Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Halvtidsmästare i Allsvenskan ’08–’16: garanti för SM-guld?

Statistikbloggen

Hur det än går i resterande matcher för att omgång 15 i årets Allsvenskan skall bli färdigspelad så kommer Malmö FF att vara serieledare. Inte bara serieledning utan serieledning med god marginal. Hur god marginalen blir återstår att se när omgången är färdigspelad, vilket beror på AIK. Det kommer handla om 6–7 poängs serieledning för MFF vilket i sämsta fall innebär en tangering av poängledning när halva Allsvenskan är spelad sedan 16-lagsformatet infördes 2008.

Istället för att gör den tråkiga uppställning och visa år efter år hur det gått för serieledarna i halvtid så drämmer vi till med en sortering av poängskörd i halvtid (“HT”) från högst till lägst vilket ger denna tabell:

32 poäng eller bättre för en serieledare i halvtid har alltså alltid slutat med laget har tagit SM-guld. 31 poäng har lett till antingen SM-guld eller “stora silvret”. Ytterst sällan sker en total genomklappning under hösten för en serieledare i halvtid. Det skedde 2013 för Helsingborg (HeIF, Hammarby = HaIF).

Om man lutar sig mot statistiken så ska det bara bli SM-guld i år för Malmö FF.

ANNONS

***

Åren 2009, 2010, 2013 och 2015 har lag bakom serieledaren vid halvtid seglat upp som mästare efter 30 omgångar. Den största positionsmässiga upphämtningen har AIK stått för: från femma till ledare (+4 placeringar). Men det var år 2009, vilket är det året som vi hade en serieledare med minst antal poäng vid halvtid.

Så här har mästarlagen åren 2008–2016 presterat fram till halvtid i serien:

***

Vad tror ni läsare: är Allsvenskan 2017 redan avgjord? Eller ska Norrköping/AIK “förstöra festen” för Malmö FF?

Publicerad 2017-07-16 13:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto