lär Hammarby fixa en publiksiffra för hemmapremiären kring förra årets motsvarighet och det är riktigt bra. Tyvärr kommer Hammarby inte kunna bidra till att höja den totala publiksiffran för de 16 hemmapremiärerna i år.

Malmö FF lockade drygt 21 tusen i förra årets hemmapremiär. Just nu är drygt 15 tusen biljetter sålda till årets hemmapremiär som avslutar omgång 2 den 11:e april, så det finns nog goda möjligheter till att nå förra årets siffra eller öka något.

De flesta lag som är kvar från förra året ser ut att ha vind i seglen. Men hur blir det för nykomlingarna som ska ersätta de lag som åkte ur?

Publiksiffror för hemmapremiärer 2016: de lag som åkte ur serien

Helsingborg: 6214
Falkenberg: 5326
Gefle: 3344
Totalt: 14 884

Hur bra kan nykomlingarna 2017 locka publik till hemmapremiärerna?

Sirius: lär kompensera bortfallet av Helsingborg (drygt 6000)
Halmstad: snittat drygt 6000 i sina 14 allsvenska hemmapremiärer sedan 2001. Chansen är mycket god att överträffa Falkenbergs 5326 förra året i hemmapremiären.
AFC Eskilstuna: något av ett frågetecken, men laget borde väl ändå slå sin egen hemmapremiärsiffra förra året på 632 personer? Hemmaarenan Tunavallen har en kapacitet för 6000 personer.

Knappt 15 tusen åskådare skall de tre nykomlingarna försöka nå och det borde dessa tre nya lag tillsammans kunna greja.

Summering

Efter insikten att nykomlingarna lär locka ungefär lika mycket publik som de tre lagen som åkte ur serien förra året, så kan vi bygga på med IFK Göteborgs bidrag på drygt 20 tusen fler, Djurgårdens drygt 10 tusen fler och att Hammarby behåller sin imponerande publiksiffra från förra året. Om vi bara låtsas att övriga 10 lag behåller sin publik från förra året så når vi cirka 215 tusen. Ur denna grupp på 10 övriga lag finns AIK och Elfsborg som också borde kunna ge fina bidrag. Malmö FF borde kunna nå förra årets siffra.

Det ser minst sagt lovande ut.

Det är fullt realistiskt att det kommer över 200 000 personer totalt till de 16 hemmapremiärerna.

Allsvenskan går in i sin helt klart hetaste säsong på 2000-talet!

***

Vad är ni läsare mest nyfikna på för slags allsvensk statistik?

Publicerad 2017-03-30 kl 17:47
Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå