Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Malmö FF:s inledning år 2017: tangerat mästarlagsrekord

Statistikbloggen

En titt på tabelltoppen som de 15 avundsjuka allsvenska konkurrenterna lär göra visar följande rad:

1 Malmö FF 13m 9 3 1 23–12 (+11) 30p

Tvåan har följande rad:

2 IFK Norrköping 13m 8 3 2 21–12 (+9) 27p

Därefter hittar vi övriga lag på 22 poäng och sämre. Ingen konkurrent i serien kan alltså se till att ha presterat bättre än MFF vid 13 omgångar i år. Och en sak är säker nu efter att ha jämfört Malmö FF:s inledning med tidigare för mästarlag: inget annat tidigare mästarlag sedan 1993 har presterat bättre än 30 poäng efter att 13 matcher har spelats.

IFK Göteborg nådde 29 poäng åren 1993 och 1994, och därefter skulle det dröja till 2008 innan något annat lag tangerade prestationen. Det var “laget med massor av brassar och massor av bröder Elm” (Kalmar FF). Men fortfarande stod sig rekordet på 29 poäng efter 13 omgångar.

ANNONS

Tills säsongen 2012.

Då hade det blivande mästarlaget Elfsborg krigat ihop 10 segrar, aldrig förlorat och förlorat 3 gånger vilket innebar 30 poäng och nytt rekord i modern tid. Påpekas bör att Elfsborg nådde dessa 30 poäng redan efter 12 omgångar och det rekordet är laget ensam innehavare av än idag. Elfsborgs 13:e match 2012 blev den tredje förlusten för säsongen.

Elfsborg skulle dock inte få vara ensam om det rekordet särskilt länge.

För därefter började allt att stämma för Malmö FF. Ett gäng nya SM-guld och 2 raka gruppspel i Champions League. Malmö FF har nu i år tangerat Elfsborgs rekord på 30 poäng efter 13 omgång inte bara 1 och inte bara 2 utan hela 3 gånger: 2014, 2016 och 2017. Med tre olika tränare från tre olika länder: Åge Hareide (Norge), Allan Kuhn (Danmark) och MP (Sverige).

***

ANNONS

Nu är ju inte en tangering av poängrekordet för mästarlag vid omgång 13 en 100-procentig garanti för att Malmö FF kommer att ro hem SM-guldet i år (också), men det ser minst sagt ganska ljust ut.

***

Poängrekordet för mästarlag vid omgång 14 sedan 1993 är: 33 poäng, och det har bara hänt en enda gång och det av Malmö FF år 2014. MFF måste slå Häcken borta på lördag den 8:e juli för att tangera sitt eget mästarlagsrekord. Lyckas MFF med detta finns chansen att slå nytt poängrekord efter 15 spelade matcher.

***

Mer intressant kring Malmö FF: samtliga av lagets fyra senaste tränare har vunnit varsitt SM-guld. Dessa är Rikard Norling (14-lagsallsvenskan), Roland Nilsson, Åge Hareide och Allan Kuhn. Roland Nilsson har vunnit SM-guld med bäst poängskörd (67) under 16-lagsallsvenskan och dessa 67 poäng är inte bara rekord för MFF utan även för samtliga lag i 16-lagsallsvenskan sedan 2008.

ANNONS

Stora frågan: Kan MP och hans MFF vinna SM-guld i år med nytt poängrekord, dvs 68 poäng eller mer? Eller sätter europakvalet och eventuellt gruppspel käppar i hjulen för den allsvenska prestationen? Vad tror expertpanelen?

Publicerad 2017-07-02 17:47

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto