POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Förslag: låt Allsvenskans lag slippa cupens onödiga playoff!

Det krockar. Svenska Cupen och europakvalet. Östersund kunde tyvärr inte spela sin cup-playoff på grund av krock med Europa League. Och ni kan säkert det klassiska uttrycket “störst går först” och det gäller ju även här: när Europa och inhemsk cup krockar så går Europa före.

Låt oss påminnas om säsongen 2015–16 av Svenska Cupen då Malmö FF skulle ha mött Götene i playoffen i augusti. Men det passade inte på grund av Europa. MFF lyckades kvala in till CL-gruppspelet och fick möta Zlatans PSG, Ronaldos RMA och “det där Donetsk”. Vilken match prioriteras av RMA-MFF eller Götene–MFF? Svaret är så enkelt.

Så när spelades den senarelagda matchen Götene–MFF? 8:e november! Som jämförelse spelades sista omgången av Allsvenskan 2015 den sista oktober. Det är ju inte vettigt för fem öre med så senarelagda matcher.

I praktiken – i princip statistiskt säkerställt – går ändå alla allsvenska lag vidare till gruppspelet, så varför ska vi då ha kvar detta playoff?

Så här ser läget ut just nu för de 16 allsvenska lagen och deras “cup-status”:

Nu åkte förvisso Eskilstuna (inte Eskilsminne) ut men det krävdes förlängning. Knappast storstryk med 7–0 under ordinarie tid för “E-tuna”. Med lite mer av det rätta flytet hade E-tuna vunnit.

Låt därför de 16 allsvenska lagen få 16 direktplatser till de 32 platserna i cupens gruppspel. Lagen som hamnar på plats 1–8 i Allsvenskan läggs i seedningsgrupp 1 medan platserna 9–16 innebär seedningsgrupp 2. Snarlikt dagens upplägg, med skillnaden att gällande upplägg saknar garantier till de allsvenska lagen.

Om 16 av 32 platser i gruppspelet öronmärks för de allsvenska lagen, så kommer det finnas 16 platser kvar för lagen från Superettan och lägre divisioner. Det kommer högst troligt innebära att vi får in en mängd olika lag från lägre divisioner än Superettan till gruppspelet. Dessa lag från lägre divisioner skulle kunna garanteras två allsvenska motståndare i gruppspelet om små enkla & smarta justeringar görs i cupens upplägg.

Vi har faktiskt även sett hur UEFA håller på att förändra Champions League lite smått: där de bäst rankade ligorna kommer få ännu fler lag raka vägen in i gruppspelet och slipper kvala. Jag gjorde en genomgång av detta förut. Repris på grafiken kommer här:

I det gamla blogginlägget finns liknande diagram även för Premier League med mera.

Men vi ser här ovan att: vad är poängen med dessa kvalmatcher när de spanska lagen ändå i princip alltid kvalar in?

Att göra något motsvarande för Svenska Cupen skulle förmodligen inte skada. Sedan kan man diskutera när gruppspelet skall spelas och kanske till och med förlänga det så att alla möter alla både hemma och borta? Då kan lag som Ytterhogdal få två av sina hemmamatcher mot allsvenskt motstånd i början av november om det anses mer fördelaktigt än februari/mars med hänsyn till spelduglig arena. Då får dessa “exotiska” lag garanterade besök av två allsvenska klubbar och möjligen även ett skapligt lag från Superettan – samt att få spela borta mot dessa. Jämför det med dagens upplägg där de allsvenska klubbarna skickar iväg sina B-lag till de “exotiska orterna” och bara göra sitt dagsverke och åka hem med ett avancemang till gruppspelet.

***

Vad känner ni läsare? Vore detta något?

Eller någon som sitter på en brutalt genial idé om hur cupen borde spelas?

———-

Fotnot: förslaget i detta blogginlägg är ett personligt sådant.

Publicerad 2017-08-23 kl 23:25
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto