Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

45v

Inför Vitryssland–Sverige 18:00 - borta bra men hemma bäst

Efter “den feta smockan i nyllet” borta mot Bulgarien i torsdags kväll där en nästan 50 år lång förlustfri svit bröts och förmodligen att även chansen till gruppsegern i kvalgruppen slängdes ner i Sverkers berömda soptunna – så är det bara seger som gäller borta mot Vitryssland tidigt i kväll.

Men hur har det gått mot Vitryssland? Hur brukar det gå? Så här har det gått för Sverige mot Vitryssland genom alla år:

Ingen större mängd inbördes möten som man kan se av sammanställningen. Jämför detta med de drygt 100 landskamperna mot Norge och drygt 100 mot Danmark som Sverige har på sitt CV.

Totalt har Sverige spelat 4 landskamper mot Vitryssland och vunnit samtliga. 12–2 är målskillnaden i svensk favör.

Kollar man på enbart bortamatcherna så har Sverige bara vunnit med uddamål. Ganska knappa segrar. Tittar vi på kvalet till VM 1998 i Frankrike (som Sverige inte nådde) blev det en vinst med 4 plusmål hemma och uddamålsseger borta. Även i detta pågående kval blev segermarginalen hemma 4 bollar och det kommer förmodligen vara så att svårighetsgraden att vinna borta har ökat.

Hemma har Sverige vunnit med 5–1 och 4–0, totalt 9–1. Borta har det blivit 2–1 och 1–0, totalt 3–1. Med andra ord: borta bra men hemma bäst.

***

Kvällens landskamp kommer att spelas på den sprillans nya Borisov Arena. Den är faktiskt nyare (2014) än både Kompisvallen (2012) och Telekomvallen (2013) i Stockholm. Däremot har Borisov Arena en klart mindre kapacitet för åskådare. Drygt 13 tusen personer kan pressas in på läktarna vilket innebär att den är något klenare än Stockholms Stadion. Både BATE Borisov och Vitrysslands landslag använder Borisov Arena.

Så här har Vitrysslands landslag presterat hittills i sina hemmamatcher i EM- och VM-kval, samtliga matcher på Borisov Arena…

— Kval till EM 2016, kronologisk ordning —

Ukraina: 0–2
Slovakien: 1–3
Spanien: 0–1
Luxemburg: 2–0 (seger)
Makedonien: 0–0

— Kval till VM 2018, kronologisk ordning med datum —

2016-09-06 — Frankrike: 0–0
2016-10-10 — Luxemburg: 1–1
2017-06-09 — Bulgarien: 2–1 (seger)
2017-09-03 — Sverige: ?
2017-10-07 — Bulgarien: ?

För de sex senaste hemmamatcherna i EM- och VM-kval har Vitryssland släppt in endast 3 mål. Då har landet ändå mött jättar som Spanien (0–1) och Frankrike (0–0).

Dock endast två segrar hittills på 8 försök i kvalsammanhang. Så det handlar inte om någon vinstmaskin som är van att vinna och ovan att förlora. Totalt är det 2 segrar, 3 kryss och 3 förluster på nya Borisov Arena.

Fem raka kvalmatcher hemma utan förlust för Vitryssland.

***

Hur ska man då bära sig åt för att kolla på matchen?

Avsparkstiden är 18:00 svensk tid. Som vanligt har tjänsten tvmatchen stenkoll. Men den här gången är det en riktig specialare med “kanalpropagandan”. Den svenska marknaden för tv-distribution är uppdelad i två läger: firma Boxer-comhem står för knappt 40 procent och övriga står för drygt 60. Beträffande denna landskamp kommer 40 procent av svenska hushållen inte kunna ta in matchen på normalt sätt.

“DNS”, med den sändande TV-kanalen i stallet, gör matchen tillgänglig gratis och utan krav på konto via livestream på internet, men det gäller att vara lite mer tekniskt bevandrad för att smacka upp live-streamen på den där stora platt-teven i hemmet.

Förhoppningsvis är detta den absolut sista gången som det uppstår sådana här situationer där TV-tittarna blir blåsta på möjligheten att kolla på matchen via klassisk hederlig tablå-TV-apparat.

Publicerad 2017-09-03 kl 13:09
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER