Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

44v

Så blir nästa FIFA-ranking - Tyskland ny världsetta

Nu efter att landskampsfönstret är avverkat går många runt och bara väntar på att nästa FIFA-rankinglista skall släppas om 7 dagar, det vill säga nästa torsdag den 14:e september.

Men redan nu går det ändå att göra en träffsäker prognos över hur september-rankingen kommer att se ut. Fotbollskanalens sammanställning (dvs undertecknad) har gjort detta så att bloggens läsare får något extra trevligt till en vanlig gråsdaskig torsdag:

Vi ser först och främst att Sverige kommer att tappa. Hade Sverige istället lyckats spela oavgjort mot Bulgarien, säg 2–2 och aldrig släppt in det där 2–3-målet så hade Sverige “bara” tappat till plats 20 istället för att tappa till plats 23 som allt talar för att det blir. Seger mot Bulgarien istället för stryk? Ja, då hade Sverige avancerat till plats 18 och nästan gått om Italien.

Italien blir stora förloraren på nästa rankinglista efter förlusten mot Spanien.

En seger för UEFA-länder i VM-kvalet innebär att man tar siffran 7,425 (kommer från 3 x 2,5 x 0,99) och multiplicerar detta med hur många rankingpositioner motståndarlaget har ner till 200-strecket. Ju bättre rankat lag desto mer poäng ger en seger. En förlust ger noll poäng. Därefter räknar man ihop resultaten från de 4 senaste åren där pågående året viktas högst och det mest avlägsna året viktas lägst. Alltså: länder kan inte leva på gamla meriter hur länge som helst. Mer om detta kan jag försöka summera ihop i ett framtida blogginlägg om det finns ett extra stort intresse.

Klart är också att allt talar för att Tyskland kommer att peta ner Brasilien från tronen. Tyskland blir ny världsetta.

Det bör tilläggas att Tyskland som vann med 6–0 mot Norge hade fått lika många rankingpoäng även om vinsten blivit ännu större eller om den “bara” hade blivit 1–0. Storleken för målskillnaden i en seger har ingen påverkan på de rankingpoäng som tilldelas vid seger.

***

En ögonbrynshöjare är givetvis att Portugal springer upp till plats 3 (!). Kommer Cristiano Ronaldo någon gång i framtiden att bli rankad nummer 1 även på FIFA-rankingen för landslag? Nu är ju inte Portugals landslag en enda spelare, men ni förstår förhoppningsvis hur jag menade med formuleringen.

Publicerad 2017-09-07 kl 16:20
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER