Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Analys: kan MFF förlora sin stora serieledning och därmed även SM-guldet?

Alla har väl koll på detta. Malmö FF detta år har bjudit på en extremt stor serieledning på sistone men därefter har spelartruppen fått “legs like noodles”. Den 13 poäng feta serieledningen har krympt till 7 poäng efter omgång 22 (senaste slutförda), och efter att jagande Djurgården vunnit (mot Örebro) är Malmö FF piskat att hemmaslå Hammarby för att inte den 7 poäng stora ledningen skall krympa till 4.

Så den stora frågan är då denna: hur stor är chansen/risken att Malmö FF tappar resten av sin som mest 13 poäng stora serieledning? Vi har ju några ikoniska exempel på tappade serieledningar där serieledningarna var så stora och trygga. Finns ett flertal sådana men ur ett svenskperspektiv är nog denna den trevligaste:

Serie A 1999–2000, efter omgång 26 (34 omgångar på den tiden):
1 Juventus 59p (tränare: Carlo Ancelotti)
2 Lazio 50p (tränare: Svennis)

…efter omgång 34 av 34:
1 Lazio 72p
2 Juventus 71p

Men den ledningen efter omgång 26 var “bara” 9 poäng, inte 13 poäng som den som Malmö FF hade.

Kommer vi se något liknande? Ska Djurgården eller Häcken retsamt slinka förbi MFF? Vad säger statistiken oss? Jo detta:

20170916-allsvenskan-serieledningar-omg18-23-s2008-2017

Som ni läsare kan se i diagrammet för serieledningar i 16-lagsallsvenskan är det en salig röra som inte gör någon vettig person klokare. Verkligen hopplöst att försöka få ut något vettigt ur detta.

Så hur löser vi då detta? Jo, vi sållar bort de klenare serieledningarna och behåller de bästa, alltså de som varit med 6 eller fler poäng för omgångarna 18–23:

20170916-allsvenskan-stor-serieledning

Nu ser det betydligt mer vettigt ur, eller hur? Samtliga av dessa lag/upplagor har haft 6 eller fler poäng i serieledning under denna period av 6 omgångar en bra bit innan de absolut sista omgångarna.

Bör tilläggas att några av de lag som sållats bort faktiskt hade 6p eller större serieledning före/efter omgångarna 18–23 som är fokuset. Kalmar FF ledde som mest med 6p år 2008 och det var efter 7 omgångar. MFF kom upp i minst 6 poängs serieledning förra året efter omgång 26, men det ligger för långt ifrån fokusperioden.

Statistiken talar alltså för att Malmö FF ska bärga hem SM-guldet i år, men det bör påpekas att det handlar om stor sannolikhet och alltså inte någon 100-procentig garanti för detta. Som svar på frågan tidigare i texten om hur stor chansen/risken är att MFF ska tappa denna serieledning och missa guldet: minst sagt låg sannolikhet.

***

Vad krävs från de jagande lagen Djurgården och Häcken att gå om Malmö FF? DIF och Häcken har 7 omgångar kvar, medan MFF har 8 omgångar kvar.

Tabelltoppen ser ut så här inför söndag 17/9–2017:

1 MFF 22m 47p, 8 matcher kvar
2 DIF 23m (–4p), 7 matcher kvar
3 BKH 23m (–6p), 7 matcher kvar

Svaret finns i tabellen ovan. Malmö FF kommer att vinna SM-guld vid utfallet 6 segrar & 2 förluster, även om DIF och/eller Häcken vinner 7 raka matcher var.

***

Malmö FF tar emot Hammarby idag söndag 17:e september med avsparkstid 17:30. För Djurgårdsfansen innebär denna match blandade känslor: ska man heja på Malmö FF eller Hammarby? Ni läsare som hejar på Djurgården, vilket lag hoppas ni ska vinna om man inte får tippa på kryss?

Den som inte kan vara på plats i “MFF-Borgen” och kolla matchen kan alltid zappa in C More Sport som är den broadcastande kanalen, eller trolla fram matchen via C More via streaming.

När det ändå handlar om “kanalpropaganda”: TV4 Sport visar BP:s bortamatch i mot Norrby i Superettan med avsparkstid 17:00. Ska BP för fjärde gången lyckas ta sig upp från Superettan till Allsvenskan?

Publicerad 2017-09-17 kl 13:00
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons