Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Med 2 hemmapremiärer kvar: 180 tusen åskådare hittills

Oj oj oj vilken golftävling som avslutades på söndagskvällen! Därav sent inlägg. Hoppas att ni som är nattugglor gillar det. Har vi även någon bagare eller ett morgontidningsbud som också följer bloggen? Kommentera gärna i så fall!

…Patrik “Bagarn” Rosengren med förflutet i Mjällby och Kalmar FF gills inte 🙂

Det råder fortsatt högtryck på Allsvenskan årgång 2017, vilket vi alla förhoppningsvis är otroligt glada över. Jag har några gånger tidigare försökt spå hur troligt det är med dels nytt rekord i modern tid för hemmapremiärerna men även för att komma över den halvt magiska nivån 200 000. Det ser ut som att jag får rätt i bägge prognoserna.

Efter söndagens matcher där Hammarby var det tyngsta bidraget med drygt 30 tusen åskådare i deras hemmapremiär på Tele2 Arena är vi nu uppe i 180 119 åskådare efter 14 av 16 hemmapremiärer. Så här ser läget ut just nu och det ska jämföras med senaste årens siffror efter 14 av 14 respektive 16 av 16 hemmapremiärer:

Kvar på programmet för hemmapremiärerna är följande:

Måndag 10 april – Elfsborg vs AIK (förköp söndag kväll: ingen uppgift)
Tisdag 11 april – Malmö FF vs GIF Sundsvall (förköp söndag kväll: 17 720 biljetter)

För att nå totalt 200 000 åskådare för de 16 hemmapremiärerna behövs 19 881 åskådare. De fyra senaste åren har MFF haft mellan 19 383 och 22 337 åskådare i hemmapremiärerna. Elfsborg har haft 8 869 – 15 861 under samma period. Hur många som dansar in på arenorna återstår att se. Men allt talar för att vi kommer att spränga 200 000-vallen för de 16 hemmapremiärerna sammanlagt.

Blir det till och med över 210 tusen?

***

Hur blev nettot för de lag som åkte ur Allsvenskan 2016 och de som ersatte till Allsvenskan 2017?

— Allsvenskan 2016, hemmapremiärpublik —
Helsingborg 6214
Falkenberg 5326
Gefle 3344
Totalt 14 884

— Allsvenskan 2017, hemmapremiärpublik —
Sirius 7248
Halmstad 5223
AFC Eskilstuna 4611
Totalt 17 082

Nykomlingarna detta år hade tillsammans nästan 15% (eller 2198) fler åskådare än de lag som åkte ur förra året totalt sett för hemmapremiärerna. Strongt!

***

Någon undrade nyligen över låga siffran år 2010 och fick svar på det i en kommentar, men fler kanske också undrar och det berodde till stor del på kombinationen att Sverige hade en sträng och ihållande vinter och att seriestarten var så tidigt lagd. För Djurgårdens del i diagrammet är lagets första hemmamatch med publik medräknad (ca 7200 personer kom), och inte den med med spel inför tomma läktare.

***

Svar på tal om “svensklaget” Rijeka med 40 raka ligamatcher utan förlust: någon svensk klubb borde faktiskt kunna ha den ekonomiska möjligheten att värva en av deras bättre spelare. Exempelvis Malmö FF som ska kvala till Champions League, och speciellt om laget når gruppspelet i CL eller EL och att Rijeka inte gör det. Helt omöjligt kan det ju inte vara för någon av de svenska klubbarna med störst ekonomiska muskler. Men knappast så att “Bollklubben”, J-södra och “Giffarna” lär ha en sådan möjlighet.

Publicerad 2017-04-10 kl 02:24
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto